Вхід | Реєстрація

Цьогорічна осінь може увійти до трійки найтепліших

Цьогорічна осінь може увійти до трійки найтепліших

Імовірно, що цьогорічна осінь якщо й буде не найтеплішою, то потрапить до трійки найтепліших за останнє півсторіччя. Про це розповіла Віра Балабух, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України.

Зі слів метеорологині, за даними розрахунків чисельних моделей погоди провідних прогностичних центрів, осінь 2024-го в Україні, ймовірно, буде теплою й сухою. Зауважила, що такі погодні умови будуть характерні особливо для першої половини осені.

Середня за сезон температура повітря може бути на 2 градуси вищою, порівняно з останніми десятиріччями, і коливатись від +13 – +14 градусів на Півдні країни до +10 на Півночі та Північному Сході, — розповіла Віра Балабух.

Як пояснила метеорологиня, температура повітря восени не залежить від того, якою була взимку. Пояснила, що особливості умов погоди протягом сезону в певному регіоні залежать від багатьох чинників. Основний — загальна циркуляція атмосфери, взаємозв’язок між атмосферою й океаном.

Також суттєво впливає на термічний режим і парниковий ефект. Він зумовлює ріст температури на планеті протягом усього року. Вплив його з кожним роком посилюється завдяки діяльності людей.

До речі, найтеплішою з 1961 року в Україні була осінь минулого року. Тоді середня за сезон температура повітря була на 2,4 градуса вищою за її середні багаторічні значення в 1991 – 2020 роках і перевищила на 0,02 градуса середню за сезон температуру в 2020 році.

За попередніми підрахунками, у цьому році осінь може бути на 2 градуси вищою та теплішою за кліматичну норму. То ж дуже ймовірно, що цьогорічна осінь якщо й буде не найтеплішою, то потрапить до трійки найтепліших за останнє півсторіччя.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації