Вхід | Реєстрація

У Полтаві відбулася зустріч поколінь

За підтримки німецького фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє» у рамках програми «Місце зустрічі – діалог» Педагогічний Центр «Академія» здійснив проект «Зустріч поколінь». Майже 20 історій людей, які пройшли війну, були в’язнями концтаборів та працювали у Німеччині, зібрали учні однієї із полтавських шкіл, аби передати цей досвід іншим представникам підростаючого покоління.
Діти-волонтери відвідували жителів Горбанівського геріатричного пансіонату. Тут вони мали змогу перейняти досвід та вміння тих, хто зазнав воєнних лихоліть. Окрім навичок вишивки хрестом і в'язання спицями та гачком, розучених воєнних пісень, діти дізналися правду про війну та про явище фашизму, що має своє відлуння і нині.
Олексій Гаєвий, президент школи «Паросток»:
- Головною нашою задачею було ознайомитися із долями людей, які пережили окупацію, які були остарбайтерами, працювали в Німеччині, які були у концтаборах і бачили справжні жахи війни. Зараз існує проблема: молодь не знає, що відбувалося 65 років назад.
Колишній в’язень концтабору Сергій Рибалко розповідає, як у воєнні часи втратив себе – своє ім’я та прізвище, отримавши натомість порядковий номер на гімнастерці. Таким зустрічам з дітьми ветеран, говорить, завжди радий.
Сергій Рибалко, колишній в’язень концтабору:
- Вони так серйозно сприймали мої розповіді, із такою цікавістю. Хочу, щоб люди знали правду про війну, про лихо, що зробив фашизм, особливо це стосуєтся наших військовополонених.
«Майже 20 історій зібрали юні волонтери на тему окупації і намагаються ознайомити із ними учнів інших шкіл міста та студентів вузів, – розповідає їх наставник, учитель школи «Паросток» Олена Ульяніч, – фактично, вони дають урок історії».
Олена Ульяніч, вчитель школи «Паросток»:
- Ми сподіваємося, що все, що ми підготували, що діти розкажуть, певним чином дасть можливість іншим дітям уявити собі, що собою являє фашизм, яке це страшне явище і як можна протистояти йому.
«І зараз ця тема набуває особливої актуальності, – вважає пані Олена, – оскільки все більшого поширення набувають неонацистські організації, про небезпеку яких мало хто підозрює».

Автор: Олена Ляшенко, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 травня 2010, 09:22 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації