Вхід | Реєстрація

Чи є життя без нітратів?

На календарі – кінець весни. А це означає, що вітчизняні сади та городи починають віддячувати дбайливим господарям щедрим урожаєм. Але ранні фрукти та овочі можуть приховувати в собі небезпеку. Мова йде про надлишок нітратів.

Більшість садівників  чи городників, які займаються вирощуванням овочів чи фруктів на професійній основі, дуже поблажливо ставляться до острахів дилетантів щодо надлишкового вмісту нітратів у ранній продукції. Адже при нинішніх цінах на селітру та інші добрива засипати ними сади чи городи є недопустимою розкішшю.

Та все ж, більшість населення  не є професіоналами в цій справі. Тому люди дуже жваво цікавляться таким показником, як вміст нітратів у овочах і фруктах. Але далеко не завжди усвідомлюють той очевидний факт, що без цих солей рослина просто не зможе вирости і «дожити» до урожаю.

Частенько страх перед отруєнням нітратами переростає у справжню істерію. І деякі люди купляють спеціальні портативні приборчики китайського виробництва і намагаються з їх допомогою самостійно визначити вміст нітратів у тому чи іншому продукті харчування.

 

Що таке нітрати і де вони містяться

Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.

На кількість нітратів у рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.

Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів. Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. У середньому – 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок.

ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже в здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.

 

Як мінімізувати шкоду нітратів на організм

Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтесь з цього приводу, то ось кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше:

  • Можна вживати менше овочів, фруктів та ягід з першого врожаю – нітратів у них все-таки може бути трохи більше. Тому ваша підозра, що не треба їсти перші кавуни – частково виправдана
  • Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів. Це зовсім не обов’язкова процедура, яка в більшості ситуацій буде невиправданою. Але в деяких випадках (наприклад, якщо ви знаєте про високий рівень нітратів у ґрунтових водах) від цих частин можна позбавитись перед споживанням. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, у огірків та редиски – відрізати хвостики та очистити від шкірки, у капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
  • Готуйте овочі. Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
  • Не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють. Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й усі інші солі – фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 100%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.

І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди – це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні – абсолютно не потрібно.

Продукт

гдк нітратів, мг/кг

Абрикос

60

Кавун

60

Банан

200

Баклажан

300

Виноград

60

Груша

60

Зелень

2000

Диня

90

Капуста рання

900

Капуста пізня

500

Кабачок

400

Картопля

250

Полуниця

100

Цибуля ріпчаста

80

Цибуля зелена

600

Свіже м’ясо

200

Морква рання

400

Морква пізня

250

Нектарин

60

Огірок ґрунтовий

150

Огірок тепличний

400

Перець солодкий

250

Персик

60

Помідор ґрунтовий

150

Помідор тепличний

300

Редиска

1500

Редька

1000

Салат

2000

Буряк

1400

Хурма

60

Яблуко

60

 

1 червня 2019 | Категорія: Побут

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації