Вхід | Реєстрація

«Білицький» ґвалтівник отримав 3 роки, прокуратура вимагає п’ять

«Білицький» ґвалтівник отримав 3 роки, прокуратура вимагає п’ять

Нагадаємо, що №44(943) від 4 листопада 2021 року була надрукована стаття під назвою «Ґвалтівнику «світить» до п’яти років». У ній розповідалося про злочин, що стався 1 листопада в Біликах.

За інформацією правоохоронців, близько 6-ої ранку мешканка Біликів зійшла з поїзда. Жінка поверталася додому після нічної зміни. Користуючись темрявою та відсутністю людей, на неї напав молодий чоловік. Злочинець спеціально приїхав автобусом у селище із одного з сусідніх сіл. Застосовуючи фізичну силу, нападник спробував зґвалтувати жінку. На її щастя, у цей момент поряд проходив випадковий перехожий. Він своєю появою злякав ґвалтівника. Той кинувся навтьоки. Та перехожий дуже швидко зорієнтувався в ситуації і подзвонив у поліцію.

Поліцейські кобеляцького відділення поліції № 2 прибули дуже швидко. І буквально через 15-20 хвилин після виклику вже затримали ґвалтівника.

Скинув у кювет і зґвалтував

13 лютого в Кобеляцькому райсуді винесли вирок у справі про зґвалтування.

Згідно матеріалів справи, підсудний, 1991 року народження, народився в селі Кунівка, на момент вчинення інкримінованого йому злочину працював дорожнім робітником філії «Кобеляцький райавтодор».

1 листопада, близько 5:30, підсудний маршрутним автобусом приїхав у Білики та встав біля місцевої залізничної станції. На перехресті вулиці й провулку Соборного він помітив жінку 1987 року народження та підійшов до жертви ззаду. Коли та обернулася, ґвалтівник почав закривати її обличчя капюшоном куртки, тримаючи однією рукою за шию, а другою закриваючи рот, і перемістився у кювет дороги. Там підсудний дістав ножа. Подолавши опір жертви, ґвалтівник вчинив дії сексуального характеру. Його помітив перехожий 1984 року народження, який у цей час повертався додому вулицею Соборності. Ґвалтівник  утік із місця злочину на стадіон, де його затримали поліцейські.

Під час зґвалтування нападник наніс жертві легкі тілесні ушкодження, що не спричинили короткочасний розлад здоров`я.

Суд кваліфікував його дії за частиною 1 статті 152 ККУ «як вчинення дій сексуального характеру, пов`язаних із оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій, без добровільної згоди потерпілої особи (зґвалтування)».

Свідчення нападника, жертви і свідка

Допитаний в судовому засіданні ґвалтівник свою вину не визнав повністю. Із його слів, 1 листопада він їхав до родичів у Кустолові Кущі та зупинився на залізничному вокзалі в Біликах. Там побачив дівчину, яка йому сподобалася. Розговорившись, він запропонував їй 500 гривень за інтимні послуги, на що дівчина вказала місце за межами дороги. Підсудний роздягнувся сам і дівчина теж. Коли почався «інтим», обвинувачений почув чоловічий крик «Стій». Він почав тікати, забіг до стадіону, де побачив поліцію і де його затримали через 30-37 хвилин.

Обвинувачений пояснював, що він утікав, бо злякався, вказуючи, що в Біликах можуть убити й скалічити. Також вказував, що ножа він при собі не мав, алкогольні й наркотичні засоби того дня не вживав.

Потерпіла, у свою чергу, вказувала, що зранку, після нічної зміни, із Бутенок поверталася додому в Білики. Приїхавши на залізничний вокзал, звичною для себе дорогою пішла в сторону дому. Десь приблизно через 5 хвилин дороги потерпіла відчула, що хтось торкнувся до рюкзака на її спині, схопив її і накинув капюшон. Вона почала кликати на допомогу, однак невідомий сказав, що заріже, перетягнув через бугор і кинув сідницями на землю. Доки підсудний ґвалтував потерпілу, їх помітив випадковий свідок. Жінка почала кричати, а ґвалтівник утік, вирвавши в неї пасмо волосся.

Потерпіла підбігла до свідка, їй було дуже соромно розповідати про події, однак вона попрохала викликати поліцію, що той і зробив.

Як пояснив свідок, він повертався додому після роботи в нічну зміну та побачив, як з-за пагорба виглянула дівчина, яка крикнула про допомогу. Свідок піднявся на пагорб, де побачив потерпілу зі скинутими колготками в яскравій курточці, а поряд з нею був обвинувачений зі спущеними штанами.

Зі слів свідка, коли дівчина підбігла до нього, то була дуже схвильована і плакала, її трусило. Після цього зателефонував із мобільного до поліції, та дочекався прибуття медиків і правоохоронців.

Трирічний строк і 6,6 тисячі за експерта

Відповідно до судової ухвали, служителі Феміди визнали підсудного винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 152 ККУ та призначили йому покарання у виді трьох років позбавлення волі.

Строк покарання рахуватиметься з моменту його фактичного затримання.

На підставі частини 5 статті 72 ККУ, суд зарахував обвинуваченому в строк відбування покарання строк його попереднього ув`язнення по цій справі з розрахунку, що одному дню попереднього ув`язнення відповідає один день позбавлення волі, за період часу з 3 листопада по 30 грудня 2021 року.

Підсудний сплатить на користь держави 6648,45 гривні судових витрат на залучення експерта.

Прокурори не згодні і виступають за збільшення терміну покарання

9 березня прес-служба Полтавської обласної прокуратури повідомила, що вони оскаржили вирок суду стосовно обвинуваченого у вчиненні злочину.
У тексті йдеться, що Решетилівською окружною прокуратурою оскаржено вирок Кобеляцького районного суду стосовно 31-річного жителя Полтавського району, обвинуваченого у зґвалтуванні жінки (частина 1 статті 152 КК України).

Уранці 1 листопада 2021 року, коли потерпіла поверталася з роботи додому, зловмисник напав на неї та із застосуванням сили вчинив дії сексуального характеру.

За скоєне судом першої інстанції чоловіка позбавлено волі на 3 роки. Прокуратура звернулася до Полтавського апеляційного суду з апеляційною скаргою щодо призначення особі максимального покарання, передбаченого вказаною статтею, — 5 років позбавлення волі.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 березня 2023, 14:28 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації