Вхід | Реєстрація

Вандали знищили гордій Андріївки – Бебехову балку

Бебехова балка була названа на честь останнього учасника бойових дій, який донедавна проживав у селі. Працював бригадиром тракторної бригади. Був шанованою в селі людиною. Сьогодні Андрія Сергійовича Бебеха вже немає в живих.
Його хата крайня від балки, якою навесні любувалися селяни.
Сесія сільської ради оголосила її територію площею приблизно в 16 гектарів заповідною зоною.
«Ще у 2006 році», – каже Наталія Анатоліївна Голубенко, вчитель біології Андріївської школи, – сюди приводила дітей, щоб показати справжнє чудо природи. У балці збереглися рідкісні й зникаючі первоцвіти, занесені до «Червоної книги України». Ми з учнями навіть альбом з кольоровими фото зробили. Найпершим у балці розквітав горицвіт весняний. І тоді вся вона ставала яскраво-жовтою. Через деякий час земля вкривалася фіолетовим килимом карликових півників. Потім рясно буяли гіацинти бліді, дібровні тюльпани. Радували погляд рожеві кущі степового мигдалю, а ще тут була анемона степова, гадюча цибулька, фіалки й багато чого іншого. Ми гордилися своєю заповідною зоною».
Сьогодні ж болить душа від побаченого. Згоріло все під корінь. Кущі мигдалю, висаджені колись лісниками, простягають догори гілки-головешки. Обидва схили балки зяють чорним згарищем. Ніде живого сліду. Таке повторюється останні 4 роки. Дітям вже нічого показати. До щорічних згарищ гарно пристосовуються лише злакові бур’яни та будяки. Зрідка проглядаються фіалки. Про решту первоцвітів, мабуть доведеться забути назавжди. Хто і для чого це робить, сільський голова Володимир Цурков, не може зрозуміти. Адже ніхто ніколи тут не косить і не пасе череду. Це просто злочин бездушної людини. На попелищі помічаємо свіжі сліди автомобільних протекторів.
І лише в одному місці на чорному тлі, як неопалима купина, яскраво зблиснув єдиний жовтий кущик горицвіту. Чи то промінчик надії, чи останній спалах згаслої зірки.

Автор: www.promin.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 квітня 2010, 14:04 | Машівка |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації