Вхід | Реєстрація

Верховна Рада погодила закон про конфіскацію майна для ЗСУ

Верховна Рада погодила закон про конфіскацію майна для ЗСУ

На засіданні Верховної Ради України 29 липня депутати погодили в першому читанні законопроект про примусове вилучення майна в період дії військового стану. Як зазначив перший заступник очільника податкового комітету Ради Ярослав Железняк, документ №7605 покликаний оптимізувати процес конфіскації. Зокрема, він передбачає компенсацію вартості відчуженого майна його власникам.

Згідно із текстом законопроекту, дозволяється примусове вилучення або відчуження обладнання, яке підходить для використання в оборонно-промисловому комплексі. Це може бути зброя, боєприпаси, транспорт чи будь-що інше, що може стати в пригоді українським захисникам. Також у документі вказано, що під дію закону підпадає як рухоме, так і нерухоме майно, стосовно якого «існує ризик переривання функціонування».

Передбачається, що таке майно передаватимуть до Нацагенства з управління активами (АРМА). Саме ж рішення про конфіскацію зможе приймати лише Рада національної безпеки та оборони (РНБО) після отримання відповідних пропозицій від обласних військових адміністрацій.

У проекті закону також обговорюється процедура компенсації вартості вилученого чи відчуженого майна його власнику. Кошти планується виплачувати із держбюджету в термін п’яти бюджетних періодів.

Раніше президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє конфіскацію на користь держави майна підсанкційних осіб. Пошук активів для вилучення та процедуру звернення до суду візьме на себе Міністерство юстиції України. Натомість, веденням адміністративного судового розгляду по справі конфіскації майна юридичних та фізичних осіб буде займатися Вищий антикорупційний суд.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 серпня 2022, 15:17 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації