Вхід | Реєстрація

Cамовільне спалювання сухої рослинності несе за собою адміністративну відповідальність

Щорічно, з приходом весни, на полях, сіножатях, в селах, а то і в містах, на пагорбах та вздовж доріг рухаються вогняні “фронти”, що знищують на своєму шляху все живе. На жаль, мешканці, які так чинять або ж не розуміють усю небезпеку до якої можуть призвести їхні дії чи просто ігнорують усілякі вимоги пожежної безпеки.
При спалюванні трави на присадибних ділянках або торішньої стерні на фермерських полях, вдовж доріг, виникає загроза перекидання вогню на житлові будинки. Якщо спалювати суху траву на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, дим і вогонь здатні спричинити замикання ліній, що може призвести до руйнівних наслідків для населених пунктів та промислових об’єктів.
В 2009 році від необережного поводження з вогнем під час спалювання трави та рослинних залишків на території Полтавської області виникла 41 пожежа у лісах на загальній площі понад 28,6 га. Крім того, тільки за квітень місяць 2009 року унаслідок неконтрольованого випалювання сухої трави та рослинності сталося 48 пожеж. Найбільше таких пожеж виникло в Пирятинському (5 випадків), Чорнухинському та Зіньківському (по 4 випадки), Лубенському, Машівському та Н.Санжарському районі (по 3 випадки).
Особливо турбує той факт, що лише від спалювання сухої трави в минулому році загинуло 5 осіб, зокрема в Полтавському, В.Багачанському, Лохвицькому та Кременчуцькому районах.
Так, 4-го червня 2009 року в селі Говтв’янчик Полтавського району на подвір’ї приватного господарства було виявлено 79-річну загиблу, яка знаходилась поряд з вогнищем. В цей же день в селі Сенча Лохвицького району під час спалювання сухої трави отримала опіки 33 річна жінка , яка 06 червня померла в опіковому відділенні. 5-го квітня в селі Остап’є В.Багачанського району на лузі біля місця cпалювання сухої трави була виявлена загибла.
Також Головне управління МС України в Полтавській області звертає увагу на те, що заборонено спалювання всіх видів відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках, на території зелених насаджень. Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниці, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища, або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність.
Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77 адміністративного кодексу України. За самовільне спалювання рослинних решток законодавство передбачає покарання окремих громадян штрафом в сумі від 175 до 350грн, а посадових осіб від 875 до 1220 гривень.
Підрозділи МНС Полтавської області постійно проводять профілактичну роботу з населенням, та проте не всі мешканці області дотримуються елементарних правил пожежної безпеки, що в свою чергу призводить до тяжких наслідків.
Тому ми наполегливо прохаємо Вас не випалювати суху траву та рослинні залишки і якщо Ви помітили горіння сухої трави - негайно повідомте про загоряння за телефоном «101».

Автор: Органи наглядово-профілактичної роботи ГУМНС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації