Вхід | Реєстрація

Картопля проситься у ґрунт

Оскільки Глобинщина та Кременчуччина розташовані у посушливій зоні, тут краще висаджувати ранні сорти картоплі, – радять фахівці науково-дослідної станції рослинництва у с. Устимівка Глобинського району.
Устимівська науково-дослідна станція рослинництва вже понад 50 років спеціалізується на вирощуванні різних сортів картоплі. Навесні попит на посадковий матеріал зі станції чималий.
Фахівці зазначають, що добрі врожаї на Полтавщині дають такі ранні сорти картоплі, як «Белла Роза», «Розалінд», «Вінета», «Пікассо» та «Слов’янка». Вони стійкі до хвороб.
У багатьох господарів виникає питання: яку картоплю висаджувати  – дрібну чи велику. Устимівчани кажуть, що великого значення немає. Проте велику бульбу дехто перерізає. При цьому зважайте, щоб на ній було хоч одне вічко. А малих картоплин зазвичай треба класти по 2-3 у кожну лунку. Любов Ковтун із с. Устимівка каже, що оновлювати посадковий матеріал варто через один чи два роки, бо старі сорти хворіють, а земля під картоплею виснажується. Тому місце посадки через кілька років теж треба змінювати.
Господиня ділиться простими секретами посадки картоплі: саджати бульбу варто на глибину однієї лопати. А бажана відстань між рядками та лунками має становити 60 см. Щоб бути спокійним за врожай картоплі, на дно лунки можна кидати перегній, деревний попіл чи вливати по 0,5 л рідкого розчину курячого посліду.
Заїхавши в Устимівку, ми дізналися, що на дослідній станції бульбу не реалізовують. Натомість її можна купити у тутешніх селян. Чимало з них регулярно оновлюють сорти на станції. Проте існує одне «але»: картоплю завбачливі господарі продаватимуть лише, коли самі її висадять. Прогнозують, що ціна становитиме приблизно 4-6 грн/кг за будь-який сорт. Тим часом у Градизьку кілограм картоплі 2-го чи 3-го року посадки коштує 2-2,50 грн/кг. Нові ж, торішні, посадкові сорти фермери з с. Опришки продають по 3 грн/кг.
Бульбу радять висаджувати, коли ґрунт на 10-сантиметровій глибині прогріється до +8? С. Орієнтовно, це саме зараз – у 20-х числах квітня.

Секрет врожаю
Знаєте, чому білоруси завжди з картоплею? Секрет доволі простий. Справа в тому, що ми саджаємо картоплю навесні, коли ще буває не надто тепло, а збираємо переважно у серпні. Білоруси ж не дотримуються такого календаря, навіть на травневі свята не зважають. Садять тоді, коли земля достатньо прогріється, а викопують в осінні холоди.

Автор: Віта Коноваленко, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2010, 11:42 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації