Вхід | Реєстрація

Захист прав споживачів — це актуально

Всесвітній День прав споживачів був встановлений 15 березня 1983 року. В Україні поширення громадського споживчого руху набуло розвитку з 1989 року, коли були створені перші вітчизняні громадські організації, що захищали права споживачів. В Кобеляцькому районі організація українських споживачів діє з 1999 року. З часу створення й до сьогодні вона спрямовує свої зусилля як на проведення освітньої та консультативної роботи, так і на надання практичної допомоги споживачам по відновленню порушених прав. 
Не дивлячись на певні успіхи в своїй діяльності, ми повинні констатувати, що нам не вдалося досягти головної мети — прищепити споживачам усвідомлення того, що відповідальність під час вибору продуктів і промислових товарів та активна позиція в захисті своїх прав у разі придбання неякісних товарів або послуг це, насамперед, справа кожного конкретного споживача. Проведені нами дослідження та опитування довели, що значна частина респондентів просто боїться здатися скандалістами. І тому ми закликаємо громадян подолати психологічні й емоційні бар’єри, які стримують від рішучих та активних дій при порушенні їхніх споживчих прав. Хоча, відверто кажучи, великого героїзму проявляти навіть і не треба, достатньо всі виявлені порушення ваших прав (а це: неможливість споживачеві перевірити правильність роздрібної ціни на товар шляхом порівняння даних цінника з реєстром роздрібних цін, який також повинен бути в магазині; факти обважування, обраховування; реалізація неякісних промтоварів, продовольчих товарів з простроченим терміном придатності та інше) ретельно і систематично записувати в Книгу відгуків та пропозицій громадян, яка є в кожному об’єкті, що має торгівельний зал,  і подавати відповідні заяви в нашу громадську районну організацію українських споживачів.
Ще раз хочемо загострити увагу споживачів на слідуючих моментах:
споживач має право на обмін непродовольчого товару належної якості протягом 14 днів, не рахуючи дня купівлі, при умові, що він не використовувався і збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ.
споживач має право протягом встановленого гарантійного строку, у разі придбання ним товару неналежної якості, на проведення гарантійного ремонту, термін якого не  повинен перевищувати 14 днів, а у випадку перевищення споживачеві повинна виплачуватися неустойка в розмірі одного процента вартості товару за кожний день прострочки.
споживач має право на час здійснення гарантійного ремонту отримати товар аналогічної марки (з доставкою). Для цього продавець, виробник (сервісний центр) зобов’язані створювати (мати) обмінний фонд товарів.
доставка великогабаритних товарів і товарів вагою понад п’ять кілограмів продавцю, виробнику (сервісному центру) та їх повернення споживачу повинні здійснюватися за рахунок продавця, виробника (сервісного центру).
при придбанні Вами на ринку товарів, особливо непродовольчих, на які встановлені гарантійні терміни експлуатації, необхідно вимагати від продавця (суб’єкта підприємницької діяльності, який, відповідно до законодавства, звільнений від застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок) товарний чек, що засвідчує факт купівлі, у якому зазначаються: найменування суб’єкта господарювання та ринку, ряд та номер торговельного місця, найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище, ініціали продавця та його підпис. Так як, в разі придбання товару неналежної якості, Ваші вимоги будуть розглядатися після пред’явлення розрахункового документу, а щодо товарів, на які встановлено гарантійні терміни — гарантійого талону, технічного паспорту чи іншого документу, що його замінює, з позначкою про дату продажу.
В торговому залі на видному та доступному місці повинен бути в наявності «Куточок покупця «, де вміщується інформація для покупців: адреса і номери телефонів органів, що забезпечують державний захист прав споживачів, Книга відгуків та пропозицій громадян установленого зразка, Порядок заняття торговельною діяльністю і Правила торговельного обслуговування населення, Закон України «Про захист прав споживачів» та інші нормативні законодавчі акти, які регламентують діяльність даного підприємства. Свої зауваження по роботі підприємства або подяку за високу культуру обслуговування Ви зможете внести в Книгу відгуків та пропозицій громадян.
при покупці товарів звертайте увагу на зовнішній вигляд товару, кінцевий термін реалізації або дату виготовлення і термін придатності до споживання, умови зберігання при продажу товарів, що швидко псуються.
користуючись послугами пошти, телефонного зв’язку, майстерні по ремонту побутової техніки, ремонту і виготовлення металовиробів та меблів, перукарськими та фотопослугами, проживаючи в готелі, здійснюючи проїзд в автобусах, поїздах, таксі, користуючись послугами перевезення багажу, зберігання речей в камерах схову чи у гардеробі організацій, зберігання речей пасажира під час його перевезення,  зберігання речей у готелі, користуючись постачанням газу, води та електроенергії, сплачуючи квартплату, ремонтуючи і замовляючи пошиття швейних та хутряних виробів та інше,  Ви також є споживачами і підпадаєте під захист Закону України «Про захист прав споживачів».
В разі порушення прав споживачів в підприємствах торгівлі та побутового обслуговування, ви. можете звертатися в Кобеляцьку районну організацію українських споживачів (м. Кобеляки, вул. Дніпропетровська 8/1).  Голова комісії з розгляду скарг і заяв громадян Валерій Іванович Коробчинський, тел. 3-42-34; голова РОУС Микола Клименко моб. тел. (099)283-85-27, ми надамо вам необхідну допомогу. В тому числі,  при необхідності буде здійснено оформлення матеріалів для передачі в суд позовної заяви з відповідними вимогами  та представлення ваших інтересів в суді.

Автор: Микола Клименко, голова Кобеляцької РОУС, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації