- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Чи є життя без нітратів?
На календарі – кінець весни. А це означає, що вітчизняні сади та городи починають віддячувати дбайливим господарям щедрим урожаєм. Але ранні фрукти та овочі можуть приховувати в собі небезпеку. Мова йде про надлишок нітратів.
Більшість садівників чи городників, які займаються вирощуванням овочів чи фруктів на професійній основі, дуже поблажливо ставляться до острахів дилетантів щодо надлишкового вмісту нітратів у ранній продукції. Адже при нинішніх цінах на селітру та інші добрива засипати ними сади чи городи є недопустимою розкішшю.
Та все ж, більшість населення не є професіоналами в цій справі. Тому люди дуже жваво цікавляться таким показником, як вміст нітратів у овочах і фруктах. Але далеко не завжди усвідомлюють той очевидний факт, що без цих солей рослина просто не зможе вирости і «дожити» до урожаю.
Частенько страх перед отруєнням нітратами переростає у справжню істерію. І деякі люди купляють спеціальні портативні приборчики китайського виробництва і намагаються з їх допомогою самостійно визначити вміст нітратів у тому чи іншому продукті харчування.
Що таке нітрати і де вони містяться
Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.
Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
На кількість нітратів у рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.
Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів. Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. У середньому – 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок.
ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже в здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.
Як мінімізувати шкоду нітратів на організм
Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтесь з цього приводу, то ось кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше:
- Можна вживати менше овочів, фруктів та ягід з першого врожаю – нітратів у них все-таки може бути трохи більше. Тому ваша підозра, що не треба їсти перші кавуни – частково виправдана
- Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів. Це зовсім не обов’язкова процедура, яка в більшості ситуацій буде невиправданою. Але в деяких випадках (наприклад, якщо ви знаєте про високий рівень нітратів у ґрунтових водах) від цих частин можна позбавитись перед споживанням. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, у огірків та редиски – відрізати хвостики та очистити від шкірки, у капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
- Готуйте овочі. Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
- Не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють. Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й усі інші солі – фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 100%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.
І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди – це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні – абсолютно не потрібно.
Продукт |
гдк нітратів, мг/кг |
Абрикос |
60 |
Кавун |
60 |
Банан |
200 |
Баклажан |
300 |
Виноград |
60 |
Груша |
60 |
Зелень |
2000 |
Диня |
90 |
Капуста рання |
900 |
Капуста пізня |
500 |
Кабачок |
400 |
Картопля |
250 |
Полуниця |
100 |
Цибуля ріпчаста |
80 |
Цибуля зелена |
600 |
Свіже м’ясо |
200 |
Морква рання |
400 |
Морква пізня |
250 |
Нектарин |
60 |
Огірок ґрунтовий |
150 |
Огірок тепличний |
400 |
Перець солодкий |
250 |
Персик |
60 |
Помідор ґрунтовий |
150 |
Помідор тепличний |
300 |
Редиска |
1500 |
Редька |
1000 |
Салат |
2000 |
Буряк |
1400 |
Хурма |
60 |
Яблуко |
60 |