Вхід | Реєстрація

Чи загрожує Україні ігрова залежність? Ризики та протидія

Чи загрожує Україні ігрова залежність? Ризики та протидія

Загальна тенденція грального бізнесу, яка сьогодні спостерігається у всьому світі, полягає у збільшенні піклування про захист прав гравця. Насамперед головною метою таких заходів є створення безпечної ігрової середи та профілактика боротьби із гральною залежністю. Спробуємо розібратися, наскільки актуальна ця проблема в Україні, де індустрія легального азарту ще досить молода, та як їй протидіяти.

Інформування як основний інструмент

Формування позитивного ставлення до легалізованих нині азартних ігор лягає на плечі Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей, яка здійснює у цьому напрямку кроки, спрямовані на інформування як операторів азартних ігор, так і безпосередньо гравців. Згідно з законодавством, на офіційному сайті легального казино має міститися не лише інформація про актуальні бонуси, а й відомості про отримання ліцензії та попередження про небезпеку поширення ігрової залежності.

Головним завданням інформування є донесення думки, що власне азартні ігри не є способом заробітку - на це спрямована і перша соціальна реклама, яка з'явилася наприкінці 2022 року та продовжує ширитися містами України. Важливе і сприйняття виграшу гравцем - його слід розцінювати як випадковий приз, а безпосередньо грошова ставка є платою за надання послуг.

КРАІЛ наголошує на тому, що до прийняття закону про легалізацію в Україні фактично була відсутня взаємодія із гравцем та захист його споживацьких прав. Результатом роботи стало створення єдиного реєстру, у якому містяться дані про осіб, яким обмежено доступ до азартних ігор. Його мають враховувати абсолютно усі оператори та організатори азартних ігор, що має вберегти гравця із можливою залежністю від згубних наслідків. Разом із тим організатори також мають надавати інформацію щодо отримання допомоги для таких осіб.

Побудування комунікації із гравцем

Проведення різноманітних досліджень говорить про те, що проблема лудоманії не є гострою в Україні, а власне легалізація грального бізнесу не сприяла її поширенню, як прогнозували скептики. Наприклад, за результатами онлайн-опитування, яке було проведене КРАІЛ у лютому 2023 року, близько 65% гравців заявляють про те. що можуть зупинитися у будь-який час, а частка постійних гравців складає лише 11%.

Важливим етапом у протидії поширення лудоманії є також боротьба з нелегальними гральними закладами, адже вони ігнорують будь-які норми та правила відповідальної гри, жодним чином не обмежуючи своїх клієнтів. За час існування єдиного реєстру осіб станом на квітень 2023 року у ньому містяться дані про 687 особи, причому від початку року реєстр поповнився на 245 осіб. Існує декілька способів потрапляння до цього реєстру:

  • Подання заяви про самообмеження від гравця;

  • Подання такої заяви від членів його родини;

  • Обмеження доступу за рішенням суду.

КРАІЛ навіть пропонує пройти анонімний тест на визначення ознак ігрової залежності на своєму сайті.

Для протидії небезпечних наслідків впроваджують різні заходи - просвітницька діяльність, створення гарячих ліній та “Груп підтримки”, словом, вибудовується ефективна комунікація, яка має на меті не залишати сам на сам із проблемою лудоманії.

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 квітня 2023, 13:41 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації