- ludmila65
30 березня, 10:12
На тему: Кобеляцька міська рада: потрібно міняти будівлю - toksik
30 березня, 04:26
На тему: Придніпрянські луки: висловилися всі, шукають «крайнього» - Ltava
21 березня, 07:54
На тему: До 1 квітня луки поряд із Оріллю не розорюватимуть - alexderjav
13 березня, 11:18
На тему: Кожен п’ятий є непридатним до служби - Ltava
11 березня, 16:33
На тему: Штрафи зросли
Сирі чи тушковані: як корисніше
Існує така думка, що сире їсти корисніше, ніж приготоване. Сироїди тішаться, що отримують максимум користі зі свіжих овочів та фруктів. Частково можна з ними погодитися, але існують продукти, що кориснішими стають саме після приготування. І це не тільки тому, що вони набувають іншого смаку.
Морква після варіння збільшує в собі концентрацію бета-каротину. Шпинат дуже корисний, але щавелева кислота, що міститься в ньому, утворює із залізом та кальцієм шкідливі для організму речовини. Щоб уникнути цього, шпинат рекомендують відварювати. Тоді вітаміни А і Е, цинк, залізо, кальцій, бета-каротин, лютеїн та зеаксантин стануть краще засвоюватися організмом, без шкоди. Тушковані чи запечені баклажани також корисніші за сирі.
Більш корисніша стає для нас і спаржа після термічної обробки. Також після обробки в ній підвищується насиченість поліфенолами — корисними антиоксидантами. Гарбуз, як і спаржа, набирає користі з термообробкою, а сирий — несмачний і важко засвоюється. А от томати рекомендують тушкувати протягом 15 хвилин. Тоді вміст лікопіну, дуже важливої протипухлинної речовини, зростає у 1,5 рази. Навіть цибуля, яка має в собі дуже корисний для нас кверцетин, підвищує його вміст при 5-хвилинному тушкуванні.
Важливо, звісно, не смажити в жиру, чи довго варити. Спосіб обробки має значення. Та все ж таки, для більшої користі готуйте ці овочі, не будьте затятими сироїдами. Іноді смачно приготоване може бути кориснішим за сире.