Вхід | Реєстрація

СБУ викрила у Києві агентурну групу фсб, яка передавала ворогу координати столичних ТЕЦ

СБУ викрила у Києві агентурну групу фсб, яка передавала ворогу координати столичних ТЕЦ

У результаті спецоперації у Києві Служба безпеки нейтралізувала російську агентурну групу, котра збирала інформацію про геолокацію об’єктів Сил оборони та критичної інфраструктури у столичному регіоні.

Особливу увагу зрадники приділяли місцям розташування українських військових підрозділів, у тому числі Національної гвардії, теплових електростанцій і залізничних вузлів.

Зібрані відомості переправляли окупантам через анонімні Телеграм-канали. За кожен «звіт» загарбники перераховували своїм поплічникам грошову «винагороду» у розмірі 5 тис. у гривневому еквіваленті.

Для маскування «розрахунків» зловмисники використовували електронні криптовалютні обмінники та банківські картки, оформлені на підставних осіб.

За даними слідства, агентурну групу сформував кадровий співробітник управління фсб по ростовській області після початку повномасштабного вторгнення. До її складу входило четверо жителів Києва.

Для конспірації вони отримали оперативні псевдоніми, серед яких «Y», «Шаман» і «Нарік».

Встановлено, що до розвідувально-підривної діяльності вони намагались залучити мешканку Черкаської області.

Зловмисники здійснювали фотофіксацію об’єктів, передаючи в рф матеріали з позначками на електронних картах і детальним описом прилеглої території.

Отримані відомості окупанти планували використати для здійснення серії ракетних ударів по Києву впродовж підготовки до опалювального сезону.

Однак співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили, встановили місцезнаходження і затримали зрадників.

Під час обшуків за місцями проживання ворожих агентів правоохоронці виявили:

  • мобільні телефони із доказами листування з російським куратором;
  • банківські картки, на які агентура отримувала гроші з рф.

Наразі слідчі СБУ повідомили трьом зловмисникам про підозру у державній зраді, вчинену в умовах воєнного стану. Суд обрав їм міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ще одному фігуранту повідомлено про підозру за ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану).

Заходи з викриття і блокування злочинів проводили кіберфахівці та слідчі СБУ м. Києва та Київської області за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 вересня 2022, 11:58 | Полтавщина | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації