Вхід | Реєстрація

Дитячі оздоровчі табори «ділять» на категорії в залежності від якості наданих послуг

Вже через місяць в школах відлунають останні дзвоники, а отже, перед більшістю батьків постане питання: куди «прилаштувати» дітей на літні канікули, аби вони не просто були «під доглядом», але й оздоровилися та змістовно провели своє дозвілля? Тож чимало родин усвідомлено віддадуть перевагу дитячим оздоровчим таборам, де дитина знаходитиметься в надійних руках досвідчених висококваліфікованих фахівців та матиме змогу відпочивати і спілкуватися з однолітками.
А оскільки путівка до табору  коштує недешево (від 1200 до 5 тисяч гривень), бажання батьків, аби їхнє чадо не лише отримало повний комплекс послуг, за який вони заплатили, а й повернулось додому задоволене, цілком виправдане. Отже, й вимоги до закладів, які надають послуги по розміщенню та харчуванню дітей, постійно розширюються. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» та наказу Держспоживстандарту України «Про затвердження переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні», запроваджено обов’язкову сертифікацію позаміських дитячих літніх оздоровчих таборів.
 При цьому, під час сертифікації послуг із тимчасового розміщення до уваги беруться матеріально-технічний стан та безпека прилеглих територій закладу, їдалень, місць загального користування, житлових приміщень, а також рівень освітлення, стан вентиляційної системи та систем електро - й водопостачання. При сертифікації ж послуг харчування, крім висновків санепідслужби і пожежної інспекції, враховуються збалансованість дитячого раціону та якість і безпека харчової продукції.
Отже, щоб отримати сертифікат відповідності на послуги тимчасового розміщення та харчування, дитячим таборам необхідно довести, що вони відповідають усім встановленим вимогам. На жаль, на такий крок спромоглися лише 9 кращих дитячих оздоровчих закладів Полтавщини. Станом на 28.05.2010 року органом з сертифікації продукції та послуг ДП «Полтавастандартметрологія» було видано сертифікати відповідності наступним дитячим оздоровчим таборам:
- Дитячий оздоровчий табір «Зміна» (Новосанжарський р-н., с. Клюсівка).
- Дитячий оздоровчий табір «Іскорка» НГВУ «Полтаванафтогаз» ( Гадяцький
р-н., с. Вельбівка);
- Новосанжарський санаторій-профілакторій «Антей» (смт. Нові Санжари);
- Обласний дитячо-оздоровчий табір «Еколог», обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді (Зінківський р-н., с. Міські Млини);
- Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Сонячний» (Кременчуцький
р-н,с. Омельник);
- Дитячий оздоровчо-спортивний центр «Горизонт» (Кременчуцький р-н,
с. Запсілля);
- Спортивний оздоровчий комплекс «Супутник» (Кременчуцький р-н,
с. Дмитрівка);
- Позаміський оздоровчий комплекс для дітей та учнівської молоді «Зоряний» (Кременчуцький р-н,с. Потоки);
- Комунальний оздоровчий табір «Світанок» (Семенівський р-н, с.Наріжжя ).
Крім того, вже подали заявки на сертифікацію 7 дитячих таборів.
- Приватний заклад, дитячо-юнацький оздоровчий табір санаторного типу «Буревісник» (Новосанжарський р-н, с. Клюсівка);
- Комунальний заклад позаміський державний заклад оздоровлення та відпочинку «Супутник» (Диканський р-н., с. Михайлівка);
- Оздоровчий табір «Молода гвардія» Полтавського територіального комітету профспілки Південної залізниці;
- Приватне підприємство «Орендний дитячий оздоровчо-виховний заклад «Орлятко»» (Полтавська обл., Новосанжарський р-н., с. Клюсівка);
- Полтавський обласний дитячий оздоровчий центр «Маяк»,
Полтавський р-н, с. Головач;
- Дитячий оздоровчий табір «Чайка» ВАТ «Кредмаш» (Глобинський р-н, смт. Градизьк);
- Дитячий табір відпочинку «Енергетик» (Кременчуцький р-н,с. Потоки).
Можливо до цього списку приєднаються ще кілька таборів, у яких термін дії сертифікату закінчився, якщо вони вчасно нададуть заявку.
Всього ж на території Полтавської області розташовано понад 30 подібних закладів. Власниками дитячих позаміських таборів є як місцеві органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування, так і підприємства, установи, організації та їхні об’єднання. Чому ж, якщо сертифікація є обов’язковою, тільки половина таборів отримала сертифікат відповідності? Чи власники дитячих оздоровчих таборів  сподіваються, що довірливі батьки віддадуть своїх дітей у заклад, який не зумів на практиці довести якість та безпечність своїх послуг?
Як показали результати сертифікаційних перевірок, проведених фахівцями ДП «Полтавастандартметрологія» у минулому році, саме заклади, які не сертифікують свої послуги, не мають належної матеріально-технічної бази і необхідних умов для безпечного та комфортного проживання дітей. У значній кількості цих таборів, діти мешкають в одноповерхових літніх будиночках без туалетів та умивальників, усі ці зручності знаходяться на вулиці. До того ж, у кімнатах недостатня кількість меблів, чим порушуються вимоги ДСТУ 4268:2003.
До речі, до порушників чинного законодавства, які відмовляться привести якість своїх послуг у відповідність до вимог стандартів та не отримають  сертифікатів відповідності, застосовуватимуться штрафні санкції згідно із статтею 23 Закону України «Про захист прав споживачів». Отже, аби не мати зайвого клопоту, керівникам дитячих таборів слід потурбуватися про добрий імідж свого закладу вже зараз.
Оскільки вимоги до дитячих оздоровчих закладів розширилися, цього року за ініціативи Міністерства сім’ї, молоді та спорту запроваджено обов’язкову державну атестацію дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, за результатами якої закладу присвоюватиметься відповідна категорія. Всього їх передбачено 4 (перша, друга, третя та вища). Присвоюватимуть їх в залежності від рівня закладу, за кількістю набраних ним балів. Тож часи, коли, всі табори рівняли до однієї «планки», безповоротно минули. Критерії оцінки не нові, однак і їх дотриматися багатьом нелегко: санітарно-екологічний стан регіону, укомплектованість професійними кадрами та організація харчування (заклад вищої категорії повинен мати п’ятиразове харчування). Великого значення надаватимуть відповідності матеріально-технічної бази  статусу закладу та встановленому профілю, зокрема, технічному стану споруд, наявності капітального ремонту, тренажерного та фізкультурного залів, басейну, туристичного обладнання, бібліотеки, приміщень для гуртків.
Показово, що заклад, який претендує на вищу категорію, повинен подбати про створення умов для дітей з особливими потребами, надання санітарно-курортних послуг (робота стоматологічного, фізіотерапевтичного, масажного кабінетів тощо), організувати роботу не менше 5-и гуртків, зустрічі з видатними людьми, тренінги, консультації психолога.
Експертна комісія віддасть належне і наявності чи відсутності скарг від споживачів. Очолює обласну експертну комісію начальник відділу у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Наталія Шкоденко, заступником голови комісії призначено заступника генерального директора державного підприємства «Полтавастандартметрологія» Наталію Ткаченко. Також, до її складу увійшли представники обласних управлінь освіти, охорони здоров’я, санепідемстанції, державного пожежного нагляду, рятувально-водолазної служби.
Заклад, який пройде державну атестацію, отримає відповідне свідоцтво встановленого зразка. Якщо ж виявиться, що він не відповідає стандартам, такий заклад не може залучатися до організації оздоровлення та відпочинку дітей, що здійснюється за бюджетні кошти. При цьому будуть з'ясовуватися причини незадовільної роботи та через один-два роки призначатиметься повторна атестація , коли всі виявлені недоліки буде повністю усунено.
Тож, хочеться сподіватися, що в цьому році наші діти отримають дійсно якісний та безпечний відпочинок, який відповідатиме суворим  вимогам стандартів. А батьки, купуючи путівку, зможуть поцікатися до якої категорії належить той чи інший заклад і, зрештою, зробити обдуманий та правильний вибір.

Автор: Ж.К. Кущенко, ДП «Полтавастандартметрологія»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 травня 2010, 09:36 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації