Вхід | Реєстрація

Суд призначив умовний термін студенту, який продавав інформацію з державних баз даних

Суд призначив умовний термін студенту, який продавав інформацію з державних баз даних

У Кременчуці суд виніс вирок студенту, який продавав інформацію з державних баз даних у Telegram — його спільника поліцейського ще судять

Автозаводський райсуд Кременчука виніс вирок Денису Ярині, який допомагав патрульному поліцейському «зливати» службову інформацію через Telegram-канал. 14 січня суддя Ганна Олейнікова затвердила його угоду з прокурором та призначила 3 роки умовно. Про це «Полтавщині» стало відомо з реєстру судових рішень та офіційного сайту суду.

Як пише ІВ «Полтавщина», студента 4-го курсу Кременчуцького національного університету ім. М.Остроградського Дениса Ярину та поліцейського сектору реагування патрульної поліції №2 Кременчуцького райвідділення Кременчуцького відділу ГУНП в Полтавській області Данила Самойленка затримали у серпні минулого року.

Відомо, що спільники отримували кошти за те, що витягали та передавали інформацію про потрібних людей з поліцейської бази «АРМОР» (Автоматизоване Робоче Місце Оперативного Робітника). Цю систему використовують у міських і районних відділах поліції для пошуку, обліку, довідок та прогнозів серед баз даних МВС. Вона містить дані про зброю, осіб криміногенних категорій, ідентичні нерозкриті злочини за їх описом, осіб, які відбули покарання та інших громадян.

Розподіл обов’язків був наступний. Денис Ярина розміщував у Telegram-групах «Купить/продать», «Рупор пиара», «Дело:Киев» оголошення про те, що за 700 грн може витягти з «АРМОРа» інформацію про потрібну людину. Для цього він використовував нік «Джордж Буш». Коли надходило відповідне замовлення, Денис Самойленко знаходив потрібну інформацію в базі. Після підтвердження оплати на картку, поліцейський перекидав фотографію екрану Денису Ярині, а той — замовнику.

Після затримання «на гарячому» студента та поліцейського відправили під нічний домашній арешт. У грудні Денис Ярина уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. Документ засвідчив, що студент погодився зізнатися у злочині, а прокурор натомість — проситиме призначення умовного покарання.

14 січня 2021-го цю угоду затвердила суддя Ганна Олейнікова. Вона визнала Дениса Ярину винуватим у пособництві в несанкціонованих діях з інформацією та несанкціонованому збуті інформації з обмеженим доступом (ч.5 ст. 27, ч. 3 ст. 362, ч.2 ст. 361-2 ККУ). У якості покарання вона призначила 3 роки ув’язнення, але звільнила від відбування цього терміну з іспитовим строком 1,5 роки. Також Денис Ярина має відшкодувати 2,9 тис. грн за проведення судової комп`ютерно-технічної експертизи по справі.

Спільник студента Данило Самойленко поки не отримав вирок. Наразі ДБР уже закінчило розслідування і 12 січня передало обвинувальний акт до суду. Поліцеському інкримінують ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 361-2 ККУ. Йому загрожує до 5 років ув’язнення. 14 січня мало відбутися підготовче засідання.


Автор: Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 січня 2021, 13:17 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації