Вхід | Реєстрація

Донорів крові безплатно тестують на коронавірус

Донорів крові безплатно тестують на коронавірус

Наприкінці грудня 2020 року в Полтавській обласній станції переливання крові розпочали тестувати донорську кров на наявність антитіл класу IgG до SARS-CoV-2 (вірус COVID-19). Вони виробляються організмом після перенесеної коронавірусної інфекції.

«Раніше ми безкоштовно перевіряли донорську кров на наявність гепатиту В і С, ВІЛ-інфекції та сифілісу. Відтепер на виконання постанови Кабміну № 965 «Деякі питання реалізації експериментального проекту із заготівлі специфічної (гіперімунної) плазми крові, що містить антитіла до SARS-CoV-2» тестуємо і на коронавірус, – розповів головний лікар КП «Полтавська обласна станція переливання крові» Володимир Рудіков. – Якщо донор уже перехворів коронавірусом, його плазму заморожуємо, і в майбутньому її забиратиме виробник для виготовлення гіперімунного імуноглобуліну, що використовують у лікуванні COVID-19».

Тест-системи для станцій переливання крові закуплені державним коштом. Методи, які використовують для тестування крові, – ІФА та ІХЛА. Дослідження проводять у лабораторії станції, а результати можна довідатися вже наступного дня після здачі.

За словами лікарів, мета такого тестування – збільшення кількості донорів. Адже цілком безкоштовно людина може дізнатися про наявність чи відсутність одразу 4 інфекцій. По-друге, донорська кров може врятувати життя не лише тим пацієнтам, які потребують переливання крові, а й у майбутньому – хворим із тяжким перебігом COVID-19.

За місяць тестувань було досліджено кров 613 донорів із Полтави, Лубен, Кременчука. 186 із них довідалися, що вже перехворіли COVID-19. Це  30,3% від загальної кількості протестованих в обласній станції переливання крові.

Стандарти для донорів залишаються незмінними: при собі потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код (якщо це ID-картка, то довідку про місце реєстрації). Обмеження по вазі донора – 50 кг. Крім того, лікарі попереджають, що не приймають донорів з активною фазою COVID-19.


Автор: пресслужба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації