Вхід | Реєстрація

Більше двохсот біличан вийшли на мітинг протесту

Більше двохсот біличан вийшли на мітинг протесту

Жителі селища протестували проти підвищення тарифів на газопостачання та транспортування. Люди вимагають зниження ціни на газ і повної відміни плати за транспортування. Дехто пропонував взагалі забрати місцеві газогони у власність громади.

Інформація про проведення в Біликах мітингу проти підвищення газових тарифів почала розповсюджуватися в соцмережах за кілька днів до призначеної дати. Біличанам пропонували в понеділок, 11 січня, прийти до будівлі селищного Будинку культури і сказати своє «ні» підвищенню тарифів. Жодна політична сила не заявляла про акцію. Взагалі ніхто не стверджував, що виступає з ініціативою проведення мітингу. У принципі, таку конспірацію можна зрозуміти, адже в період так званого «локдауну» проведення масових заходів заборонене. Забігаючи наперед, можна відзначити, що лідери місцевих партійних осередків на мітингу помічені не були. Як завжди, одним із найактивніших був депутат Білицької селищної ради, житель Бутенок Павло Гунжель.

О десятій годині під стінами Будинку культури зібралися люди. Їх було близько двохсот. Серед присутніх переважали люди похилого і середнього віку. Більшість із них прийшли, а не приїхали на автівках. У принципі, це й зрозуміло: більш заможних і молодих людей проблема підвищення ціни на газ хвилює в меншій мірі.

Взагалі ж, потрібно відзначити, що біличани, як ніхто в колишньому Кобеляцькому районі, «легкі на підйом» під час проведення різних протестних акцій. Так, навіть на мітингу проти газових тарифів у Полтаві, який напередодні відбувся під стінами облдержадмінстрації, було багато жителів селища.

 

Гунжель пропонує забрати газову мережу

Першим на мітингу виступив депутат Білицької громади Павло Гунжель. За його словами, усі місцеві підвідні газопроводи низького та середнього тиску були років 20–30 тому збудовані коштом самих людей та колгоспів. А в організацій, які їх, газогони, зараз експлуатують і беруть з населення кошти за транспортування газу, немає ніяких документів на право власності.

Гунжель повідомив, що вартість транспортування одного кубометра газу з Росії до Біликів становить сім копійок. При цьому, посилався на якийсь договір між Україною та Росією, який є у відкритому доступі.

Промовець запропонував забрати газогони на баланс у власність громади і створити комунальне підприємство, котре їх буде обслуговувати. За словами Гунжеля, це масово роблять по всій Україні. Хоча прикладів передачі газопроводів у власність місцевих громад він не назвав.

Павло Гунжель розповів, що частина білицьких депутатів виступили за скликання позачергової сесії із прийняттям рішення про взяття газопроводів на баланс селища. Але, за його словами, інші обранці та керівництво ради не хочуть скликати сесію.

Інша депутат селищної ради Тетяна Кіщенко запропонувала людям і надалі активно протестувати проти підняття цін.

Вона наголосила:

— Сьогоднішня наша зустріч не повинна бути останньою. Надалі необхідно вдаватися до серйозніших акцій протесту. І проводити їх до того часу, поки ціну на газ не знизять, а плату за транспортування взагалі скасують.

Із натовпу хтось запропонував перекривати залізницю. На що Тетяна Павлівна зауважила:

— Ні, залізниця — це стратегічний об’єкт. Її перекривати не можна, сядете в тюрму. Ходити по пішохідних переходах — це інша справа.

 

Ігор Федь запропонував Гунжелю очолити підприємство, яке обслуговуватиме газогін

Виступив на мітингу і заступник селищного голови Ігор Федь. Він визнав, що запропоновані ціни на газопостачання є здирницькими. Але не підтримав пропозицію Гунжеля забирати газогін у власність громади.

Федь сказав:

— Тут Павло Олександрович говорить, що по всій Україні газопроводи забирають на баланс громад. Це неправда. Немає такого. Є приклад Мукачевого. Там депутати проголосували за подібне рішення. Але одним лише голосуванням справа і завершилася. Хто буде обслуговувати трубу? Скільки це обійдеться бюджету? Хто нам дасть ліцензію? Якщо Гунжель все так добре знає, то пропоную йому очолити підприємство по обслуговуванню газогонів, взяти на себе повну відповідальність.

Гунжель на пропозицію відреагував реплікою:

— Порядок наведемо.

Натомість присутня на зібрання Альона Демиденко, секретар селищної ради, дорікнула Гунжелю:

— Ви вводите людей в оману. Ми вам пояснювали, що сесію проведемо після засідання постійних комісій. І запрошували вас. А ви самі не хочете приходити.

 

Скрильник пообіцяв, що скличе сесію

Уже коли всі бажаючі виступили і люди почали потихеньку розходитися, на мітингу з’явився селищний голова Микола Скрильник. Йому запропонували, аби засідання комісій і сесія пройшли за участю якомога більшої кількості біличан. Скрильник безапеляційно заперечив навіть можливість проведення сесії в Будинку культури і запрошення на неї всіх бажаючих. Він підкреслив:

— В Україні діє карантин. Проведення масових заходів заборонено. Порушувати порядок я не буду. Я б і на мітинг не прийшов, адже це теж масове зібрання. Але розумію, що людям наболіло і це — збори громади, які ігнорувати теж не можна. Тому я тут. Сесію ми скличемо. На неї я вже запросив депутатів Полтавської обласної ради та нардепа Костянтина Касая. Так, потрібно вимагати зниження тарифів. Але законодавство не дає нам, органам місцевого самоврядування, займатися газопостачанням. Вода — це наше, благоустрій — наше, вивезення відходів — наше, а транспортування газу — ні.

Далі Скрильник відповів на питання біличан щодо підвезення пенсіонерів до Кобеляк, опалення дитсадків і пообіцяв щоквартально публічно звітувати перед громадськістю. Але після відміни локдауну.

Присутні на мітингу поставили свої підписи під вимогою до Уряду знизити ціну на газ та скасувати плату за транспортування.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 січня 2021, 17:40 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації