- Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям? - Selena2017
10 листопада, 18:20
На тему: Підприємця із Кобеляк засудили за незаконну вирубку дерев - Чудо Юдо
28 жовтня, 11:58
На тему: Міська рада поновила Дмитра Жугана на посаді - Чудо Юдо
28 жовтня, 11:57
На тему: У Кобеляках загорілася церква - Dikaia
28 жовтня, 11:48
На тему: Зимняя куртка – женственно и функционально
Як зберегти дорогоцінну картоплю
Яким має бути погріб
Ідеальною для зберігання картоплі вважається температура в досить вузькому проміжку між +2 до + 3°С, але при цьому повітря повинне бути вологим, 86–91%. У разі, якщо у вашому приміщенні холодніше, картопля втрачає свої первинні смакові якості і стає занадто солодкою, що зовсім не йде їй на користь. Перед тим, як закладати картоплю на зберігання, її потрібно підсушити. Для цього необхідно залишити її на вулиці на кілька годин. Чимало господарів сушать бульби два-три дні.
Перед закладанням на зберігання бульб у погребі, приміщення має бути сухим і чистим. Також перед закладкою його рекомендують побілити і продезінфікувати, попутно зміцнити будову.
Ідеальними для зберігання вважаються засіки або дерев’яні ящики, які добре пропускають повітря. Для правильного зберігання картоплі, ящик потрібно поставити на невисоку підставку, до 20 сантиметрів. У разі зберігання картоплі в засіках, його рекомендують засипати приблизно в півтора метри, але не більше.
Догляд за картоплею не хитра річ. Для успішного зберігання потрібно регулювати температуру і не допускати підмерзання бульб. Також за допомогою витяжки контролюйте провітрювання приміщення.
Картопля на соломі
Іноді люди зберігають картоплю на соломі. Якщо у вас багато пошкоджених або деформованих бульб, варто їх зберігати окремо, а використовувати при першому зручному випадку, тому як така картопля довго зберігатися не зможе. Для того, щоб картопля не пускала паростки, часто кладуть в ящик кілька яблук. Бувають випадки, що при зберіганні картоплі в засіках верхній шар промерзає, це призводить до різних захворювань картоплі. Щоб уникнути цього, шар, який схильний до заморозків, потрібно вкрити тканиною, мішковиною або ящиками.
Головні вимоги
Зараз перерахуємо все, що вам потрібно для зберігання:
- забезпечте температурний режим у приміщенні в +2 + 3°C;
- повітря має бути досить вологим;
- світло не повино потрапляти в приміщення;
- при засипці картоплі, дивіться, щоб верхній шар був не вище 1,5 метра;
- перевіряйте картоплю;
- забезпечте належний рівень провітрювання приміщення;
- не мийте картоплю перед закладанням на зберігання;
- чимало господарів рекомендують на купу картоплі складати столові буряки, так як вони добре вбирають надлишкову вологу;
- дехто кладе на картоплю кілька гілочок горобини з ягодами. Вона теж вбирає вологу і нібито виділяє фітонциди, які вбивають хвороботворні бактерії.
Картопля в ямі
Якщо ви не плануєте зберігати картоплю довше, ніж до лютого, березня, то її можна зберігати в звичайній ямі. Для початку вам буде потрібно вирити яму. Робити це потрібно в сухому щільному ґрунті, глибина ями повинна бути не менша 190 сантиметрів. До половини ями закладіть картоплю, іншу половину засипте піском, обов’язково сухим, шар до 10 сантиметрів, після чого закидайте землею. Потім яму потрібно прикрити, для цього підійде лист ДВП або шиферу, можна і соломою. Закривають листом, соломою, торфом.
Як зберігати картоплю в ямі на городі. Коли весь урожай не поміщається в погребі, Вам допоможе яма для зберігання картоплі на городі.
Як зробити яму для картоплі? Усе дуже просто. Шукаємо відповідну ділянку землі і копаємо яму глибиною до 1,5 метра ширина до 2 метрів. Ділянка має бути в такому місці, де земля не надто пухка, а ґрунтові води знаходилися не близько до поверхні. Щоб забезпечити відтік дощової води, потрібно зробити спеціальні жолобки. На дно ями слід постелити солому. Картоплю засипають в яму, але залишають зверху простір до півметра, після чого картоплю засипають соломою. На солому кладуть дошки або сухі жердини. Після чого закидають землею, але всю землю одразу засипати не потрібно, роблять це поетапно з наближенням заморозків.