Вхід | Реєстрація

У продажу - фальсифіковані лампочки

Лікарі стверджують, що погіршення зору у багатьох людей пов’язане саме з поганим освітленням приміщення і, зокрема, робочого місця, на якому людина проводить досить тривалий проміжок свого часу. Дуже часто ми скаржимося на швидку стомлюваність очей та головні болі, не підозрюючи, що для того, аби позбутися від цих проблем, потрібно зовсім небагато: всього лишень правильно вибрати електричну лампочку, яка забезпечить достатню кількість світла без мерехтіння та інших небажаних явищ, які подразнюють очі.
Але далеко не вся подібна продукція, яка представлена у торгівельній мережі, якісна.
За даними ДП "Полтавастандартметрологія", найчастіше претензії виникають до компактних люмінесцентних ламп з вбудованим пускорегулюючим пристроєм, які надходять в Україну з Китаю.
Безліч заводів, які працюють на території цієї країни, настільки зацікавлені в покупцях, що на прохання закордонних клієнтів, напишуть на упаковці все що завгодно.
Скажімо, нерідко лампи з вмонтованим пускорегулюючим пристроєм високих потужностей (від 30 ВТ) реально мають потужність всього 15 Вт та, відповідно, вдвічі менший світловий потік і, звичайно ж, аж ніяк не можуть замінити лампу розжарювання потужністю 150 Вт, як зазначається на маркуванні.
Тож, споживач, який «купує світло», орієнтуючись на інформацію на упаковці, природньо відчуває себе ошуканим.Як правило, йому до рук потрапив фальсифікат - несертифіковані вироби, на упаковку яких зумисне нанесли недостовірну інформацію.
Проте, останнім часом, чи то через недосконалість законодавства, чи то через недостатній контроль торгівельної мережі, спритні ділки вдаються навіть до того, що наносять на маркування фальшивий знак відповідності (зображення трьохлисника з номером органу з сертифікації, який проводив випробування), хоча насправді продукція не проходила належних досліджень і не має сертифікатів відповідності. Фахівці державного підприємства «Полтавастандартметрологія» неоднорозаво зустрічали в торгівельній мережі лампи з номером власного сертифікаційного центру, хоча сертифікатів на них не видавали.
Тож якщо продавець взагалі не може продемонструвати Вам копію сертифіката відповідності на лампочки, які він реалізовує, це свідчить про те, що подібний товар не вартий ваших грошей і нервів. Також варто пам'ятати, що лампи із здешевленим двохполосним люмінофором світять погано за будь-якої потужності. А загалом фахівці радять віддавати перевагу виробникам, які вже давно зарекомендували себе на ринку з позитивного боку, як-то провідні фірми світу: «PHILIPS», «OSRAM», «GENERAL ELECTRIC», «SYLVANIA».
В Україні лампи виготовляють 4 виробники, завод ГРЛ (м. Полтава), фірма «Іскра» (м. Львів), електроламповий завод (м. Краматорськ) та завод «Газотрон» (м. Рівне), компактні люменісцентні лампи останнього, проходять випробування у науково-дослідному центрі випробувань електричних ламп та технологічного обладнання державного підприємства «Полтавастандартметрологія» і за технічними характеристиками можуть конкурувати з виробами західних фірм, до того ж по ціні вони значно дешевші.
Між іншим, саме подібна енергозберігаюча продукція все більше завойовує світовий ринок, скажімо, Євросоюз планує поступово повністю вилучити з обігу старі лампочки розжарювання і перейти на економніші джерела освітлення. Першими з прилавків крамниць мають зникнути 100-ватні лампочки, до першого вересня поточного року заборона торкнеться 75-ватних. А до 2012 року в Європі більше не продаватимуть найрозповсюдженіші з них - потужністю 40Вт.
Що ж стосується продукції, яка надходить на сертифікаційні випробування до ДП «Полтавастандартметрологія», то в її числі теж зустрічається неякісна, але її, принаймні, вдається вчасно виявити.
Так з початку року було проведено сертифікаційні випробування 148-и типів ламп та світильників, кожен двадцятий із них не «склав іспит» на якість, причому деякі види світлотехнічної продукції не відповідали вимогам стандартів відразу за кількома показниками.
Зокрема, 5 із них виявилися неналежної якості (не пройшли випробувань за електричними, світловими, колірними характеристиками), 4 - за рівнем радіозавад, 1 - за маркуванням.
Загалом, перш ніж видати сертифікат відповідності, світильники та лампи перевіряють не лише на якість, тобто на скільки інформація щодо технічних характеристик, вказана на етикетці, відповідає дійсності, а й на предмет безпечності для споживача (перевірка опору ізоляції та електричної міцності після випробування на вологість, захисту від ураження електричним струмом, теплостійкості, вогнестійкості, іскростійкості тощо).
Полтавський ЦВЕЛ, а саме так коротко називають центр випробувань, постійний учасник та координатор міжлабораторних порівнянь результатів вимірювань світлових, колірних параметрів та променевого потоку електричних ламп, які проводяться спільно з лабораторіями з інших країн. До речі, саме на державному підприємстві «Полтавастандартметрологія» зберігається робочий еталон одиниці світлового потоку безперервного випромінювання, затверджений, як вихідний еталон України.
Підприємство є членом технічного комітету ТК 137 «Лампи та відповідне обладнання» та веде його секретаріат. В рамках діяльності цього ТК фахівцями ДП «Полтавастандартметрологія» розроблено __ національних та 7 галузевих стандартів.
Крім цього, ми ініціювали та здійснили розроблення в Україні технічного регламенту про споживання електроенергії побутовими електричними лампами, що є аналогом відповідної європейської директиви.
Всього ж станом на 1 січня 2010 року в Україні чинні 56 національних стандартів України (ДСТУ) на електричні лампи та світлотехнічне обладнання, з них 49 гармонізовані з європейськими та міжнародними, 12 з них ще не введені в дію.

Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації