Вхід | Реєстрація

Обережно, кліщі!

Дочекавшись теплої погоди, полтавці активно відпочивають на природі – у лісі, парках та скверах. Та не всі  пам’ятають про небезпеку, яка чатує на них.  Якої шкоди можуть завдати звичайні лісові кліщі, які активізуються о цій порі, та як  вберегтися від них на природі, розповідали спеціалісти обласної санепідемстанції.
На Полтавщині, на відміну від Львівської, Волинської, Луганської областей та республіки Крим, захворіти на кліщовий енцефаліт неможливо, бо відсутня циркуляція в природі самого вірусу енцефаліту. Однак, від кліщів  дуже легко заразитися хворобою Лайма. Це дуже небезпечне інфекційне захворювання, що вражує нервові клітини і може призвести до інвалідності. Висока температура, свербіння, погане самопочуття, біль у суглобах – це саме ті ознаки, що можуть виникнути після укусу комахи.
Якщо ж у вас немає можливості піти до лікаря, можна самотужки видалити  лісового кровопивцю. Для цього, радять спеціалісти, обов’язково змажте місце укусу вазеліном чи іншою масляною рідиною і тільки тоді „викручуйте” його з тіла.
Якщо у 2002-ому на хворобу Лайма на Полтавщині заразилася одна людина, то в 2009 році – було  зареєстровано 21 випадок захворювання. Щоб уникнути ймовірності укусів, на прогулянку в ліс одягайте головний убір, світлий однотонний одяг із довгими рукавами, кожні дві години оглядайте  себе та рідних. А вдома одяг треба випрати і попрасувати. А ще можна змазати тіло спеціальними аерозольними  засобами для захисту від кліщів, або ж зробити  щеплення.

Автор: www.ltava.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 травня 2010, 13:41 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації