Вхід | Реєстрація

Про житловий фонд: «Ковальська» будує для киян, кобелячани ремонтують «хрущовки»

Про житловий фонд:  «Ковальська» будує для киян, кобелячани ремонтують «хрущовки»

Житлове питання є одним із найактуальніших для більшості регіонів України. Молоді сім’ї можуть десятиліттями стояти «у черзі» на отримання квартири, але так і не дочекатися омріяного житла.

Мешканцям великих міст значно простіше вирішити житлові проблеми, ніж жителям районних центрів і сільської місцевості. Перед киянами відкриваються вигідні можливості придбання житла в новобудовах міста. Зелений острів, Русанівська гавань, Династія, Юбілейний, Паркова вежа купити квартиру на вибір у цих житлових комплексах можуть як студенти, молоді сім’ї, так і люди старшого віку. Величезний вибір житла за розміром і розташуванням, сучасні технології, паркові зони, зручна інфраструктура — усе це доступно столичним жителям. А от мешканці містечок цим не можуть скористатися.

 

Нове житло з гуртожитку

Яскравим прикладом є містечко Кобеляки. Востаннє в населеному пункті звали в експлуатацію будинки ще на початку 2000-х. Йдеться про п’ятиповерхівку по вулиці Полтавській, яку перебудували з гуртожитку, що належав колишньому підприємству «Пересувна механізована колона №69». Також у експлуатацію здали двоповерховий багатоквартирний будинок по вулиці Київській. Більше десяти років будівля знаходилася в «замороженому» стані. Тоді сім’ї брали квартири за державною програмою у довгострокове кредитування.

 

Коли квартира будується «під ключ»

На цьому всі будівництва чи перебудови в Кобеляках завершилися. Наявний житловий фонд представлений «хрущовками», зведеними в 60-х роках минулого століття, та майже ідентичними за віком «малосімейками». І ті, й інші будинки давно «віджили» свій граничний вік. Та у зв’язку з відсутністю альтернативи, в них продовжують жити старі власники квартир і заселяються нові. На відміну від столичних житлових комплексів, зведених фахівцями будівельної компанії «Ковальська», де власники отримують квартиру «під ключ», кобеляцькі реалії кардинально різняться. Придбавши квартиру за 10-15 тисяч доларів, новому власнику доводиться повністю демонтувати все в кімнатах, і заново розпочати будівництво. А вартість ремонтних робіт сягає більше 10 тисяч доларів.

І в результаті виходить, що кобелячанам вигідніше купувати квартири в Києві.

 

Службове житло для комунальників

При попередньому керівництві Кобеляцької міської ради існувала приємна практика. Із житлового фонду міста виділялася квартира, яку вручали працівникам комунальних підприємств. Так, у 2015 році на професійне свято ключі від квартири отримав електрик ККП «Водоканал» Ярослав Янча. Роком раніше службове житло виділили для двірника «Міської сервісної служби» Тетяни Абдурахманової.

Та влада в місті змінилась, як, власне, і автоматично зупинилася  практика видачі службових квартир.

Отож, питання житлового фонду залишається відкритим. І доки «Ковальська» будує для киян комфортні багатоповерхівки, кобелячани ремонтують «хрущовки».


Автор: Євген Олександров
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 серпня 2021, 19:25 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації