Вхід | Реєстрація

Сертифікат + запрошення + паспорт = і Ви – учасник ЗНО-2010

Без такого комплекту до приміщення, в якому відбуватиметься незалежне оцінювання, не пустять нікого. Сльози, нерви та “зайві” гроші не допоможуть. На варті порядку та дисципліни – правоохоронці. Після одинадцятої ранку усі двері кабінетів зачинені. Марафон “ЗНО-2010” розпочато.

Українська та іноземна – позаду

Тести поділені на дві частини – безпосередньо тести і творче завдання. У першій частині потрібно обрати відповідь на конкретне запитання. І одне з них, наприклад, звучить так: автором байки «Бджола та шершень» є: Леся Українка, Тарас Шевченко, Іван Вишенський, Павло Тичина чи Григорій Сковорода. А у другій частині потрібно написати такий собі міні-твір на тему: “Ми не безліч стандартних я, а безліч всесвітів різних”.
- Українська – ще нічого, а от іноземну писати було складно. – розповідає випускниця ЗОШ №10 Поліна. – Особливо складним завданням було написання твору. Тема приблизно така: ми дізналися, що біля нашої школи замість спортивного комплексу будуватимуть новий супермаркет, наше завдання – написати скаргу до газети. Зробити це виявилося не так легко, адже для цього треба знати певні кліше, висловлювати свої думки, дотримуючись офіційного стилю. Навіть мені, випускниці спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземної мови, було нелегко виконати таке завдання. До того ж, якщо українську ми писали три години, то на англійську, яка була складнішою, дали лише дві години. Багато хто ледве встиг тести доробити, вже не кажучи про твір.
Відповіді тестів уже з’явилися на сайті УЦОЯО, але дівчина поки що не наважується подивитися.
- Не хочеться настрій псувати! – жартує Поліна.

Учнів “розфасували” по різних школах
Особливість цьогорічного оцінювання – учні з одного класу складають тести у різних школах. Якщо в минулі роки класні керівники централізовано водили своїх дітей до інших шкіл, то цього року комп’ютер Українського центру оцінювання якості освіти профільтрував учнів таким чином, щоб за однією партою сиділи учні різних шкіл. Таке нововведення має забезпечити прозорість та чесність ЗНО.
Об одинадцятій, коли зачинилися двері, почалося відкриття запломбованих контейнерів із тестовими зошитами. Усе ретельно кілька разів перераховується, вноситься до спеціального протоколу. По завершенні тестування – аналогічна процедура. Обстановка дуже офіційна і серйозна – пильнують і записують буквально кожен крок.
- Де і хто перевірятиме тестові завдання – абсолютно конфіденційна інформація, якою ми не володіємо, – зазначає головний спеціаліст з питань загальної середньої освіти міського управління освіти Світлана Олексієнко. – Єдине, що можу сказати, що всі 5 пунктів тестування, котрі знаходяться у нашому місті, працюють у нормальному режимі, ЗНО стартувало успішно. Скільки кременчуцьких абітурієнтів, які зареєструвалися, але не змогли взяти участь у тестах, сказати складно, адже в наших пунктах зареєструвалися не лише кременчужани, а й мешканці Комсомольського, Глобинського, Козельщинського та Кременчуцького районів. Цей показник коливається в межах 14%. Ми пояснюємо це тим, що правила вступу до ВНЗ зазнали змін і тепер випускники, які отримали атестати до 2007 року, отримали право обирати таку форму вступних випробувань як іспит.

Спостерігають пильніше, ніж на виборах президента
Під час тестування в приміщенні, окрім абітурієнтів та інструктора, мають право перебувати офіційні спостерігачі, які задля цього пройшли процедуру реєстрації у Дніпропетровському регіональному центрі оцінювання якості освіти. У Кременчуці на кожному пункті працювало по двоє спостерігачів зі всеукраїнської громадської організації «Опора». Представники інших громадських організацій, батьківських комітетів поспостерігати за кременчуцькими абітурієнтами поки що бажання не виявили.
А поки що діти повним ходом готуються до наступних тестувань. Серед кременчуцьких абітурієнтів найбільше бажаючих зареєструвалося на такі предмети як українська мова та література, математика, історія Україна. Цього року також збільшилася кількість тих, кому знадобиться географія та іноземна мова. Результати тестування з’являться на персональних сторінках кожного учасника (на сайті УЦОЯО) протягом 10-14 днів.

Автор: Наталя Істоміна, www.pp.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації