Вхід | Реєстрація

Кременчужанам заборонили виходити на міст

Заборона стосується організованих груп.
Мирну акцію (флешмоб) кременчужан, що відбулася 5 травня на Крюківському мосту дуже швидко розігнали міліціонери. Якщо стражі правопорядку вбачають у цій ході порушення спокою та потенційну загрозу будь кому з учасників акції, або перехожих, то самі активісти прагнули зовсім іншої мети – врятувати Крюківський міст.
Іціювали акцію студенти Кременчуцького державного університету ім. М. Остроградського. Хлопці та дівчата запрошували взяти участь у флешмобі перехожих. Навіть роздавали запрошення. Щоправда, місце проведення акції тримали у секреті до останньої миті. Саме через це і трапився цей неприємний інцидент із міліцією.
«Тож, близько 80 осіб зібралося біля МПК. Звісно, переважна більшість сдудентства, та були і люди як-то кажуть зі сторони, навіть молода родина з дітьми. Ми роздали паперові ковпачки, які наділи на голови і вирушили на міст. В руках тримали плакати із написами, що закликали до людської свідомості і совісті чиновників. Наприклад, «Помогите мосту, он плачет» і таке інше. Рухалися ми по тротуарам, проїжджу частину не загорожували і ні в якому разі не заважали руху машин. До речі, автолюбителі дуже позитивно сприйняли нашу появу. Ще більше їм до душі була наша мета – не дати Крюковському мосту розвалитися і нарешті зробити на ньому гідний ремонт дорожнього покриття», – розповідає учасниця флешмобу Олена.
«Ми не встигли дійти навіть до середини мосту, як приїхали дві міліцейські машини. Правоохоронці перегородили шлях автомобілям і нам. Вони швидко знайшли нашого організатора. Його і ще одного хлопця відвезли до відділку. Інші просто розійшлися, понурені та розчаровані», – коментує учасник Володимир.
З ентузіазмом зустрів «ходоків» кременчужанин Дмитро, що їхав по мосту.
«Я як раз вирулював і побачив дивних молодих людей із плакатами «Рятуйте міст» чи щось таке. Я їм посигналив та поїхав далі. Звісно, на мосту проводити такі акції небезпечно. Не всі водії досвічені. Варто тільки одному за кермом роззяпити рота, як можна спровокувати аварію. Та сама ідея – свята», – посмяхається Дмитро.
Звісно, якщо б активісти попередили про проведення акції виконком за 10 днів все б могло бути інакше: або акцію б дозволили провести і виділіли охорону, або винесли б заборону. Другий варіант куди більш вірогідній, адже міст – це стратегічний об’єкт. А той факт, що цей стратегічний об’єкт розсипається щороку – не страшно, залатають.
Організатору мирної акції «пощастило» більше за всіх: через суд борцю за правду було винесено попередження. Також про прикрий інцидент повідомили до учбового закладу. Там хлопця пожурили. Як обставини будуть розвиватися ладі наразі невідомо.

Злочинності у місті не буде, бо студентів затримали
У міліції пояснили, чому студентам не можна виходити на Крюківський міст. Мало хто з нездорових кременчужан, які їдуть машиною через міст (цікаво, як їх багато у нашому місті?), стрельне по молодих людях з рогатки – переживає за молодих людей прес-офіцер імського управління внутрішніх справ Анна Волювач.
Міське управління внутрішніх справ заборонило організованій групі молоді проводити на мостовому переході через Дніпро акцію зі флешмобу. Навіть, незважаючи на те, що акція була мирною.
Про те, що в КМУ УМВС досягли успіху у боротьбі з наступом злочинців на наше життя й затримали натомість звичайних студентів Кременчуцького державного університету, на апаратній нараді у міськвиконкомі розповів начальник міського управління внутрішніх справ Анатолій Кононенко:
«П’ятого травня була маніфестація на Крюківському мосту, яку проводили без повідомлення органів місцевого самоврядування, а організатори акції не подбали про безпеку самих учасників».
За словами А. Кононенка, в разі якоїсь надзвичайної події потенційним протестувальникам неможливо було надати швидку допомогу.
Він також пояснив, як саме організовували акцію протесту, спрямовану на звичайне привернення уваги до стану мостового переходу через Дніпро та якості останнього проведеного ремонту:
«Через мережу Інтернет студентів зібрали, роздали плакати, і, якби міліція швидко не відреагувала, все могло скінчитися дуже погано». При цьому було ймовірним порушення Правил дорожнього руху, а яскрава реклама у руках учасників акції відволікає увагу водіїв від дороги.
Отже, рішення міліції про втручання у молодіжне життя новий начальник міліції КМУ УМВС вважає правильним. Що стосується покарання, то кримінальної заборони для студентів виходити на Крюківський міст не існує, тож цього разу підійшла стаття Кодексу про адміністративні правопорушення. Рішенням Крюківського районного суду, організаторів акції – двох студентів КДУ – попереджено.
Чи врахують усі інші кременчуцькі студенти невдалий досвід проведення флешмобу, Анатолій Кононенко не прогнозував, але пообіцяв, що і надалі проведення таких акцій не допустить.

Автор: Ольга Дерев’янко, Олександр Курилов, www.kremenchuk.in.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 травня 2010, 09:42 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації