Вхід | Реєстрація

Лохина: обрізати чи не треба

Чимало жителів Кобеляцького та сусідніх районів уже встигли придбати та посадити таку ще донедавна екзотичну для нашого регіону рослину, як лохина. Вона більш відома українцям, як чорниця високоросла або голубіка. Між тим, далеко не всі знають головні правила догляду за цим ягідним кущем. Далі — пробуємо заповнити інформаційну прогалину.

На цей момент лохина є ягодою №1 у світі. Вона популярніша за добре відомі українцям малину, суницю садову чи смородину. ЇЇ вирощують фактично в усіх кліматичних зонах, за виключенням хіба що крайньої Півночі чи пустелі. Тим більш дивним видається той факт, що в Україні, з її благодатним кліматом та прекрасними ґрунтами, ця рослина й до цього часу є екзотикою.

Не будемо надто довго розбиратися в причинах цього феномену. Недостатня популярність лохини в Україні обумовлена низкою факторів, серед яких є й інформаційний. Лохину окультурили відносно недавно, якихось сто років тому.

 

Чим корисна лохина і чому вона така популярна?

Популярність лохини, у першу чергу, пояснюється її оригінальним смаком і доброю придатністю ягід для зберігання. Ті, хто пробував дійсно достиглі ягоди, підтвердять, що вони дуже смачні, солодко-кислі, без терпкості. Окрім того, ягоди лохини зберігаються в холодильнику або й погребі набагато краще, аніж, скажімо, суниця чи малина. При цьому, не втрачаючи своїх смакових якостей. Більше того, чимало людей стверджують, що ягоди чорниці із холодильника смачніші, аніж щойно зірвані.

Тепер про користь. Ті, хто має проблеми із зором, напевне, звернули увагу на той факт, що більшість медичних препаратів, які застосовують для лікування очей, мають у собі обов’язкову складову у вигляді екстракту з чорниці, тобто — лохини. Вирощуючи цю культуру у себе в саду, людина отримує можливість покращувати стан свого зору, споживаючи свіжі ягоди.

 

Чому не приживається лохина

Спілкуючись із земляками, досить часто доводиться чути нарікання на те, що придбані ними саджанці лохини або не прижилися взагалі, або погано розвиваються.

У процесі спілкування з такими людьми стає зрозуміло, що через нестачу об’єктивної інформації, вони припускаються принципово важливих помилок, які й призводять до негативного результату.

Тому нагадаємо про кілька головних факторів, які впливають на розвиток такої садової культури, як лохина.

Фактор перший і головний. Ґрунт. Лохина добре росте виключно на кислих ґрунтах із низьким рівнем pH. Тобто, у нашому чорноземі рослина якщо не загине, то розвиватиметься дуже погано. Тому зазвичай її висаджують у спеціально підготовленому субстраті, вийнявши з посадкової ями «рідний» ґрунт.
Пропонуємо три варіанти підготовки субстрату.

Варіант 1. Ідеальний, але досить дорогий. Уся посадкова яма із розмірами метр на метр і глибиною у 50 сантиметрів заповнюється верховим торфом. Він — рудого кольору. У нашій місцевості такого торфу немає. Тому доведеться купувати білоруський. Він має pH в районі 3,5, що є ідеальним показником для лохини.

Варіант 2. Посадкова яма заповнюється дрібною корою хвойних дерев, а також торфом і хвойним опадом. Кори — 50 відсотків, опаду й торфу — по 25.

Варіант 3. Бюджетний. У рівних пропорціях яма заповнюється піском, хвойним опадом та тирсою хвойних дерев.

У будь-якому варіанті на дно потрібно вкинути грам сто сірки.

Фактор другий. Освітленість. Чимало садівників?аматорів за аналогією із чорницею, котра росте в лісах України, садять лохину в тіні інших дерев. Це — неправильно. Вона любить світло.

Фактор третій. Полив. Якщо ви не в змозі регулярно, щонайменше двічі на тиждень поливати лохину в літню спеку, краще відмовтеся від ідеї виростити цю культуру. Через специфіку своєї кореневої системи, навіть дорослий кущ лохини неминуче загине без вчасного поливу.

Фактор четвертий. Підкислення води. Під дією зовнішніх природних факторів ваш субстрат через рік-два обов’язково розкислеться. Тобто, рівень pH зросте. Тому один-два рази на місяць лохину потрібно поливати підкисленою водою. Для цього згодиться електороліт (ні в якому разі не злитий з аккумулятора) — 20–25 грамів на 10 літрів, лимонну кислоту — 1–2 чайні ложки на 10 літрів або оцет — 100 грамів на згаданий об’єм.

Фактор п’ятий. Шкідники та хвороби чорниці високорослої. Тут усе простіше. Хворіє лохина не так часто і сильно, як інші ягідні кущі. Головних шкідників два. Це — хрущі, які під’їдають коріння, та кури, які люблять кублитися в тирсі та корі. Останні вигрібають кущ із ями із корінням. Із хрущами борються, підливаючи в травні під кущ якийсь із засобів захисту рослин. Найчастіше використовують Актара або Нурел Д. Боротьба з курми — тут все індивідуально.

Фактор шостий. Добрива. Органіку для підживлення чорниці не використовують, оскільки вона розкислює ґрунт. Тому ніякого гною чи перегною. Селітру не використовують, адже лохина погано сприймає азот у нітратній формі. Карбамід та сульфат амонію — можна і потрібно. Із інших добрив — суперфосфат, сульфат калію та сульфат магнію. Добрив потрібно зовсім небагато.

 

Лохина потребує регулярної обрізки

Промоніторивши численні публікації з рекомендаціями з вирощування лохини, автор звернув увагу, що більшість продавців саджанців стверджують, що рослина не потребує ретельної обрізки. У всякому випадку — у перші три-чотири роки після висадки. Це — неправильно. Власний трьохрічний практичний досвід підтверджує, що кущі необхідно обрізати кожного року. Більше того, обрізки потребує навіть той саджанець, який ви щойно висадили або готуєтесь це зробити.

Краще купляти одно-двохрічний саджанець. І перед тим, як висаджувати, треба обрізати його ледве не «на пеньок». Тобто, залишати лише два-три, а то й один паростки, які ростуть вертикально вгору, нещадно видаливши всі без виключення бокові гілочки. Висота їх має бути 10–20 сантиметрів.

Що це дасть? Рослина буде витрачати свої сили та енергію виключно на нарощування коріння та ріст вгору. Вам потрібно за рік отримати кущ висотою більше метра із розвинутою кореневою системою. Усі бокові гілочки на висоті до 30 сантиметрів від землі потрібно видалити і наступного року. Буде добре для рослини, якщо ви не пошкодуєте і видалите в наступний після посадки рік і всі гілочки з плодовими бруньками. Ну хіба залишите кілька бутончиків, щоб потім спробувати ягоду на смак.

Лише за умови такої регулярної обрізки ви будете отримувати бажані 5–7 кілограмів смачних і цілющих ягід. А наїстися ще встигнете. При правильному догляді лохинові кущі плодоносять 30–40 років.

Більш детальна інформація — на сторінці ягідної ферми «Брати Лохиновичі» у Фейсбуці https://www.facebook.com/lohyna.com.ua/



Автор: Ігор Філоненко
29 березня 2019 | Категорія: Побут

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації