- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Весняна обрізка ягідних кущів
Для того, щоб отримувати рясні і регулярні врожаї з ягідних кущів, їх потрібно навчитися правильно обрізати.
При весняній обрізці садівники переслідують 3 основні мети: формують потрібну форму кущів, покращують освітлення всіх частин куща і збільшують плодоношення. Якщо залишити кущ зовсім без обрізки, то звичайно урожай він дасть, але з часом він буде все меншим, а самі ягоди стануть дрібними і несмачними. Ягідні чагарники обрізають ранньою весною, до розпускання бруньок.
Багато садівників, приступаючи до цієї важливої операції, роблять одну помилку: шкодують кущі, бояться зрізати зайве, і отримати менший урожай. Але для того, щоб обрізка дала хороший результат, потрібно і різати безжально. Часом навіть вирізати повністю. Варто перетерпіти один сезон, і кущ знову порадує вас відмінним урожаєм.
Малина
Напевно, найпростіша для обрізки ягідна культура. Як відомо, у малини в перший рік пагони виростають, а на другий плодоносять і відмирають. Тому пагони, що принесли на другий рік урожай, вирізають біля самої землі або навіть у землі. Заодно варто видалити усі зайві і слабкі пагони цього року. У дорослих кущів має бути 10–12 пагонів.
Є одна особливість: пагони малини найкраще плодоносять у середній частині, тому верхівки прищипують, у них розвиваються бічні гілки, і плодоношення стає більш рясним, а ягоди більшими і смачнішими. Зазвичай довжина пагонів становить 1,5 метра. Укорочують такі пагони на 10–15 сантиметрів. Винятком є ремонтантна малина, у неї однорічний цикл розвитку (вона плодоносить на пагонах цього року), тому навесні надземну частину зрізають повністю, до рівня землі.
З віком у малини врожайність різко знижується. Але продуктивність старих кущів може бути відновлена шляхом видалення старого кореневища через кожні 5–6 років. Омолоджуючу обрізку слід супроводжувати внесенням підвищених доз органічних і мінеральних добрив.
Чорна смородина
Кущ чорної смородини формують поступово протягом 4–5 років. Дорослий кущ чорної смородини повинен мати по 3–4 гілки у віці 1, 2, 3, 4 і 5 років. Тобто, на кущі буде 15–20 гілок різного віку. Вік гілки визначають за кількістю річних приростів. Просто порахуйте зверху вниз усі прирости між річними кільцями. Гілки у віці 6 років і старші вирізують повністю біля основи куща. Також варто видалити:
- Усі гілки, що лежать на землі;
- Гілки, що ростуть усередину куща і перехрещуються;
- усі зростаючі із землі зайві пагони, а також пагони з підмерзлими за зиму верхівками;
- усі сухі і уражені хворобами гілки — якщо ослаблений ріст річних приростів (менше 15 см).
Усихаючі верхівки 5?річних пагонів зрізають до якого-небудь сильного бічного відгалудження, щоб підсилити зростання решти гілок. Молоді 1?річні пагони вкорочують на одну третину для посилення розгалудження. Слідкуйте, щоб на кущі залишалися гілки різного віку, так як краще плодоношення зазвичай буває на гілках 2–3?річного віку.
Червона та біла смородина
У цих ягідних культурах велика кількість плодових бруньок закладається у верхніх частинах пагонів, які потім перетворюються на букетні гілочки, розташовані біля кордонів річних приростів. Вони живуть і плодоносять до 4 років. Тому в смородини не можна укорочувати однорічні прикореневі і однорічні бічні пагони. При формуванні куща щорічно залишають по 3–4 найбільш сильних однорічних пагонів. Усі старі, хворі, слабкі пагони безжально вирізають. У дорослому кущі червоної і білої смородини має бути по 2–3 гілки різного віку, а всього рекомендують мати 10–12 гілок різного віку. Скелетні гілки червоної і білої смородини плодоносять 6–8 років, але основний урожай формується на гілках віку від 2 до 5 років. Слідкуйте, щоб у куща були гілки різного віку.
Аґрус
Власне кажучи, тут формування куща відбувається за тими ж принципами, що і в смородини. Дорослий кущ повинен мати 15–20 гілок різного віку. При посадці кущ обрізають, залишаючи по 2–3 бруньки на пагоні. До кінця першого року кущ матиме вже кілька однорічних пагонів. Навесні, на другий рік посадки, минулорічні пагони вкорочують на 1/3 їх довжини.
У основному аґрус плодоносить на вкорочених пагонах 2–3-річного віку. Він плодоносить і на більш старих гілках, тому при обрізанні видаляють гілки тільки старші семи років. Однорічні пагони аґрусу вкорочувати не можна, тому що це знижує урожай. Зрозуміло, навесні вирізають сухі, зайві і затінюючі пагони, а також старі гілки, що не плодоносять і слабко плодоносні. Якщо аґрус не обрізати, то дуже скоро він стає запущеним, безплідним і хворобливим, стаючи «головним болем» для садівника.
Потрібно врахувати, що на аґрусі листя розпускається дуже рано, раніше за інші ягідні культури. Тому важливо не проґавити момент початку сокоруху. У принципі, ваш аґрус має бути вже обрізаним. Якщо не встигли, то зробіть це негайно.
А що ж робити, якщо вам дісталися старі і запущені ягідні чагарники?
Для відновлення знадобляться радикальні заходи. Видаліть усі сухі, хворі й поламані гілки. Так само видаліть усі звисаючі гілки і гілки, що затінюють кущ. Варто видалити і однорічні пагони, залишаючи лише 3–4 для заміщення старих гілок.
Якщо ж у куща немає молодих сильних гілок, необхідно вирізати 2–3 старі біля основи, це викличе зростання кореневих паростків. Але вирізати всі старі гілки в один рік не варто. Цю операцію слід розтягнути на 2–3 роки. Основна мета обрізки запущених кущів — викликати утворення нових сильних приростів для поступового заміщення всіх старих гілок. Дуже важливо старі гілки вирізати на рівні ґрунту, не залишаючи пеньків, так як в них можуть оселитися шкідники. Усі зрізані гілки обов’язково спалюють, бо вони часто є джерелами шкідників і хвороб. Завдяки періодичному омолодженню, можна істотно продовжити життя рослини.