Вхід | Реєстрація

88 могил борцям за «совєти» хочуть вилучити з переліку культурної спадщини

88 могил борцям за «совєти» хочуть вилучити з переліку культурної спадщини

Могили планують позбавити статусу об’єктів культурної спадщини та перезахоронити в разі потреби. Про це повідомила директорка обласного Департаменту культури і туризму Ірина Удовиченко.

Щодо зняття поховань з обліку надіслали клопотання до Міністерства культури та інформаційної політики. Більшість могил не внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток, що спрощує процедуру їхнього зняття з обліку.

Деякі могили розташовані в центральних частинах населених пунктів Полтавщини.

Також вивести з переліку культурної спадщини планують 76 пам’ятних знаків та погрудь, що розташовані в області.

За словами Ірини Удовиченко, станом на 1 травня жоден з поданих об’єктів з обліку не знятий.

Серед об’єктів, які планують вилучити з публічного простору й перепоховати рештки тіл, — братська могила борцям за встановлення радянської влади в Полтаві.

Братська могила Анатолія та Петра Литвінових, які свого часу боролися з петлюрівцями за прихід більшовицької влади, знаходиться в Петровському парку. За даними з монографій кандидата історичних наук Віктора Ревегука, ці солдати з Червоної армії Лєніна в Полтаві вдавалися до акцій масового бандитизму, розбоїв, жорстоких катувань, а також ґвалтували українських дівчат.

Питання про перепоховання борців за владу «совєтів» з Петровського парку ставили в 2019 році. Могила і надгробок у парку знаходяться незаконно, адже в паркових зонах не може бути поховань людей.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації