Вхід | Реєстрація

«Зоряний» – місто дитинства

«Зоряний» – місто дитинства
Для багатьох кременчужан відпочинок у «Зоряному» став найяскравішими спогадами дитинства. Піонерський табір автомобільного заводу, заснований 55 років тому, був першим у всьому: й у КВК, й у чемпіонатах з футболу, й у концертах художньої самодіяльності.
— Я пам’ятаю свій перший заїзд. Ми жили у величезних наметах, але намагалися заходити туди якомога рідше. Намети нагрівались упродовж дня, й у них було дуже спекотно, – ділиться своїми спогадами про «Зоряний» начальник оргвідділу Автозаводського райвиконкому Зінаї­да Прохнич. Свого часу вона  – тоді активна та завзята дівчинка, відпочивала у таборі майже все літо. – На ніч ми відгортали кутки свого житла, щоб у нього потрапляло свіже повіт­ря, а ще (сміється) – щоб хлопці до нас приходили, зубною пастою обмазувати. Тоді у «Зоряному» була річечка (зараз її висушили), а через неї  – місточок. Ми називали його Містком побачень. «Зоряний» – це школа життя і справжньої дружби. Можливо, комусь такий спосіб відпочинку здається заорганізованим, але це не так. Нам було цікаво і весело за час зміни випробувати себе у всьому.
«Зоряний» був гордістю Кременчука. Сюди привозили іноземні делегації, у рік Чорнобильської катастрофи табір приймав дітей з постраждалих регіонів.
Цього року відкриття сезону у комунальних таборах «Зоряний» та «Супутник» відбудеться, як-то говорять, зі скрипом. Неприйнятий бюджет не дозволяє розпочати елементарні ремонтні роботи, не кажучи вже про будівництво.
Отже, «Зоряний» знову не отримає басейну. Нагадаємо, кілька років тому мера Миколу Глухова так надих­нуло спілкування з табірниками, які дуже просили будівництва плавального басейну у «Зоряному», що він дав доручення негайно спланувати нову забавку для молоді. Проект був уже готовий і навіть почав втілюватись у життя – на місці майбутнього басейну вирили котлован, але на тому роботи завершилися. Криза, а згодом і дефіцит бюджету, зробили будівництво басейну в оздоровчому комплексі питанням далеко не № 1.
— Торік ми розпочали модернізацію харчоблока оздоровчого комплексу «Зоряний», – говорить віце-мер Василь Хоменко. – Придбали плити й жаровні. Тепер нагальними є заміна вікон у харчоблоці, ремонти покрівель, інші роботи. На превеликий жаль, ми не можемо освоїти кошти до того, як буде ухвалений бюджет. Адже нас звинуватять у нецільовому їх використанні.
Цього року повна вартість путівки у комунальні табори Кременчука: «Зоряний» та «Супутник», становить 1920 грн.

Сезон розпочнеться вчасно
За словами віце-мера В. Хоменка, для повного доладування «Зоряного» необхідно 1,5 млн грн. Проте на таку суму не розраховують, кажуть, що задовольнилися б утричі меншою. Чиновники сподіваються, що бюджет буде ухвалений у квітні, а, отже, табір відчинить свої ворота для відпочивальників вчасно і з належними для проживання умовами.

«Супутник» – зелений куточок для старих і малих
У ще одному комунальному таборі – «Супутнику», цього року капітального будівництва теж не очікується. Тут, можливо, проведуть необхідні відновлювальні роботи після зими і докуплять ігор для дітей.
Нагадаємо, доля занедбаного піонерського табору «Супутник», який належав Крюківському вагонобудівному заводу, круто змінилась у 1999 р. Табір було передано на баланс Автозаводської райради. Тоді насамперед тут було реставровано унікальну їдальню, оздоблену різьбою з дерева. Потім – вирішено проблему питної води. Тут з’явились електромобілі та спортивні тренажери, гральні автомати і тенісні корти. У таборі постійно оздоровлюються діти бюджетників та дітлахи з малозабезпечених родин. Доброю традицією стало зимове оздоровлення студентів медколеджу, позбавлених батьківської опіки. А вже 2 роки поспіль не гірше за молодь тут відриваються і ветерани. Їхня зміна починається у вересні, коли діти йдуть до школи.

Автор: Олена УСКОВА, фото з домашнього архіву Зінаїди Прохніч


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 березня 2010, 15:37 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації