Лопух справжній, а ще дiдовник, додовник, лопушина, лопушняк, лопух великий, репляк, реп’ях, — під такими назвами ми знаємо цю чудову рослину, яка росте на городах, у садах, біля жител, на берегах річок і струмків, у лісах.
Як лікарська рослина лопух відомий ще здавна, його застосовували для лікування тибетські, китайські, слов’янські цілителі. У чому ж секрет цієї чудодійної рослини? А в тому, що її корені, листя і плоди мiстять багато корисних речовин, а саме: флавоноїди (ситостерин, стигмастерин), ефiрну i жирну олiї, глiкозиди, органiчнi кислоти, мінеральні й дубильнi речовини, iнулiн, антоцiани, вiтамiни, лактони. Лопух багатий на такі мікроелементи, як мідь, титан, бор, марганець, стронцій, цинк, олово, ванадій і залізо; особливо багато в коренях лопуха аскорбінової кислоти.
У цій рослині корисне все: і корінь, і листя, і плоди, але найбільше — корінь. Застосовують його у разі сечокам’яної хвороби, набряків, кровотеч, укусів змій та отруйних комах, як легкий проносний і жовчогінний засіб, для поліпшення обміну речовин. Настій кореня лопуха втирають у шкіру голови у разі облисіння. Доведено, що корінь лопуха — добрий сечогінний, протизапальний і бактерицидний засіб. Екстракт кореня поліпшує склад крові і сечі у хворих на подагру. Його застосовують для полоскання, примочок і втирань у разі запалення слизової оболонки порожнини рота, екземи, себореї, вугрів.
Корисне й насіння цієї рослини, зокрема, як жарознижувальний і сечогінний засіб. А свіжим листям лопуха обкладають хворі суглоби у разі ревматизму й поліартриту. Компреси з відвару листя добре лікують екзему, гнійні рани.
Заготовляють корінь лопуха зазвичай з однорічних рослин (котрі ще не цвiли) восени. Листя збирають пiсля цвiтiння, а плоди, — у вереснi.
Рецепти:
За хронічного гастриту зі зниженою кислотністю шлункового соку приймають настій кореня лопуха: 1 ст. л. подрібнених коренів залити 1 склянкою води, кип’ятити 15–20 хв, настоювати 1 годину, процідити, приймати по 1 ст. л. 3–4 рази на день.
При виразці шлунка: 1 ст. л. подрібнених коренів на 1 склянку води, кип’ятити 1 хв, настоювати 1 годину, процідити; приймати по 0,25 склянки 3 рази на день до їди. Такий настій і в такій же дозі вживають у разі цирозу печінки.
У разі запору помічне насіння лопуха: дозріле насіння (1 ст. л.) залити 1 склянкою окропу, настояти 2 години, процідити, випити за один раз.
За цукрового діабету корисно приймати такий відвар коренів лопуха: 1 ст. л. сировини на 1 склянку води, кип’ятити на малому вогні 15–20 хв; вживати по 1 ст. л. 3–4 рази на день.
Тим, хто хворіє на радикуліт, допоможе листя лопуха: свіже листя тильною стороною прикладають до хворого місця, зверху кладуть компресний папір і обв’язують хустиною. Взимку можна використовувати й сухе листя, розпарене в теплій воді. Помічна за цієї недуги, а також ревматизму, така настоянка: 30 г кореня лопуха залити 500 мл горiлки, настоювати 15 днiв; втирати у болючi мiсця.
Під час лікування деяких хвороб хороший ефект дає використання різних сумiшей трав. У разі екземи, наприклад, користуються таким настоєм: корені лопуха і кульбаби лікарської взяти порівну, 2–3 ст. л. суміші залити 1 склянкою окропу, настояти 10 хв, процідити; приймати по 0,5 склянки 3–4 рази на день до їди.
У разі раку шлунка подрібнюють і змішують кореневище аїру тростинового —10 г, суцвiття лопух — 25 г, корінь лопуха — 35 г, суцвiття бодяка польового — 50 г, бруньки тополi чорної — 5 г. Суміш залити 1 л окропу, настояти 2 години, пити 4 рази на день по 100 мл. Цю сумiш можна настояти на 500 мл горілки і приймати по 1 ст. ложцi тричі на день.
У разі вугрів, дерматиту, виразок, гнiйних ран корені лопуха (5 г сировини на 400 мл окропу) настоювати 12 годин; застосовувати як примочки та компреси.
Для стимулювання росту волосся використовують вiдвар кореня лопуха (30 г сухої сировини на 400 мл окропу, кип’ятити 15 хв, охолодити, процiдити), який втирають у шкіру голови через день, пiсля цього волосся споліскують чистою водою. Ріст волосся стимулює і реп’яхова олiя: 400 г подрібнених коренів лопуха залити 100 мл очищеної маслинової олiї, настояти 10–12 діб, на малому вогні довести до кипіння, кип’ятити 15 хв, процiдити; втирати в шкіру голови. Такий засіб застосовують і в разі дерматиту та екземи (змащувати або накладати олійні пов’язки).
За мастопатії застосовують реп’яхову олію, приготовану за таким рецептом: 100 г сухих коренів лопуха перемолоти на млинку для кави, залити 250 мл рафінованої соняшникової олії, настояти в темному місці протягом 14–16 діб, процідити і змащувати уражену грудь.
Мало хто знає, що лопух застосовують і як овочеву рослину, зокрема, в Японії. У нього ніжне стебло і грубий соковитий корінь. Корені лопуха можна їсти сирими, вареними, печеними, смаженими. Їх можна класти в суп замість картоплі. Із них готують котлети, гарніри до м’яса. Особливо смачні печені і смажені корені лопуха. До того ж вони дуже поживні.
У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!
Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.
Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації