Вхід | Реєстрація

Щоб у коморі було густо

Якщо ви хочете отримати гарний врожай, потрібно дотримуватися правил доброго сусідства між городніми рослинами. Виявляється, як кіт із собакою, не приживаються один біля одного квасоля й гарбузи. Це та ще чимало городніх секретів розповів «КП» Геннадій Геля із с. Середпілля, що на Глобинщині.
Отже, буряк столовий треба са­джати поряд із цибулею, морквою, капустою, салатом та часником. Не рекомендується висаджувати бобові разом із картоплею. Бо картопляне бадилля виростає по пояс, а бульби будуть тоді дрібними. Співрозмовник радить: щоб культуру не пошкодили кроти, боби краще висадити навколо картопляного поля, але по замкненому контуру. Із квасолею гарно сусідитимуть більшість городніх культур, окрім буряка, із картоплею – капуста, цибуля, квасоля і кукурудза. Остання ж добре поєднується з огірком, буряком та горохом.
— Поряд із цибулею та часником бажано посадити моркву, буряк та помідори. Біля огірків сміливо можна розміщати капусту, помідори, горох та соняшник. Помідорам же добре з петрушкою, морквою, капустою, цибулею та часником. А от квасоля не мириться з гарбузами. Огірки дадуть поганий урожай поряд із картоплею, – розповідає Геннадій Геля. – Доброю редькою можна смакувати, коли висадити її поряд із буряком, шпинатом, петрушкою, морквою, огірками та помідорами. Проте цибулі редька не любить. Плоди перцю будуть поганими, якщо ростимуть по сусідству з буряком. Це вже перевірено роками.
Господар не рекомендує виса­джувати гарбузи поряд із картоплею, краще – з кукурудзою, помідори не вродять біля капусти, картоплі та гороху. Баштанні культури – дині та кавуни, полюбляють простір та сонечко. А найкращі плоди вони дають, зростаючи на глиняних ґрунтах.
Геннадій Геля додає, що на врожай впливає не лише біологічна сумісність, а й терміни удобрення ґрунту. Він помітив, що морква, редька, помідори та цибуля плодоносять краще на другий рік після внесення гною, а горох та квасоля – на третій.
За даними Держкомстату, українець в середньому щороку з’їдає понад 115 кг картоплі. Тобто по 315 грамів на день. Підраховано, що у 100 грамах картоплі міститься 70 калорій. Найвищі її врожаї – на Поліссі та у лісостепу.

Автор: Віта Коноваленко, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2010, 11:46 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації