Вхід | Реєстрація

Сухинівка і Кунівка – під загрозою, Чорбівці – приготуватися

Сухинівка і Кунівка – під загрозою, Чорбівці – приготуватися

З подачі невгамовного Інституту національної пам’яті збираються перейменувати кілька сіл на території Кобеляцької громади.

Мова про села із назвами Леваневське, Кунівка і Сухинівка. Їх назви нібито суперечать вимогам Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімії».

Якщо із топонімом Леваневське все більш менш зрозуміло. Назва нібито дана на честь радянського льотчика Сігізмунда Леваневського  і її потрібно змінювати. Хоча, знову ж, виникає цілком логічне запитання. А де докази того, що назва Леваневське дана селу саме на честь радянського льотчика?
Ну, а із Кунівкою та Сухинівкою взагалі ясності мало.

Місцевий староста Ігор Рябека лише підтвердив, що громадське обговорення щодо перейменування села відбудеться. А «рознарядка» щодо зміни назв надійшла десь «згори»? Знову ж запитання. А чому «згори», а не «знизу»?

Де докази того, що районна військова адміністрація є «горою», а не навпаки – дном.

Швидкий пошук інформації в Інтернеті ясності не додав. Нібито назва Сухинівка була дана селу на честь поміщика Миколи Сухини, який, знову ж, нібито, був полтавським губернським секретарем. Ця підстава вказана в цидулці із військової адміністрації. Але ж вказівка з Полтавської РВА не є історичним архівним документом, тим більше – доказам. Це – просто цидулка.

Щодо Кунівки, то її збираються перейменувати через те, що вона була названа на честь німця Куна. Тут взагалі когнітивний дисонанс. У нас що, борються з німцями? Чим Кун провинився перед полтавською військовою адміністрацією? Своєю національністю? Так це – ксенофобія. І якось не в’яжеться із задекларованим Україною курсом на європейські цінності.

Окрім того, виникає ще цілий ряд логічних запитань. Якщо збираються перейменувати Кунівку і Сухинівку, то чому не чіпають Марківку та Чорбівку? Там теж нібито пани жили, які російській імперії служили. За легендою, один навіть Запорізьку Січ розганяв.

І взагалі, створюється таке враження, що чиновникам із РВА та Інституту національної пам’яті просто потрібно виправдати свою зарплату. От вони, як та собака, і.... лижуть.

Краще взяли б лопати та пішли окопи копати. На фронт то їх точно не пошлють.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації