Вхід | Реєстрація

Ця професія не знає вихідних

Ця професія не знає вихідних
Кажуть, що медик — це посередник між людиною і Богом. Складно заперечити. Адже у багатьох ситуаціях лікарська інстанція — останній рятівний прихисток для хворого на Землі. І незважаючи на те, що сьогодні наші лікарі й медсестри самі потребують соціального захисту, їхні пацієнти завжди можуть розраховувати на допомогу. Бо клятва Гіппократа у вирішальні хвилини спонукає людей у білих халатах перебороти емоції та особисті негаразди й виконати свій обов'язок. І це є найпереконливішим свідченням ще невиміряної ніким сили людського фактору.
У будень і свято медики постійно ведуть боротьбу за наше здоров’я та життя, подекуди нехтуючи своїм власним. Саме у таку ситуацію потрапили цієї зими полтавські медики, як, власне, і їхні колеги у всій державі. Тож разом з начальником управління охорони здоров’я Полтавського міськвиконкому Сергієм Котовим (на фото) напередодні Дня медика, починаємо розмову з не зовсім святкової тематики.
— Епідемія грипу не застала нашу команду зненацька, — розповідає Сергій Олександрович. — Мобілізувавшись, ми вперше за нашу практику розгорнули на базі 5-ої лікарні госпітальне відділення, при цьому жоден медик не схибив у такій екстремальній ситуації, усі докладали сил та вміння для подолання епідемії. Тільки завдяки високому професіоналізму й мужності фахівців Полтава пережила лихо майже без втрат, хоча більшість наших медиків самі перехворіли на грип. Зазначу, що міська влада виділила додаткові кошти на боротьбу з епідемією, зі спецфонду відшкодовані кошти усім лікарям, які боролися за здоров’я полтавців.
 Підсумовуючи останній період, Сергій Котов відзначає позитивну стабільну ситуацію з видатками в медичному секторі Полтави: наразі немає заборгованості із зарплатні, завдяки впровадженню енерго-зберігаючих технологій у 2009 році вдалося навіть заощадити майже два мільйони гривень. Відтак додаткові кошти були доречні, коли купували в хірургічне відділення дитячої лікарні лапароскопічну стійку, облаштовували травматологію МКЛ №1 та ремонтували приміщення четвертої поліклініки.
Майже п’ять місяців цього року медична галузь працювала без бюджету. Наразі новий фінансовий документ очільник управління оцінює більш позитивно, ніж як звикли це робити в інших секторах соціального життя. Адже, відповідно до нового бюджету, медики будуть зі стабільною зарплатою, включаючи усі додаткові кошти, що обіцяв уряд, на сто відсотків матимуть змогу утримувати енергоносії.
— Передбачені навіть кошти для безкоштовного лікування, — наголошує Сергій Котов. — Відтепер у лікарнях та поліклініках можна зробити аналізи, функціональну діагностику та процедури долікарняного характеру безкоштовно. Дитяча стоматологія та станція «Швидкої медичної допомоги», як завжди, теж надають свої послуги безкоштовно.
Серед факторів, що додають впевненості Сергію Олександровичу, — наявність коштів для закупівлі необхідної кількості препаратів «Металізе» та «Курасурф», що допомагають рятувати життя хворим на серцево- судинну патологію та новонародженим. Забезпечення хворих інсуліном та проведення імунізації так само здійснюватиметься за рахунок бюджетних коштів.
— Асигнування на придбання медикаментів у місті збільшено на один мільйон сто тисяч гривень й дорівнює сьогодні майже вісім з половиною мільйонів, — продовжує Сергій Котов. — Удвічі більше коштів, ніж у звичайні місяці, заклали у літній період на підтримку роботи дитячої лікарні, адже цьогорічної оздоровчої кампанії плануємо там оздоровити майже п’ять сотень маленьких пацієнтів.
Говорячи про напрям збереження репродуктивного стану населення —тема багатьох зібрань медичного загалу міста — Сергій Олександрович за народною звичкою просто стукає по деревині, мовляв, цифри такі, що як би тільки не зурочити — за останні два роки, зокрема, показник смертності малят знизився вдвічі.
— Наразі наше завдання, — ділиться планами на майбутнє начальник управління, — розгалужувати мережу сімейної медицини. Понад 30 відсотків полтавців обслуговуються саме в амбулаторіях сімейної медицини, а тому завдання влади — забезпечити ефективну роботу нинішніх амбулаторій та думати над відкриттям нових закладів. До речі, один з таких, на вулиці Ветеринарній, 32, плануємо збудувати до кінця цього року.
Серед численних проблем медицини кадрове питання залишається одним з найголовніших.
— Ми готові розвивати сімейну медицину, а от кадрів не вистачає, — нарікає Сергій Котов. — А тому з нетерпінням очікуємо випускників вищої школи...
Принагідно Сергій Олександрович відзначає злагоджену співпрацю зі спеціалістами Полтавської медичної стоматологічної академії, яка постійно забезпечує медиків міста як методично, так і фахово. А ще в Полтаві вирішили відродити Інститут наставництва.
— Ми цінуємо наші досвідчені кадри і прагнемо, аби молоді спеціалісти, на першому етапі професійного життя підтримані старшими товаришами, набували такого ж професійного рівня, як і ветерани праці. А тому у всіх закладах міста маємо на меті запровадити досвід ради медичних сестер — закріплювати молодого працівника за старшим наставником.
 Щодо кадрового питання, то, як наголошує начальник управління охорони здоров’я, у Полтаві жодного працівника не було звільнено безпідставно. Поважати досвід і підтягувати фаховість молодих до рівня попереднього покоління медиків — таке правило в роботі міської влади у галузі охорони здоров’я.
З вірою у власні сили, у завтрашній день своїх пацієнтів трудяться сьогодні в міській медичній галузі понад п’ять тисяч медичних працівників. І у них, звісно, трапляються безліч «несвяткових» моментів, що затьмарюють відчуття гордості за причетність до найповажнішої у світі професії, бо ніщо не може принизити гідність людини більше, аніж неувага до її життєвих потреб, нівелювання здібностей особистості, залежність становища не від власних знань і вміння, а від ситуації, що склалася.
Тому і побажати у свято нашим медикам хочеться іншої ситуації у країні, сприятливішої для розквіту їхньої професійної майстерності та зміцнення родинного добробуту. А що додає сил і надії в очікуванні кращого майбутнього? Безперечно, міцне здоров'я, добрі наміри, злагода в сім'ї, щастя кохати і плекати дітей, мир і спокій біля рідного дому.
 Хай це завжди буде у житті полтавських медиків!

Автор: Світлана Піскова, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 червня 2010, 10:04 | Полтава | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації