У Опішні, на Полтавщині, відбувся міжнародний щорічний фестиваль «Борщик у глиняному горщику». Цьогоріч тут готують 80 видів борщу та печуть вісім весільних короваїв. А ще — вареники, качану кашу та хліб. Займаються цим два десятки учасників, розповіла організаторка фестивалю Олена Щербань. Приїхали вони, зокрема, із Закарпаття, Київщини, Черкащини та Полтавщини.
«Обов'язково борщ із грушами, зі щукою, борщ з раками, борщ з полуницею, борщ білий, борщ підбиваний, борщ зелений, борщ чорний, борщ з куркою, борщ без неї, борщ із перепілкою, борщ з вуджениною», — каже Олена Щербань.
Крім борщу, на фестивалі готують вареники та випічку. Із житнього борошна, цукру та води ліпить весільних коників Ганна Халімон. Світлана Прохорчук продемонструвала майстер-клас із випікання хліба на заквасці.
На фестивалі учасники із десятка областей, розповіла Олена Щербань:
— Сенс фестивалю — це щоб люди здружувалися, зближувалися. Почували себе у невимушеній сільській простій народній атмосфері при приготуванні їжі, при її споживанні, при відновленню обрядовості.