- psevdonimb
17 січня, 20:39
На тему: Тепер вас дуритимуть не лише люди - karamelka
9 січня, 19:13
На тему: Як прискорити ріст волосся - anna000000
9 січня, 01:53
На тему: Дива з білбордами, або Тут мала б бути соціальна реклама - Чудо Юдо
8 січня, 09:50
На тему: Обережно! Села закриваються! - pis
6 січня, 17:38
На тему: Мачтовый подъемник: конструкция и преимущества при эксплуатации
У чому цінність рослини амаранта
Амарант — настільки універсальна рослина, що її використовують і для приготування силосу, і як овочеву, і як квітково-декоративну культуру. Але останнім часом усіх приваблюють два останні пункти.
Амарант — це природний БАД. Крім білка, його листя містять повний набір вітамінів групи B, Е, С, а також каротиноїди, флавоноїди, 5-6% водорозчинного пектину, який здатний зв’язувати і виводити з організму токсини, важкі метали, радіонукліди. А вміст аскорбінової кислоти можна порівняти з кількістю вітаміну С у болгарському перці (а він у нас, між іншим, чемпіон серед овочів).
Амарант із червоним листям містить цілий ряд біологічно активних речовин (БАВ), що володіють антиоксидантною активністю. І за цим показником його можна порівняти з китайським лимонником і женьшенем. Цінується амарант ще й за лікувально-профілактичний вплив на шлунково-кишковий тракт, сприятливо впливаючи на біфідобактерії.
Насіння амаранту містять величезну кількість білка, який за різноманітністю хімічного складу не поступається навіть коров’ячому молоку.
Із листя салату можна приготувати і салат, і супчик зварити. А з борошна, насіння або висівок виходять смачні і дуже корисні каші і випічка. Олію амаранту можна використовувати тільки для заправки, адже при високих температурах вона втрачає свої корисні властивості.
Вживання амаранту рекомендовано Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я.
Наявні на сьогодні сорти амаранту не лише містять велику кількість біологічно активних речовин, але ще й дуже декоративні. Така рослина відмінно впишеться в декоративний город або в квітник, а суцвіття можна використовувати в букетах із сухоцвітів.