Вхід | Реєстрація

У горіхові важливо все: і листя, і плоди

Продовжуємо поповнювати аптечку лікарськими рослинами, аби використовувати їх для лікування і профілактики.

Горіх волоський — високе дерево сімейства горіхових. Плід, гола кістянка, дозріває у серпні-вересні. Використана частина: листя і незрілі плоди. У шкаралупі зеленого волоського горіха знаходиться юглон, застосовуваний при лікуванні важких шкірних захворювань (туберкульоз шкіри, екземи) і пародонтозу, а також у великій кількості аскорбінова кислота.

Листя заготовляють навесні і на початку літа, коли вони досягнуть нормальних розмірів. Сушать на горищах або під навісами, розсипаючи шаром 3–5 см і періодично перемішуючи. Навколоплідники заготовляють при зборі плодів. Їх розрізають ножем навпіл, відокремлюють пошкоджені частини і сушать при температурі 30–40 °C.

Застосування волоських горіхів у народній медицині обумовлено різноманітними властивостями рослини. Горіх покращує обмін речовин, нормалізує рівень цукру в крові, сприяє загоєнню ран. Вживається при хворобах шлунка і кишечника, при проносах, при рахіті, ексудативному діатезі, при метаболічних артритах, діабеті, при лікуванні новоутворень. При прийомі всередину і зовнішньо відвар листя сприяє швидкому загоєнню ран. Розжоване ядро горіха вживають як пластир, прикладають його до нариву. Зі свіжого або сушеного листя волоського горіха роблять ванни при діатезі у дітей, а також при запаленні лімфатичних залоз.

Рецепти з волоським горіхом:

  • ванни — на повну ванну потрібно 2 кілограми свіжого листя або 0,5 кілограма сухого. Кількість процедур — 10–15;
  • настояти 2 столові ложки листя на 0,5 літра окропу в термосі — добова доза;
  • приготування відвару: 4–5 столових ложок листя волоського горіха кип’ятять протягом 15 хвилин у 0,5 літра води, охолоджують і вживають у вигляді компресів і примочок при шкірних захворюваннях;
  • приготування настою: 1–2 столові ложки листя заливають склянкою окропу, настоюють до охолодження, проціджують і п’ють по півсклянки 3–4 рази на день всередину як загальнозміцнюючий засіб, настій можна застосовувати і для полоскань;
  • вузловий зоб: 1 столова ложка перегородок волоських горіхів залити 0,5 літра крутого окропу, обернути ємність рушником і тримати до повного охолодження. Зберігати в холодильнику. Пити по 1 столовій ложці раз на день за півгодини до їжі;
  • хворі на діабет можуть використовувати у вигляді відвару або настоянки і зрілі горіхи, вірніше, їх перегородки: 40 грамів подрібнених перегородок томити годину в 0,5 літра окропу на малому вогні. Пити по 15 мілілітрів 3 рази на день перед їжею;
  • можна приготувати і настойку перегородок на горілці з розрахунку 1:10. Настоювати 7–10 днів у теплому, темному місці і пити по 25–30 крапель 3–4 рази на день курсами з перервами, як і настій листя.

 

Розторопша плямиста — багаторічна або дворічна рослина з прямостоячим стеблом, покритим борошнистим нальотом. Один з найкрасивіших будяків, його часто вирощують на садових ділянках як декоративну рослину.

Зріле насіння заготовляють у серпні-вересні. Траву скошують, сушать на повітрі, обмолочують, потім насіння досушують на повітрі або в сушарках при 40–50 °C.

Застосування в народному лікуванні: розторопша здавна відома своєю здатністю стимулювати і підтримувати роботу печінки і відновлювати її клітини. Навіть у великих дозах препарати розторопші не дають побічних ефектів. У народній медицині використовують не тільки плоди розторопші, але листя і коріння. Нижнє листя подрібнюють, попередньо видаливши з нього колючки, і прикладають до ран, порізів і саден; пов’язку змінюють 1–2 рази на день. Регулярний прийом соку по 1 столовій ложці вранці натщесерце налагоджує роботу кишечника, нормалізує обмін речовин (зокрема, пропадають прищі і вугрі), покращує загальний стан.

Рецепти з розторопшею плямистою:

  • приготування соку: сік вичавлюють зі свіжого листя, зірваного перед цвітінням рослини. Зазвичай зривають 3–4 найбільших листа, звичайним способом вичавлюють сік і закріплюють його спиртом з розрахунку 50 мілілітрів 70?градусного спирту на 1 літр соку і зберігають у холодильнику;
  • приготування настою: 1 чайну ложку насіння або трави залити склянкою окропу, настоювати 10–20 хвилин і процідити. Настій п’ють гарячим, невеликими ковтками, по півсклянки вранці натщесерце, за півгодини до обіду і увечері, перед сном.

 

Любисток — багаторічна трав’яниста рослина сімейства зонтичних. Використана частина: коріння, трава.
Любисток дуже популярний в Україні, але практично не вивчений. Має тонізуючу, загальнозміцнюючу, сечогінну, слабку знеболюючу, жовчогінну і послаблюючу дію. Застосовують при астенічних станах, для поліпшення апетиту і як кровоочисний при шкірних висипах. Добре діє любисток при хворобах нирок, набряках, серцево?судинної недостатності 1 і 2?го ступеня. Рекомендується при шлункових і кишкових коліках, при метеоризмі і запорах — як проносне, при дискінезії жовчного міхура, хронічних холециститах, а також при подагрі, ревматизмі, для лікування імпотенції, при нерегулярних і хворобливих менструаціях. Як зовнішній засіб використовують у вигляді ванн — при погано загоюваних ранах і гнойничках на шкірі.

Рецепти:

  • настій любистку готують з розрахунку 2 чайних ложки на 1 склянку окропу (добова доза);
  • приготування відвару коренів: 1 чайну ложку подрібнених коренів заливають склянкою гарячої води, кип’ятять у закритому посуді 30 хвилин і 10 хвилин остуджують. Потім відвар проціджують і доводять кип’яченою водою його об’єм до початкового. Приймають по 1–2 столовій ложці 3 рази на день;
  • приготування настою коріння: 1 чайну ложку подрібнених коренів заливають склянкою окропу, повільно остуджують і проціджують. Приймають рівними порціями протягом дня в 5–6 прийомів;
  • приготування настою трави: 2 чайні ложки без нарізаного кореня залити 1/4 літра холодної води, нагріти до кипіння і відразу ж процідити;
  • при головному болю — залийте листя окропом і подихайте 5 хвилин над відваром, накрившись рушником;
  • при захворюваннях нирок — 30 грамів сухого кореня залийте 1 літром окропу. Настоюйте 30 хвилин і пийте вранці натщесерце по півстакана;
  • вилікувати бронхіт допоможе відвар: 1 чайну ложку сухого кореня залийте 1 стаканом води і кип’ятіть 30 хвилин. Приймайте по 1–2 столові ложки 3 рази на день до їжі.

Протипоказання: препарати любистку не можна приймати при вагітності, так як вони стимулюють скорочення матки.

19 вересня 2019 | Категорія: Ваше здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації