Вхід | Реєстрація

Міністр внутрішніх справ пропонує за корупцію карати солідарно

Анатолій Могильов, Міністр внутрішніх справ України, довів до відома особового складу міліції Полтавщини основні вимоги керівництва МВС.
15 червня у Головному управлінні внутрішніх справ Полтавської області відбулася оперативна нарада на чолі з міністром внутрішніх справ України Анатолієм Могильовим, його першим заступником — начальником Головного управління боротьби з організованою злочинністю Сергієм Черних та начальником служби внутрішньої безпеки України Олександром Мечетним.
На початку наради Анатолій Могильов акцентував увагу керівників галузевих служб і міськрайорганів ГУМВС області на основних напрямках роботи органів внутрішніх справ, а також вказав на прорахунки, які необхідно терміново усунути. Як повідомив міністр, система, яку отримала нова команда, перебуває не в ліпшому стані. У міліцейській роботі відбулися серйозні негативні деформації, які вимагають свіжого підходу а насамперед «перебудови критеріїв» роботи міліції.
Перше, на чому зупинився міністр, — обліково-реєстраційна дисципліна. 
— На жаль, у нас немає реальної статистики зареєстрованих злочинів, 30-40% злочинів залишаються латентними, — зауважив Анатолій Могильов. — Кожна заява має отримати адекватну оцінку, а факти укриття злочинів необхідно взагалі виключити.
Міністр зазначив, що робота підрозділів і служб оцінюватиметься не у відсотковому співвідношенні, а за кількістю розкритих злочинів, що у свою чергу сприятиме підвищенню іміджу самої міліції.
Другий напрямок, на який звернув увагу міністр, — правильна кваліфікація злочинів. Анатолій Могильов підкреслив, що випадків неправильної кваліфікації у практиці органів внутрішніх справ не має бути взагалі.
Аналізуючи роботу органів досудового слідства, головний міліціонер країни відзначив, що якість роботи слідчих визначатимуть за кількістю закінчених кримінальних справ, направлених до суду. А кількість закінчених кримінальних справ має зростати пропорційно до кількості розкритих злочинів, про які повідомили громадяни.
Говорячи про заходи щодо затримання та арешту підозрюваних у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів, Анатолій Володимирович вказав на обов’язковість ізоляції вказаної категорії осіб.
— За вбивство, розбійний напад та інші тяжкі злочини арешт має бути 100-відсотковим, — висловив чітку позицію міністерства його керівник. 
Аналогічну політику відомство підтримує і в питанні кримінального переслідування підозрюваних у скоєнні економічних злочинів. Міністр переконаний, що справи розкриватимуться за умови, якщо зросте питома вага арештантів за справами економічного блоку. 
На думку Анатолія Володимировича міліція частково втратила профілактичну функцію після скасування низки інститутів, котрі виконували цільові завдання у вказаній сфері (на кшталт витверезників, приймальників-розподільників для іноземців тощо). У даному аспекті міністерство висуває підвищені вимоги до підрозділів міліції громадської безпеки і Державтоінспекції, які уповноважені здійснювати профілактичну роботу у площині адміністративної практики, зокрема йдеться про застосування адміністративних санкцій до порушників правил адміністративного нагляду.
Зупинившись на питанні забезпечення порядку на дорогах країни, Анатолій Могильов відзначив роль автомобільної інспекції і назвав критерії, за якими оцінюватимуть якість роботи галузевої служби: кількість дорожньо-транспортних пригод, кількість потерпілих і загиблих.
Окремо Анатолій Могильов зупинився на проблемі надання платних послуг підрозділами Державтоінспекції, паспортної і дозвільної служби. 
— Послуги нашого відомства мають бути зрозумілими, доступними і максимально наближеними до людей! — сказав міністр і додав з приводу оформлення документів на мопед, в контексті останніх змін, внесених до чинного законодавства: — Керівники регіональних управлінь повинні обміркувати питання: яким чином спростити систему отримання техпаспорта на мопед і зробити її менш витратною.
Апелюючи до питання налагодження взаємодії із засобами масової інформації керманич Міністерства роз’яснив підлеглим: «Якщо ми будемо надмірно працювати і мовчати, про нас не напишуть!». Анатолій Могильов пояснив керівникам міліцейських служб і міськрайорганів, що робота правоохоронних органів має бути відкритою і зрозумілою. На даний час імідж міліції має вельми негативне забарвлення, тому органи внутрішніх справ повинні показувати свою роботу й оприлюднювати її результати.
— Ми зобов’язані говорити про будь-які факти: і позитивні, і негативні, — звернувся міністр до присутніх й обґрунтував позицію відомства, яку підтримує Уряд і Президент України. — Якщо інформацію замовчувати, вона поростає чутками.
Також Анатолій Могильов озвучив план ліквідації корупційної вертикалі в підрозділах ОВС. Знищити корупційну систему міністр пропонує шляхом запровадження солідарної відповідальності керівника і підлеглого. Так якщо, приміром, діяння оперативника сектору карного розшуку підпадає під ознаки злочину, його прямого керівника — начальника СКР — негайно звільняють з ОВС, а начальника райвідділу притягають до дисциплінарної відповідальності.
Акцентувавши на тому, що людина та її конституційні права є найвищою цінністю держави, Анатолій Могильов відзначив роль міліції у захисті її законних інтересів і наголосив, що дії ОВС мають бути адекватними і своєчасними для вжиття максимально необхідних заходів. Міністр зауважив, що головне завдання органів внутрішніх справ, на даному етапі, полягає у поверненні довіри народу через відкриту і зрозумілу політику, орієнтовану на відновлення втрачених прав і притягнення винних до юридичної відповідальності!

Автор: Поліна ЛАРІНА, інспектор ВЗГ ГУМВС


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 червня 2010, 11:18 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації