Вхід | Реєстрація

Омбудсмен розкритикував закон про обмеження пересування під час воєнного стану

Омбудсмен розкритикував закон про обмеження пересування під час воєнного стану

У мережі Інтернет поширено повідомлення Генерального штабу ЗСУ про затвердження Порядку надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки на виїзд за межі області, в якій зареєстровані такі особи.

Згідно з вказаним документом, призовникам, військовозобов’язаним та резервістам з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час для виїзду за межі місця їхнього проживання (відповідної області України) необхідно отримати дозвіл ТЦК та СП, в якому така особа перебуває на військовому обліку.

Омбудсмен Дмитро Лубінець написав у Facebook, що йому не подбаєтсья таке формулювання:

«Викликає занепокоєння відсутність у наказі чіткої регламентації щодо меж регіону, для виїзду за межі якого потрібен такий дозвіл, та мети такого виїзду. Не передбачені наказом і екстрені випадки, коли виїзд для військовозобов’язаного є нагальним і не потребує зволікань (смерть чи хвороба рідних, термінові відрядження по роботі тощо). Також розробниками не враховано спроможність ТЦК та СП (які і до повномасштабної агресії мали можливість приймати відвідувачів раз на тиждень) на опрацювання звернень охочих отримати відповідні дозволи.

Як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, вважаю, що під час опрацювання наказу недотримано однієї зі складових принципу верховенства права – принципу правової визначеності, який гарантує забезпечення легкості з’ясування змісту права і можливість скористатися цим правом у разі необхідності.

З урахуванням зазначеного вище, це може містити реальну загрозу дотриманню конституційних прав і свобод громадян України, зокрема на свободу переміщення і на працю, та, як наслідок, достатній рівень життя як безпосередньо військовозобов’язаних, так і членів їхніх сімей, а також становить певні корупційні ризики, що є неприйнятним.

З урахуванням значного суспільного резонансу і з метою упередження можливого порушення прав громадян України, звернувся до Президента України як до Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України та гаранта додержання Конституції України, з проханням втрутитися у ситуацію для невідкладного її вирішення»



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 липня 2022, 13:40 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації