- IgorSergeevich
10 грудня, 21:15
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Щоб суниця радувала урожаєм
Майже всі садівники-аматори садять таку культуру, як суниця садова. Але далеко не всіх вона радує вагомим урожаєм і смаковими якостями ягоди. Причина розчарування проста — люди не дотримуються елементарних вимог агротехніки при вирощуванні цієї культури.
Днями вивозив на ринок суницю власного виробництва. Без тіні хвалькуватості можу стверджувати, що ягоди такої якості більше ні в кого немає. Деякі люди навіть боялися купляти суницю, говорячи, що такого ніколи не бачили. Величезний розмір і глянець на ягодах декого лякали. Мовляв, це якась «хімія» працює.
Інші люди, навпаки, просили продати розсаду і запитували, чи і в них така ягода буде. Буде. Але якщо за рослиною належним чином доглядати і дотримуватись хоча б елементарних вимог агротехніки.
Для початку — про кілька міфів, які побутують серед аматорів.
Один добрий знайомий, який придбав розсаду, навідріз відмовився вносити в ґрунт хоча б мінімальну кількість мінеральних добрив. Аргумент — я вирощуватиму для внучки, ягода має бути екологічно чистою. Такі думки є типовими і помилковими.
По-перше, і це головне. Те, що ви не вносите в ґрунт мінеральних добрив, абсолютно не означає, що у ваших фруктах чи овочах немає надлишку нітратів чи важких металів, чи інших небезпечних для здоров’я людини хімічних сполук. Вони, шкідливі речовини можуть потрапити в ґрунт і в ягоди чи овочі й іншим шляхом. Зокрема — із поливною водою. «Захімічити» свою землю можна і гноєм, який, до речі, у такому вигляді, як це роблять аматори, давно ніхто не вносить. Адже в «чистому» гної чого тільки немає — від нітратів і до глистів.
Тобто, відповідь на риторичне запитання щодо екологічності продукції може дати лише лабораторний аналіз. І аж ніяк не слова типу «та воно не бризкане» або «та там тільки курячий помет». От і задайте самі собі питання: «А ви робите аналізи своїх «екологічно чистих» фруктів та овочів?».
Між тим, фізіологія будь-якої рослини, у тому числі і суниці, така, що, не маючи у достатній кількості азоту, фосфору, кальцію, магнію, бору чи інших елементів, які містяться в класичних добривах, вона починає «смоктати» із ґрунту все підряд. У тому числі і кадмій, свинець та іншу небезпечну «хімію».
Міф другий. Багато людей хочуть усе й одразу: і ягоду із придбаних саджанців отримати, і «розвести» той чи інший сорт через «вусики». У результаті, втрачають і в якості та кількості ягід. Краще взяти частину розсади «на ягоду» і видаляти з неї вуса, а з іншої частини, навпаки, видалити всі квітконоси, які вона може пустити, і дати нарости вусам. Деякі сорти, такі як Альба, здатні дати дбайливому господарю по 30 нових саджанців.
Міф третій. Нібито суниця може на одному місці плодоносити до десяти років. Дійсно гарний урожай можна отримувати лише три роки. Потім усе місце, де росла суниця, звільняють для іншої культури. І повертаються на нього не раніше, аніж через ті ж три роки.
Міф четвертий і головна помилка одночасно. Більшість аматорів, зібравши урожай, миттєво забувають про свою малесеньку плантацію. У кращому випадку, суницю просто поливають. А вона ж і надалі потребує догляду. Якого? Про це мова піде нижче. Не буду забивати читачам баки премудростями застосування «розумних» голандських добрив. Мова йтиме виключно про елементарні і прості речі.
Формування майбутніх плодових бруньок у садової суниці починається вже в кінці нинішнього плодоношення. А як тільки зібрана остання ягода, цей процес іде катастрофічно швидко. Не пропустіть цей час, допоможіть рослинам.
Залишення вусів, припинення поливів, ріст бур’янів, ущільнення ґрунту, відсутність підгодівлі — усе це призведе до ослаблення суничних рослин і поганого врожаю.
Отже, спочатку просапайте всю плантацію і розпушіть ґрунт. Добре полийте. Відокремте і відкопайте найбільш сильні і здорові вуса, які ви збираєтеся використовувати для формування нових посадок.
Тепер приступайте до видалення зайвих вусів. Спочатку видаліть усі вуса в міжряддях, там вони абсолютно не потрібні. Вуса виснажують материнські рослини, що, природно, веде до зниження врожаю. Однак у рядах можна залишити найбільш сильні вуса, які розташовані на відстані до 10 см від основних кущів. Багато досвідчених садівників роблять саме так, вважаючи, що вирощування суниці одиночними кущами призводить до зниження врожаю.
Тепер займемося листям. Скошувати всю надземну частину розумно тільки в тому випадку, якщо листя сильно заражене шкідниками та хворобами (плямистість, суничний і павутинний кліщ). Якщо плантація здорова, то листя скошувати не рекомендується. Видаліть тільки пожовклі і старі. Усе видалене листя спаліть.
У суничних кущах, починаючи з третього року життя, починає відмирати старе коріння. А нові (додаткові корені) утворюються поблизу верхівкових бруньок. Таким чином кущик як би випирає від рівня ґрунту. Щоб дати можливість працювати новому корінню, кущики потрібно підгортати ґрунтом з міжрядь. Підгортання дає можливість корінню дуже активно розвиватися і проникнути в більш глибокі шари, що дозволить посилити живлення куща. Здійснити підгортання бажано якнайшвидше, відразу після збору ягід. При підгортанні головне — не перестаратися. Не засипайте «сердечко» (верхню бруньку) рослини ґрунтом. Інакше це призведе до пригнічення рослини, а при занадто високому шарі землі — до загибелі.
Після підгортання і зрізання зайвого бадилля ще раз добре полийте і розрихліть ґрунт. Тепер, «умивши і причесавши» суничні кущики, можна приступити до «трапези». Після збору врожаю проведіть рясну підгодівлю. Рослини повинні підкріпитися для закладки плодових бруньок наступного року.
Розведіть у відрі розчин коров’яку (1:10) або використовуйте трав’яний настій. Додайте у відро 2 столові ложки суперфосфату і півсклянки деревної золи. Підгодовуйте, поливаючи навколо кущів на відстані 15 сантиметрів. Також можна скористатися готовими мінеральними сумішами «літо-осінь» спеціально для суниці. І це, зважаючи на аргументи, наведені на початку статті, ефективніше і безпечніше як для самої рослини, так і для людей, які будуть споживати ягоди.
Якщо серпень буде посушливим, обов’язково поливайте полуницю. Не змушуйте рослини страждати від спраги, поїть їх раз на тиждень. Інакше посуха призведе до погіршення майбутнього врожаю.
На зиму суничну плантацію краще вкрити. Навіть легкий шар соснових гілочок збереже на 50% (!) більше плодових бруньок. Хороший ефект дає укриття сухим горобиновим листям. Рано навесні укриття обов’язково зніміть.
Накриття агроволокном і посадка суниці на гряді дасть вам можливість зібрати урожай на три тижні раніше, аніж у сусідів.
Гарного врожаю — нинішнього і майбутнього року.