У світі кулінарії існує безліч делікатесів та страв, котрі прославились за рахунок певних особливостей смаку, складу, властивостей чи аромату. До саме таких страв та продуктів слід віднести крафтові сири. З таким поняттям багато з Вас зіштовхнулись уперше, але ми допоможемо розібратись у цій складності дуже швидко.
Головне про крафтові сири
Коли Ви бачите перед назвою продуту чи товару слово «крафтовий» слід розуміти, що це продукція, вироблена не на фабриці чи заводі, а власноруч майстром або ремісником. Дане слово вказує на особливість, натуральність та знаковість такого продукту, що в стані оцінити далеко не всі.
Стосовно конкретно крафтових сирів, то цей кисломолочний продукт робиться виключно з високоякісної та на всі 100% натуральної сировини по оригінальній рецептурі. Деякі різновиди цього продукту робляться за традиційними технологіями та рецептами, котрі мають вікову історію.
Крафт-сирами цілком по праву можна вважати всі карпатські сири, оскільки вони відповідають головним вимогам, а саме:
- В якості основи використовується коров’яче, овече чи козяче молоко, котре відбирається від тварин, що випасаються на волі. Слід відзначити, що штучні добавки категорично не використовуються, щоб зберегти оригінальний присмак різнотрав’я полонин;
- Процес приготування практично на 100% відбувається вручну – це гарантує точне дотримання норм та рецептів, що забезпечить необхідні смакові якості продукту. Майстри дуже прискіпливо відносяться до вибору основи для свого продукту, а також виконують ряд правил, щоб продукція була високої якості;
- У приготуванні сиру майстер реалізовує свій творчий потенціал – це слід вважати певною основою неперевершеного та ні з чим несхожого смаку. Дуже часто сировари використовують оригінальні технології обробки сировини, пахучі трави, додаткові інгредієнти тощо, а робиться це для надання сиру особливих якостей.
Не буде цілком правильним стверджувати, що такий продукт прийдеться до смаку всім. Але справедливо сказати, що скуштувати деякі крафтові сири варто у будь-якому разі. Ми певні, що поціновувач сиру напевне знайде свій різновид такого продукту, котрий полонить його думки.
Варто зазначити, що такі сирі не варто порівнювати зі звичними та давно знайомими сортами. Крафтовий продукт слід споживати окремо, щоб повноцінно оцінити найменші акорди смаку та аромату. Але не буде зайвим підібрати достойний акомпонемент – наприклад, горіхи чи елітний алкоголь. Доречні продукти зможуть більш яскраво розкрити смакові та ароматичні особливості такого сиру.
Але щоб цілком бути впевненому у отриманні задоволення від споживання такого особливого продукту, варто дуже ретельно обирати продавця. Постачальник має дати надійні гарантії, що саме він виробляє або продає крафт-сири. Тільки при наявності стовідсоткової упевненості, можна без страху купити бажаний продукт та поласувати делікатесом.