Вхід | Реєстрація

Система Прозорро: всі бачать все

Система Прозорро: всі бачать все

Авторство назви prozorro приписують заступнику голови Нацбанку Владиславу Рашковану. Було це в не такому ж і далекому 2015 році, коли електронна платформа для проведення державних та інших закупівель ще не була запроваджена, а знаходилась в процесі створення.

Поки що історія українських реформ радше складається із певного набору хороших намірів і гучних невдач, аніж із дійсно позитивного досвіду. І напевне це логічно і зрозуміло. Не так багато часу минуло із початку цих самих реформ та й супротив старої системи та інерцію мислення більшості громадян непотрібно недооцінювати.

Та все ж, пори всі складнощі та негаразди успіхи в українських реформаторів є. Напевне одним із найбільш вдалих проектів є запровадження єдиного електронного майданчика для проведення державних закупівель. Мова - про знамените Прозорро.

Зараз у 2022-му році про існування Прозорро знає практично кожен українець. А сотні тисяч чиновників, котрі працюють в державних установах чи органах місцевого самоврядування та різного роду підприємці охоче нею користуються. І річна сума угод стрімко наближається до трильйона гривень. Кожного для сотні підприємців та чиновників заходять за посиланням https://zakupki.com.ua/, а в результаті бюджети різних рівнів економлять десятки мільярдів гривень щорічно.

Окрім того Прозорро вже давно не є майданчиком лише для проведення аукціонів та спрощених закупівель, котрі проводять державні чи комунальні заклади. На платформі успішно функціонують й інші майданчики.

 

Чи можна обдурити Прозорро?

Так що запровадження подібної системи державних закупівель, можна сміливо зараховувати до розряду успішних реформ проведених в Україні. І нехай українські волонтери, котрі стояли біля витоків створення Прозорро спочатку користувалися грузинським досвідом. В кінцевому результаті вийшов унікальний і надуспішний вітчизняний продукт.

Звичайно, за допомогою Прозорро ще не вдалося викорінити корупційну складову із закупівель за бюджетні кошти. Можна назвати сотні прикладів, коли недобросовісні чиновники ігнорують вимоги проведення тендерів або закладають у документацію умови суто під "своїх" постачальників.

Але це не означає, що Прозорро не виконує свої основні функції - прозорість і створення конкурентного середовища. Ні, якраз із цим платформа справляється на всі сто відсотків. Дійсно, всі бачать все. Просто далеко не завжди контролюючі органи, в тому числі і правоохоронці. належним чином реагують на недоліки і відверті порушення, які можна виявити слідкуючи за закупівлями через систему. Але це - історія про іншу реформу.


Автор: Степан Луговий
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 січня 2022, 16:04 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації