- IgorSergeevich
10 грудня, 21:15
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Коли збирати і як зберігати яблука різних сортів
Занадто ранній збір загрожує тим, що плоди будуть не такими смачними і корисними, та й гірше лежатимуть. А переспілі яблука ранніх сортів за смаком нагадують картоплю. Та й дерево в цьому випадку не встигає як слід підготуватися до зими.
Як зрозуміти, що яблука дозріли:
- плоди стали потрібного забарвлення і сортового розміру;
- під деревом є здорова, не червива, падалиця;
- яблука добре відокремлюються від плодоніжки;
- при натисканні пальцем на плодах з’являється ямка, яка не відновлюється, якщо палець прибрати.
Але головний висновок робимо, коли розрізаємо плід: м’якуш повинен бути світлим, насіння — коричневим, а сам плід — соковитим.
Допомогти зорієнтуватися може календарний термін дозрівання сорту, у кожного він свій.
Але це тільки грубий орієнтир, бо дозрівання залежить від погоди. Усі сорти можна розділити на три групи: літні, осінні та зимові.
Коли збирати яблука літніх сортів
До літніх сортів яблук відносяться: Аркад, Аніс солодкий, Грушівка, Квінті, Китайка, Мельба, Папіровка, Скороспіла та інші.
Вони не годяться для зберігання і їх вживають одразу або відправляють на переробку. Проте, вони одразу соковиті і солодкі. Справедливості заради: у холодильнику деякі з цих сортів можуть зберігатися до 3–4 тижнів.
Коли збирати осінні яблука
До осінніх сортів відносяться: Боровинка, Жигулівське, Макінтош, Осіннє смугасте (Штрифель), Орлик, Слава переможцям, Прима, Прісцилла та інші.
Їх починають прибирати в серпні — на початку вересня. Допускати перезрівання на гілках не можна, інакше вони не будуть зберігатися. Такі яблука можуть трохи полежати і доходять вони в процесі зберігання. З них виходять відмінні заготовки і сухофрукти.
Зазвичай такі сорти лежать 2–3 місяці.
Коли збирати зимові яблука
До зимових сортів відносяться: Антонівка, Аніс червоний, Антей, Айдаред, Богатир, Витязь, Голден, Джонатан, Лобо, Ренет Симиренко, Синап Орловський, Мутсу, Мелроуз, Глостер Йорк та інші.
Зимові сорти — найкращий варіант для зберігання. Деякі сорти лежать 5–6 місяців. Прибирають їх у жовтні. Одразу їх їсти не можна. Але через 2–3 місяці вони стануть солодкими і соковитими, бо повністю розкриють усі свої смаки під час зберігання.
Підготовка яблук до зберігання
Відібрані для зберігання плоди бувають досить неоднорідними. Тому їх потрібно відсортувати за розмірами (це називається калібрування) і якісними характеристиками.
Перебираючи плоди, видаляють пошкоджені шкідниками і хворобами, а також травмовані, інакше вони зіпсують весь урожай. Зберіганню підлягають тільки здорові плоди.
Для тривалого зберігання закладають врожай яблук лише зимових сортів, які будуть дозрівати ще протягом тривалого періоду, без втрати своїх якісних показників.
Калібрування плодів проводять вручну і ділять їх на три групи: великі, середні й дрібні. Особливо великі плоди одного й того ж сорту зберігаються гірше, ніж середні й дрібні. Чим крупнішим буде плід, тим він раніше дозріває, активніше дихає, виділяє більше речовин, які впливають на плоди, що будуть лежати поряд, прискорюючи їх дозрівання. Відкалібровані плоди пакують та зберігають окремо. Великі знімають із зберігання раніше.
Як зберігати зібрані яблука
Існує надійний спосіб зберігання яблук у спеціальному сховищі, погребі або льосі. Ось основні правила та умови зберігання яблук:
Перед закладанням стіни сховища чи підвалу обробляються гашеним вапном — 1,5 кілограма на 10 літрів води, підлога — 5?%вим розчином залізного купоросу. Ящики і корзини для зберігання миються кальцинованою содою. Також проводиться обробка приміщення від гризунів.
Зібрані та відсортовані яблука відразу укладаються в підготовлені дерев’яні ящики, корзини або картонні коробки для зберігання. Дуже довгі плодоніжки обрізаються, щоб ними не поранити воскову оболонку інших яблук. Яблука для зберігання не слід мити або витирати, щоб не порушити природний захисний восковий шар.
Яблука в ящики укладаються в два шари, щоб було зручно переглядати їх при зберіганні і своєчасно видаляти захворілі. При альтернативних способах зберігання яблука можна укладати в ящики, що вміщають до 2–3 відер яблук, або гіркою на солом’яну або іншу підстилку.
Яблука в коробках, кошиках або ящиках перекладаються тирсою, стружкою, соломою, кленовим або дубовим листям. При їх відсутності між рядами яблук можна прокласти тонкий папірусовий папір, серветки або навіть загорнути в них кожне яблуко. Допускається зберігання яблук без будьякого наповнювача або прокладки — це звичайний спосіб зберігання яблук в наших селах, але він менш надійний.
Зберігаються ящики з яблуками в підвалі при середній температурі для всіх сортів яблук 0 + 2 градуси і відносній вологості повітря 80–90?%. Для деяких сортів може знадобитися незначне коректування температурного режиму.
Зібрані та відсортовані яблука відразу укладаються в підготовлені дерев’яні ящики, корзини або картонні коробки для зберігання.
Зберігання яблук у поліетиленових пакетах
Існує інший спосіб зберігання яблук в домашніх умовах, який теж досить надійний. Поліетиленові пакети допоможуть вам продовжити термін зберігання плодів і поліпшити їх якість. У них добре зберігаються яблука сортів Мелба, Макінтош, Джонатан, Спартан, Кортланд тощо. Не рекомендується зберігати в таких пакетах яблука сортів Антонівка звичайна, Антонівка нова, оскільки плоди там швидко псуються.
Придатні до зберігання в поліетиленових пакетах плоди яблук в умовах зниженої температури (0–3 градуси) зберігаються без зміни смакових і товарних якостей на 1–3 місяці довше, ніж ті ж плоди в тих самих умовах, але без пакетів.
Причина такого ефекту полягає в тому, що всередині герметично закритого пакету, в результаті «дихання» плодів, накопичується вуглекислий газ (у середньому 4–6?%) і зменшується вміст кисню. Зміни в складі газового середовища знижують інтенсивність «дихання» плодів. Вологість повітря в упаковці досягає 90–99?%, тому природний спад маси незначний, і яблука протягом довгого часу залишаються соковитими.
Поліетиленова плівка володіє ще однією цінною властивістю: вона пропускає різні леткі ароматичні речовини, що виділяються плодами, у результаті чого час їх дозрівання затягується.
Для зберігання яблук використовують пакети різної місткості (на 1,5–2 кілограми і більше), також існує позитивний досвід використання більш ємних пакетів розміром 65 на 18 сантиметрів. Як встановлено, оптимальна товщина плівки повинна бути 0,55–0,65 міліметра. Більш товста або дуже тонка непридатні. Для такого зберігання відбирають плоди середніх розмірів, зібрані в період знімної зрілості.
Яблука охолоджують та поміщають у пакети лише після того, як їх температура вирівняється із температурою повітря в самому сховищі. У іншому випадку на внутрішній стінці пакетів буде конденсуватися волога, що може призвести до швидкого псування плодів. Пакети щільно зав’язують міцною ниткою або шпагатом, укладають у ящик або на стелажі.
Режим зберігання яблук в поліетиленових пакетах майже не відрізняється від звичайного — температура 0–3 градуси, при відносній вологості повітря — 90–95?%. Для уникнення конденсації водяної пари в пакеті допускаються лише незначні коливання температури в сховищі.
Плоди кожного сорту необхідно зберігати окремо з урахуванням розміру і ступеня зрілості.