Вхід | Реєстрація

Крафтове варення — власними руками

На календарі – літо. А це означає, що настав час не лише поніжитися під ласкавим сонечком, а й власними руками приготувати різні смаколики, рівних яким немає у світі.

Останнім часом в Україні все більшої популярності набуває продукція, яку називають новим модним терміном «крафтова». Він походить від англійського слова «craft», котре можна перекласти, як «уміла робота» або «ремесло».

Зараз в основному терміном «крафтове» «присмачують» пиво, вироблене на невеличких приватних броварнях. Такий напій випускають невеликими партіями. Він у більшості випадків має вищу якість, аніж пиво,  вироблене на великих заводах. Окрім того, воно має унікальний смак і при його виробництві застосовують натуральні інгредієнти.

Та з кожним роком усе більше стає крафтового вина, м’яса, варення та джемів. Простіше кажучи – це продукція, яку виготовляють люди власними руками із натуральних продуктів. Це — не конвеєрне виробництво. У ньому більше душі. Якщо, скажімо, звичайне пиво має однаковий смак, що в Полтаві, що у Львові, то крафтове є неповторним.

Більшість людей старшого чи середнього віку можуть поглузувати над визначенням крафту. Адже вони десятиліттями виготовляють унікальну продукцію, закриваючи «консервацію» чи варячи джеми за унікальними бабусиними рецептами і технологіями.

Водночас, сучасна молодь все більше тягнеться саме до крафтової продукції, чітко усвідомлюючи її переваги.

Ми ж вирішили, користуючись нагодою, якою є літо, нагадати всім, що кожна людина може виготовити унікальну продукцію, аналогів якій немає у світі. А зараз на цьому ще й можна заробляти. Отже, рецепти – від «ЕХО». Будемо задоволені, якщо хтось із кобеляцьких господарочок поділиться власними секретами. Надрукуємо і прорекламуємо.

 

Полуничне варення: 5 незвичайних рецептів для цінителів

Якщо підійти до питання з фантазією, то результат дійсно стане відкриттям сезону.

Сезон полуниці в самому розпалі! Вдосталь наївшись, можна вже і робити заготовки. А чому б на цей раз не побалувати рідних чимось незвичайним?

Здавалося б, що може бути незвичайного: ягоди, цукор — ось тобі і варення… А ось і ні! Якщо підійти до питання з фантазією, то результат дійсно стане відкриттям сезону, повірте

Полуниця — ягода досить делікатна, тому і поводитися з нею слід відповідно. Переберіть ягоди, видаліть усю некондицію, промийте в друшляку під проточною водою, потім залиште, щоб рідина стекла. Уже після цього видаліть хвостики. Це — базова підготовка.

Полуничне варення «Свіжість»

  • 2 кг полуниці;
  • 1,5 кг цукру;
  • 2 лимона;
  • 25 листочків свіжої м’яти;
  • 25 листочків базиліка.

Підготовлені ягоди (промиті, обсушені і без хвостиків) покладіть у глибоку миску і засипте цукром. Залиште на кілька годин, щоб полуниця пустила сік.

Поставте миску на помірний вогонь і варіть після закипання 5 хвилин. Потім додайте вимиті листочки м’яти і базиліка, варіть ще 5 хвилин.

Додайте до варення дрібно нарізану м’якоть лимона і попередньо натерту цедру. Після цього варіть варення на слабкому вогні близько 15 хвилин. Зніміть з вогню і залиште на 8–10 годин.

Другий етап варіння. Поставте миску на вогонь, варіть 5 хвилин після закипання, потім розлийте по стерилізованих банках і закатайте.

 

Полуничне варення «Рубінове»

  • 1 кг полуниці подрібненої;
  • 200 г рожевих пелюстків;
  • 1,2 кг цукру;
  • 100 мл води;
  • 0,5 ч. л. лимонної кислоти.

Підготовлену полуницю помістіть в таз і засипте половиною норми цукру. Залиште на ніч. З останків цукру і води приготуйте сироп. Залийте ним промиті рожеві пелюстки, додайте лимонну кислоту і доведіть до кипіння.

У киплячий сироп висипте ягоди і варіть 5 хвилин на невеликому вогні. Потім зніміть посуд з вогню, дайте варенню повністю охолонути.

Знову доведіть до кипіння і варіть близько 10 хвилин. Гарячим варення розлийте по банках і закатайте.

 

Полуничне варення зі спеціями

  • 2 кг полуниці;
  • 2 кг цукру;
  • 2 зірочки бадьяна;
  • 1 паличка кориці.

Підготовлені ягоди укладіть в таз (каструлю), засипте цукром, залиште на 3 години. По закінченню цього часу поставте полуницю на вогонь, доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин. Відставте в сторону остигати.
Як тільки варення охолоне, поверніть його на вогонь і доведіть до кипіння. Після цього додайте спеції і варіть 10 хвилин.

Вийміть спеції, гарячим варення розлийте по стерилізованих банках і закатайте.

 

Полуничне варення з горілкою

  • 3 кг полуниці;
  • 2 кг цукру;
  • 100 мл горілки;
  • 1 ч. л. лимонної кислоти.

Підготовлені ягоди викладіть в миску шарами, збризкуючи горілкою і посипаючи цукром, верхній шар — цукор. Залиште в холодильнику на ніч.

Поставте таз на вогонь, доведіть до кипіння, додайте лимонну кислоту і зніміть з вогню. Через 3 години знову поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Повторіть процедуру ще 3 рази, а після останнього закипання варіть 10–15 хвилин.

Варення розкладіть по стерилізованих банках і закатайте.

 

Полуничне варення з ревенем і імбиром

  • 1 кг полуниці;
  • 1 кг черешків ревеню;
  • 50 г свіжого кореня імбиру;
  • 2 кг цукру;
  • 200 мл води.

Промиті черешки ревеню очистіть від шкірки і дрібно наріжте. Додайте підготовлені ягоди полуниці, залийте водою в глибокому тазу, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть 10 хвилин.

Додайте очищений цілий корінь імбиру, третину всього обсягу цукру і варіть ще 5 хвилин при безперервному помішуванні.

Невеликими порціями досипте цукор, що залишився, і варіть 5–7 хвилин. Зніміть з вогню, відставте на 8–10 годин.

Другий етап. Поверніть таз на вогонь, дайте варенню закипіти і варіть на слабкому вогні 10 хвилин. Знову приберіть з вогню на 10 годин. З остиглого варення вийміть корінь імбиру. Розкладіть по стерилізованих банках, закатайте.

Це лише мала частина того феєрверку смаків, який можна створити, доповнивши базовий рецепт незвичайними добавками. Полуниця чудово поєднується з травами, іншими ягодами і фруктами, шоколадом… Творіть, і ви обов’язково знайдете свій неповторний смак!

14 червня 2019 | Категорія: Побут

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації