Вхід | Реєстрація

Перейменування: кобеляцькі селяни проголосували, білицькі козаки бунтують

Перейменування: кобеляцькі селяни проголосували, білицькі козаки бунтують

Буквально три тижні тому була написана редакційна стаття під назвою «Перейменування сіл: Кобеляки змирилися, Білики протестують».

У ній мова йшла про цікаву різницю в ставленні жителів двох сусідніх громад до процесу перейменування населених пунктів.

Мешканці Кобеляцької громади із певною приреченістю сприйняли далеко не бездоганні, з точки зору юридичної науки, історії  та елементарного здорового глузду, вимоги центральної влади про зміни назв сіл Кунівка і Сухинівка. Щодо села Леваневське, то тут місця для дискусії дійсно немає. Радянський льотчик Сігізмунд Леваневський і сам би, напевне, здивувався, дізнавшись, що на його честь дали назву селу на Полтавщині.

І от жителі Кобеляцької громади, можливо й пообурювавшись по кухнях та інших закутках, але вимоги влади прийняли і почали вигадувати своїм селам нові назви. Ті  назви, що пропонували так звані «хвахівці» з Інституту нацпам’яті, люди на місцях навіть не обговорювали.

Та все ж, рішення було прийняте і села перейменували.

До речі, хочеться поінформувати жителів Сухинівки та Кунівки, щоб не поспішали бігти кудись у органи реєстрації нерухомості чи чогось іншого і робити зміни в документах. Те, що вони покірно проголосували на Едемі чи просто промовчали, ще не означає, що їх села дійсно отримали нові назви. Не все так просто.

...Думаю, що всі пам’ятають про село Чкалове в Кобеляцькій громаді. Процес його перейменування почався ще в  2023-му році. Ми тоді про це писали в статті під назвою «Село Чкалове мають перейменувати за 6 місяців». Публікація вийшла в світ у серпні 2023-го. Нехитрий підрахунок засвідчує, що епопея із перейменування Чкалового мала закінчитися в лютому, максимум у березні 2024-го. Але вона не закінчилася. Так селяни проголосували за нову назву Єднання. «Аж» три чоловіки проголосували. Так, сесія Кобеляцької міської ради теж прийняла своє рішення. Але ж сесія міськради не має права змінювати назви населених пунктів. Це — повноваження Верховної Ради України.

А Парламент рішення по Чкаловому не прийняв і до цього часу. Більше року минуло, а Чкалове залишається Чкаловим.

Отак от. А мугирів підганяють. Давайте, перейменовуйте, а то прийде пан із канчуком і по ср..ці надає.

Але повернемося до сьогодення.

Якщо кобелячани сумирно проголосували, то біличани й не думають цього робити. Немає на платформі Едем ніякого голосування по перейменуванню Марківки, Чорбівки, Прогерсу та Червоних Квітів.

А дехто із людей, які спостерігають за процесом, стверджують, що вже й не буде нічого. Мовляв, усі терміни для виконання законодавства про деколонізацію вже закінчилися.

Щодо останньої тези, то не готовий сприймати її, як істину.

Хоча, у всезнаючій, але не зовсім серйозній Вікіпедії, написано:

«... Терміни й суб’єкти ухвалення рішень

Про перейменування топонімів у межах населених пунктів та демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків, які не підпадають під дію пам’яткоохоронного законодавства:

  • 27 липня 2023 — 27 січня 2024: Органи місцевого самоврядування населених пунктів (сільські, селищні, міські ради або військово-цивільні адміністрації). Якщо на цьому етапі рішення не ухвалено, повноваження отримують:
  • 27 січня — 27 квітня 2024: Сільські, селищні, міські голови або особи, які здійснюють іхні повноваження;
  • 27 квітня — 27 липня 2024: Голови обласних державних адміністрацій або особи, які здійснюють їхні повноваження».

А зараз, на хвилиночку, початок вересня 2024-го. Уже ті села Полтавська ОВА мала перейменувати. Але не перейменувала.

Та мова не про це. А про те, що жителі населених пунктів, розташованих на території Білицької громади, не змирилися. Вони протестують, вони пишуть звернення, вони їздять по архівах і шукають документи, за допомогою яких мають довести абсурдність перейменування.

От чому так? Невже в Білицькій громаді настільки більше нащадків козаків, у порівнянні з Кобеляцькою? А в кобеляцьких селах лише мугирі залишилася, чи як?

Не знаю, як кому, а мені ставлення чорбівчан і марківчан  до своєї малої батьківщини більш симпатичне. І щиро бажаю, щоб їм усе вдалося.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації