Вхід | Реєстрація

За що вручали Шнобелівську премію

За що вручали Шнобелівську премію

У п’ятницю, 16 вересня, у Гарвардському університеті відбулася 32 церемонія вручення Шнобелівської премії. Нею нагороджують щороку за «досягнення, які спочатку змушують людей сміятися, а потім задуматися». Премія носить жартівливий характер і покликана привернути увагу світової громадськості до найдивніших наукових відкриттів та досліджень.

Лауреатам вручають паперові циліндри, які символізують контейнер для зберігання знань. Є й грошова складова — 10 трильйонів зімбабвійських доларів однією купюрою. Ось тільки скористатися нею не вийде, оскільки ці банкноти давно вже виведені з обігу.

Які ж дослідження та відкриття були відзначені цього разу?

Шнобелівська премія в галузі медицини дісталася команді вчених із Великобританії, Швеції, Німеччини, Чехії, Нідерландів та Аруби. Вони з’ясували, що в закоханих відбувається синхронізація серцебиття та потовиділення долонь. Таке саме явище спостерігається у матерів із їхніми дітьми під час спільних ігор. Вчені вважають, що така синхронізація може сприяти зміцненню зв’язку для людей. А ось чому це відбувається, доки встановити не вдалося.

Вчені зі США, Канади, Великобританії та Австралії з’ясували причину, чому більшість людей мають труднощі під час прочитання юридичних документів, зокрема, контрактів та судових рішень. Було проаналізовано щонайменше 10 мільйонів слів та висловів! Автори дослідження дійшли висновку, що проблема полягає у стилі викладу, а не в нестачі юридичних знань. Людей збиває з пантелику незвичне написання слів з великих літер, використання застарілої та специфічної лексики, вживання пасивної застави та складнопідрядних конструкцій у середині речення.

Бразильські вчені з Університету Сан-Паулу з’ясували, що скорпіони виду Ananteris у разі небезпеки відкидають не лише хвіст, а ще й частину травного тракту та задній прохід. У результаті, вони втрачають близько чверті маси тіла. Це призводить до запорів і, зрештою, до загибелі скорпіона.

Дослідники з Медичного університету Варшави дійшли висновку, що морозиво може допомогти в боротьбі з побічними ефектами, які характерні для хіміотерапії. Вона часто викликає у онкохворих запалення та виразку слизових оболонок. У ході дослідження вдалося встановити, що пацієнти, які їли по три порції морозива з лікарняного кафетерію на день, удвічі рідше страждали на мукозит.

Вчені з Університету Стратклайда в Шотландії разом із китайськими колегами пояснили, чому каченята, рухаючись за мамою-качкою по воді, пливуть клином. Виявляється, справа не в «стройовій підготовці», а у фізичному явищі, яке відоме, як деструктивна інтерференція. Каченя, пересуваючись строєм, не відчуває опору від хвиль, що набігають. Навпаки, вони підштовхують його наперед! Опір поступово прямує до нуля. І каченятам набагато легше плисти.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 вересня 2022, 11:45 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації