Вхід | Реєстрація

Мала планета під №18294 носитиме ім’я полтавця Анатолія Руденка

Своєрідний нерукотворний і вічний пам'ятник у масштабах Сонячної системи отримав за життя наш земляк Анатолій Руденко. Нещодавно мала планета Сонячної системи, зареєстрована у Міжнародному каталозі під № 18294, за рішенням Міжнародного астрономічного союзу, названа його честь — RUDENKO. Це свідчить про високу оцінку заслуг полтавця світовою вченою спільнотою. Анатолій Руденко — відомий творець космічної техніки, академік Російської академії космонавтики ім. К. Ціолковського. Він є  провідним фахівцем у галузі системного аналізу, наукоємних технологій. Анатолій Руденко брав участь у створенні авіаційно-космічних комплексів та їх складових частин, освоєнні найпотужніших у світі рідинних ракетних двигунів для ракетно-космічних систем різного призначення.
Мала планета — тіло Сонячної системи розмірами від кількох до десятків і  сотень кілометрів. Але кожна мала планета, незалежно від її розмірів, є самостійним об'єктом Сонячної системи і рухається навколо Сонця своєю орбітою, зберігаючи стійкість протягом мільйонів років. Основна частина сімейства малих планет рухається в просторі поміж орбіт Марса і Юпітера. Як і великі планети, малі світять відбитим сонячним сяйвом. Через малі розміри та велику відстань від  Землі малі планети можна побачити лише за допомогою телескопа. Перші малі планети були відкриті на початку ХIХ століття. Їм, як і великим, найчастіше давали імена античних божеств.
Мала планета №18294 RUDENKO була відкрита 27 вересня 1978 року Людмилою Черних у Кримській астрофізичній обсерваторії. Черних відкрила 267 астероїдів, серед яких: №1772 — Гагарін, №1855 — Корольов, №2948 — Амосов, №3963 — Параджанов, №2894 — Каховка. Знаходитися  вона начебто поряд з планетами, що носять імена Сергія  Корольова, Михайла Янгеля, Володимира Чаломея, Юрія  Гагаріна, Павла Поповича та інших видатних творців та випробувачів космічної техніки.
Факт присвоєння назви малої планети підтверджується спеціальним документом — свідоцтвом, яке вручається володарю імені в урочистій обстановці. До свідоцтва додається схема орбіти малої планети та довідка з її параметрами. Імена малих планет не переглядаються і не змінюються.

Автор: Тетяна ГАЛЯМ, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 квітня 2010, 13:20 | Полтава | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації