- IgorSergeevich
10 грудня, 21:15
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Вітаміни вкрай необхідні навесні
Медики впевнені в тому, що зимою людина особливо гостро відчуває брак вітамінів в організмі. Як зарадити такій проблемі?
Саме зараз багато хто страждає від постійного відчуття втоми, сонливості або, навпаки, дратівливості. Річ у тому, що запас життєво важливих вітамінів і макроелементів, зроблений влітку і восени, вичерпується. В організмі починаються збої, він не може нормально функціонувати.
Залежно від того, яких вітамінів організму не вистачає, він і реагує по-різному. При недоліку вітаміну А (аксерофтолу, ретинолу) з’являється лупа, стає ламким і випадає волосся, погіршується зір, а очі втомлюються значно швидше.
Якщо з’являються безсоння і швидка втомлюваність, втрачається апетит, частіше відвідують головні болі, організм нагадує, що йому не вистачає вітамінів В1 (тіаміну) і В 9 (фолієвої кислоти). Поява язв у роті, тріщин в куточках губ, лущення шкіри і дерматит на обличчі — ознака недоліку вітаміну В6 (пірідоксину).
Оніміння пальців рук і стіп, погіршення пам’яті, проблеми з шлунком і засвоюваністю їжі свідчать про недостатність вітаміну В12 (ціано-кобаламіну). Біль у суглобах, кровоточивість ясен, довге загоєння механічних пошкоджень шкіри нагадують про недостатність вітаміну С (аскорбінової кислоти).
Недостатність вітамінів D (кальциферолу) і Е (токоферолу ацетату) звичайно виявляється не відразу. Але якщо з’являються безпричинне зниження ваги, підвищена пітливість і м’язова дистрофія, нестачу в організмі цих вітамінів необхідно терміново поповнювати. Так само важко самостійно визначити нестачу вітамінів B15 (пангамова кислота), До (філлохінон), РР (нікотинова кислота, ніацин). Добова потреба в них незначна, але роль в організмі величезна, оскільки вони впливають на обмін речовин, діяльність печінки і нирок, сприяють зниженню кількості холестерину в крові.
Щоб запобігти негативним симптомам авітамінозу, в першу чергу варто звернути увагу на традиційні продукти харчування, тим більше що і коштують вони відносно дешево.
Звичайна цибуля містить залізо, калій і ряд інших мікроелементів. У ній багато вітаміну С, є вітаміни РР і групи В, а також каротин, фітонциди, кверцетин, що сприяє запобіганню раку. На думку медиків, людині бажано щомісячно вживати в їжу не менше 600-700 грамів цибулі.
Природною скарбничкою вітамінів є часник. У ньому містяться вітаміни А, B, D, особливо багато вітаміну B1. Крім того, часник багатий ефірними маслами, магнієм, цинком, сіркою, міддю, кальцієм, калієм. У невеликій кількості в ньому є залізо і селен, який по дії на організм близький до вітаміну E. На жаль, супутником цибулі і часнику є сильний запах, але, як мовиться, здоров’я дорожче.
Значну кількість вітамінів містить звичайна білокачанна капуста, крім того, в ній є багато мікроелементів і півтора десятки амінокислот, включаючи татранову, яка перешкоджає перетворенню вуглеводів у жири. Варто врахувати, що при квашенні частина вітамінів С, В2, РР переходить в розсіл. Не менш корисні цвітна капуста і броколі.
У зимовий період бажано їсти більше буряку, який сприяє подоланню втомлюваності і депресивних станів завдяки наявності в ньому вдалого поєднання вітамінів С, В9 і калію. Окрім них в буряку містяться вітаміни В1, В5, В6, РР, Е, провітамін А, багато мікроелементів, включаючи магній, залізо, цинк і кальцій.
Багата вітамінами морква. У ній містяться В1, В2, В6, З, Е, РР, До, багато мікроелементів і мінеральних солей. Вона — чемпіон серед овочів за вмістом бета-каротину. Морква сприяє поліпшенню зору, запобігає анемії, благотворно впливає на стан шкіри.
Практично весь спектр вітамінів і мікроелементів міститься в огірках і помідорах. Не дивлячись на те, що при солінні якась частина вітамінів втрачається, взимку варто віддати перевагу цим овочам в консервованому вигляді.
З фруктів у зимовий період в першу чергу слід вживати цитрусові і яблука. А з ягід — чорну і червону смородину, полуниці, малину, аґрус і вишні. Вони чудово зберігаються в замороженому вигляді, практично не втрачаючи свої корисні властивості. У замороженому вигляді можна зберігати і гриби, в яких міститься багато мінеральних речовин і вітамінів.
Особливо багаті гриби вітамінами D і РР, такими необхідними організму в зимовий період.
Надзвичайно корисні взимку горіхи (кедрові, волоські, фундук), соняшникове і гарбузове насіння, що містять більшість вітамінів, зокрема А, В15, Е, і мікроелементів. Тільки не перестарайтеся, оскільки горіхи висококалорійні і важко перетравлюються.
Варто врахувати, що окремі вітаміни в овочах і фруктах містяться в незначних кількостях. Зате їх багато в м’ясі, рибі, молочних продуктах. Це характерно для вітамінів А — яловича печінка, риб’ячий жир, сир, жовтки курячих яєць, В12 — жирна морська риба, м’ясо птахів, сир, D — жирна риба, ікра.
Для заповнення вітамінної недостатності також гарно використовувати настої вітамінних рослин.
Настій шипшини. Містить велику кількість вітаміну С, має протизапальну, сечогінну й загальнозміцнюючу дію: 20 г сухих плодів промивають у холодній воді, дроблять, заливають 0,5 л окропу й кип’ятять протягом 10 хвилин при закритій кришці. Після чого настоюють у теплому місці 4-6 годин і проціджують. Приймати по 1/2 склянки 3 рази в день. Можна за смаком додати мед або цукор.
Настій із чорної смородини. Ягоди чорної смородини містять вітаміни С, Р, органічні кислоти, дубильні речовини й ефірні масла: 2 столові ложки сухих ягід заливають 2 склянками окропу, настоюють 1 годину й випивають протягом дня.