- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
У горіхові важливо все: і листя, і плоди
Продовжуємо поповнювати аптечку лікарськими рослинами, аби використовувати їх для лікування і профілактики.
Горіх волоський — високе дерево сімейства горіхових. Плід, гола кістянка, дозріває у серпні-вересні. Використана частина: листя і незрілі плоди. У шкаралупі зеленого волоського горіха знаходиться юглон, застосовуваний при лікуванні важких шкірних захворювань (туберкульоз шкіри, екземи) і пародонтозу, а також у великій кількості аскорбінова кислота.
Листя заготовляють навесні і на початку літа, коли вони досягнуть нормальних розмірів. Сушать на горищах або під навісами, розсипаючи шаром 3–5 см і періодично перемішуючи. Навколоплідники заготовляють при зборі плодів. Їх розрізають ножем навпіл, відокремлюють пошкоджені частини і сушать при температурі 30–40 °C.
Застосування волоських горіхів у народній медицині обумовлено різноманітними властивостями рослини. Горіх покращує обмін речовин, нормалізує рівень цукру в крові, сприяє загоєнню ран. Вживається при хворобах шлунка і кишечника, при проносах, при рахіті, ексудативному діатезі, при метаболічних артритах, діабеті, при лікуванні новоутворень. При прийомі всередину і зовнішньо відвар листя сприяє швидкому загоєнню ран. Розжоване ядро горіха вживають як пластир, прикладають його до нариву. Зі свіжого або сушеного листя волоського горіха роблять ванни при діатезі у дітей, а також при запаленні лімфатичних залоз.
Рецепти з волоським горіхом:
- ванни — на повну ванну потрібно 2 кілограми свіжого листя або 0,5 кілограма сухого. Кількість процедур — 10–15;
- настояти 2 столові ложки листя на 0,5 літра окропу в термосі — добова доза;
- приготування відвару: 4–5 столових ложок листя волоського горіха кип’ятять протягом 15 хвилин у 0,5 літра води, охолоджують і вживають у вигляді компресів і примочок при шкірних захворюваннях;
- приготування настою: 1–2 столові ложки листя заливають склянкою окропу, настоюють до охолодження, проціджують і п’ють по півсклянки 3–4 рази на день всередину як загальнозміцнюючий засіб, настій можна застосовувати і для полоскань;
- вузловий зоб: 1 столова ложка перегородок волоських горіхів залити 0,5 літра крутого окропу, обернути ємність рушником і тримати до повного охолодження. Зберігати в холодильнику. Пити по 1 столовій ложці раз на день за півгодини до їжі;
- хворі на діабет можуть використовувати у вигляді відвару або настоянки і зрілі горіхи, вірніше, їх перегородки: 40 грамів подрібнених перегородок томити годину в 0,5 літра окропу на малому вогні. Пити по 15 мілілітрів 3 рази на день перед їжею;
- можна приготувати і настойку перегородок на горілці з розрахунку 1:10. Настоювати 7–10 днів у теплому, темному місці і пити по 25–30 крапель 3–4 рази на день курсами з перервами, як і настій листя.
Розторопша плямиста — багаторічна або дворічна рослина з прямостоячим стеблом, покритим борошнистим нальотом. Один з найкрасивіших будяків, його часто вирощують на садових ділянках як декоративну рослину.
Зріле насіння заготовляють у серпні-вересні. Траву скошують, сушать на повітрі, обмолочують, потім насіння досушують на повітрі або в сушарках при 40–50 °C.
Застосування в народному лікуванні: розторопша здавна відома своєю здатністю стимулювати і підтримувати роботу печінки і відновлювати її клітини. Навіть у великих дозах препарати розторопші не дають побічних ефектів. У народній медицині використовують не тільки плоди розторопші, але листя і коріння. Нижнє листя подрібнюють, попередньо видаливши з нього колючки, і прикладають до ран, порізів і саден; пов’язку змінюють 1–2 рази на день. Регулярний прийом соку по 1 столовій ложці вранці натщесерце налагоджує роботу кишечника, нормалізує обмін речовин (зокрема, пропадають прищі і вугрі), покращує загальний стан.
Рецепти з розторопшею плямистою:
- приготування соку: сік вичавлюють зі свіжого листя, зірваного перед цвітінням рослини. Зазвичай зривають 3–4 найбільших листа, звичайним способом вичавлюють сік і закріплюють його спиртом з розрахунку 50 мілілітрів 70?градусного спирту на 1 літр соку і зберігають у холодильнику;
- приготування настою: 1 чайну ложку насіння або трави залити склянкою окропу, настоювати 10–20 хвилин і процідити. Настій п’ють гарячим, невеликими ковтками, по півсклянки вранці натщесерце, за півгодини до обіду і увечері, перед сном.
Любисток — багаторічна трав’яниста рослина сімейства зонтичних. Використана частина: коріння, трава.
Любисток дуже популярний в Україні, але практично не вивчений. Має тонізуючу, загальнозміцнюючу, сечогінну, слабку знеболюючу, жовчогінну і послаблюючу дію. Застосовують при астенічних станах, для поліпшення апетиту і як кровоочисний при шкірних висипах. Добре діє любисток при хворобах нирок, набряках, серцево?судинної недостатності 1 і 2?го ступеня. Рекомендується при шлункових і кишкових коліках, при метеоризмі і запорах — як проносне, при дискінезії жовчного міхура, хронічних холециститах, а також при подагрі, ревматизмі, для лікування імпотенції, при нерегулярних і хворобливих менструаціях. Як зовнішній засіб використовують у вигляді ванн — при погано загоюваних ранах і гнойничках на шкірі.
Рецепти:
- настій любистку готують з розрахунку 2 чайних ложки на 1 склянку окропу (добова доза);
- приготування відвару коренів: 1 чайну ложку подрібнених коренів заливають склянкою гарячої води, кип’ятять у закритому посуді 30 хвилин і 10 хвилин остуджують. Потім відвар проціджують і доводять кип’яченою водою його об’єм до початкового. Приймають по 1–2 столовій ложці 3 рази на день;
- приготування настою коріння: 1 чайну ложку подрібнених коренів заливають склянкою окропу, повільно остуджують і проціджують. Приймають рівними порціями протягом дня в 5–6 прийомів;
- приготування настою трави: 2 чайні ложки без нарізаного кореня залити 1/4 літра холодної води, нагріти до кипіння і відразу ж процідити;
- при головному болю — залийте листя окропом і подихайте 5 хвилин над відваром, накрившись рушником;
- при захворюваннях нирок — 30 грамів сухого кореня залийте 1 літром окропу. Настоюйте 30 хвилин і пийте вранці натщесерце по півстакана;
- вилікувати бронхіт допоможе відвар: 1 чайну ложку сухого кореня залийте 1 стаканом води і кип’ятіть 30 хвилин. Приймайте по 1–2 столові ложки 3 рази на день до їжі.
Протипоказання: препарати любистку не можна приймати при вагітності, так як вони стимулюють скорочення матки.