Вхід | Реєстрація

Підвищений тиск: п’ять типів продуктів, яких слід уникати

Показники артеріального тиску і харчові звички тісно пов’язані. І якщо він підвищений, деякі типи продуктів слід вживати в мінімальній кількості або виключити з раціону.

Підвищений кров’яний тиск збільшує ризик розвитку серйозних порушень, включаючи інсульти і серцеві напади. У тих випадках, коли є схильність до розвитку гіпертонії, лікарі надають особливого значення тому, що їсть людина. При підвищених показниках артеріального тиску слід ретельно контролювати або уникати вживання в їжу п’яти типів продуктів.

Сіль. Її висока кількість у харчуванні є серйозним фактором, що впливає на підвищення кров’яного тиску і ризику серцевих захворювань.

«Куховарська сіль на 40 відсотків складається з натрію, який при високому кров’яному тиску повинен вживатися в кількості не більше однієї чайної ложки в день», — нагадали експерти.

Вони вказали на продукти, які є основним джерелом щоденного споживання солі: хлібобулочні вироби і піца, бутерброди, ковбасні вироби, готові супи та заморожені напівфабрикати. Усі вони містять досить багато натрію, тому гіпертонікам слід уникати їх якнайшвидше. Хліб краще готувати самим.

Оброблене м’ясо. Продукти цього типу, як правило, містять досить багато натрію. Раціон з його високим вмістом може порушити нормальний баланс натрію в організмі, сприяючи затримці рідини і, як наслідок, — до підвищення артеріального тиску.

Зменшення споживання натрію до 6 грамів у день може допомогти знизити артеріальний тиск. Також це знижує ризик смертності від інсульту на 16 відсотків, від ішемічної хвороби серця — на 12 відсотків.

Цукор. Захоплення солодким порушує метаболізм. Наприклад, цукор може змусити організм виробляти надто багато інсуліну і лептину, знизити виведення натрію і води нирками, посприяти звуженню кровоносних судин. Усе це сприяє зростанню артеріального тиску. На думку фахівців, при підвищенні тиску слід уникати пиття фруктових соків і спортивних напоїв, а також споживання продуктів, що містять кукурудзяний сироп і фруктозу.

Трансжири. Будучи штучно синтезованим типом жиру, вони можуть впливати на підвищення рівня поганого холестерину в кровоносних судинах і артеріях, відповідно, збільшуючи ризик постраждати від високого кров’яного тиску і серцевих захворювань.

Продукти, що містять велику кількість трансжирів, включають: смажені вироби, заморожені напівфабрикати, молочні (багато містять трансжири, їх потрібно ретельно перевіряти), готові кондитерські вироби (особливо з кремом, начинками). При підвищеному тиску слід уникати їх вживання в їжу.

Алкоголь. Занадто багато алкоголю може різко підвищити кров’яний тиск, а також перешкоджати дії будь-яких ліків від гіпертонії за рахунок взаємодії з ними. Крім того, алкогольні напої зазвичай містять багато цукру і калорій, а це означає, що їх постійний прийом може сприяти ожирінню, що збільшує ризик гіпертонії. Якщо скорочення вживаного алкоголю виявляється важкою справою, потрібно обов’язково поговорити про це з терапевтом.



Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
7 квітня 2021 | Категорія: Ваше здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації