- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Види капусти, які можна посадити в серпні на городі
Може здатися, що останній місяць літа не дуже підходить для посадок, але є культури, для посіву яких це найкращий час. Що ж можна посадити в серпні на городі.
Для видів капусти, які прийшли до нас зі Сходу і зараз стають дуже популярними, саме час. Дозрівають вони дуже швидко, а розмістити їх можна на ділянках, з яких уже зібрали врожай. Таким чином ви отримаєте додаткові овочі — грядки не будуть пустувати.
Пекінська капуста
Коли і як сіяти. Насіння висівають відразу у відкритий ґрунт в перших числах серпня на глибину 1 см за схемою 40 х40 см. Але можна посіяти частіше: між рядами залишити ті ж 40 см, а в рядку посіяти їх з кроком 20 см. А коли качани підростуть і почнуть стикатися один з одним, зрізати кожну другу рослину. Недозрілі качани не будуть довго зберігатися, але вони дуже смачні і соковиті — їх сміливо можна використовувати для салатів.
Перед посівом ґрунт бажано удобрити — внести 1 відро перегною або компосту і по 1 ст. ложці аміачної селітри, подвійного суперфосфату і сульфату калію на 1 кв. м.
Як доглядати. Термін дозрівання пекінської капусти — 60–70 днів. Тобто, при посіві на початку серпня урожай дозріє в першій половині жовтня. А вже з 5 вересня можуть бути заморозки. Тому грядки з рослинами треба вкривати нетканим матеріалом. Він, до речі, дасть подвійну вигоду — крім захисту від холоду, вбереже від хрестоцвітної блішки.
Поливати пекінську капусту достатньо один раз на тиждень по 3 л на рослину. Вода має бути теплою. Поливати краще рано вранці або увечері, коли спаде спека. Щоб волога довше зберігалася в ґрунті, грядки корисно замульчувати сіном (можна свіжою травою) або соломою.
Китайська капуста (пак-чой)
Коли і як сіяти. Насіння китайської капусти висівають у відкритий ґрунт з 1 по 10 серпня на глибину 1 см. Схема посіву: між рядами — 50 см, у ряду — 30 см.
Багато цієї капусти висівати не варто — її листя дуже швидко стає грубим, тому важливо вчасно збирати врожай. А щоб продовжити термін споживання, можна підсівати нові рослини з інтервалом у тиждень аж до кінця серпня — вона дозріває близько 40 днів. До речі, урожай при літньому посіві завжди виходить вищий, ніж при весняному.
Як доглядати. Китайська капуста невибаглива. Вона більш холодостійка, ніж пекінська, тому при сівбі в першій половині серпня можна обходитися без укриття. Але ті рослини, які посіяли ближче до кінця літа, краще вкрити.
Поливати пак-чой можна раз на тиждень по 1 л на кущ. На наступний день корисно розпушити ґрунт — це збереже вологу і дасть корінню можливість дихати. Тільки рихлити треба обережно, щоб не засипати землею бруньку в центрі розетки листя.
Японська капуста
Коли і як сіяти. Насіння висівають у відкритий ґрунт у серпні, після збирання часнику або цибулі — на звільнене місце на глибину 1 см. Схема посіву: між рядами — 70 см, у рядку — 30–40 см.
Висівати насіння потрібно сухим. Борозни перед посівом треба добре полити, а потім засипати сухою землею. Поверх грядок треба накидати невеликий шар трави, щоб волога довше не випаровувалася.
Як доглядати. Цей вид називають капустою для лінивих, бо доглядати за нею практично не потрібно — тільки поливати раз на тиждень по 1 л на рослину.
Сорти японської капусти утворюють в розетці дуже багато листя — від 40 до 150 шт., тому урожай можна збирати, частково зрізуючи тільки зовнішнє листя. Після чого з бруньок дуже швидко відростає нове. Дозріває урожай близько 40 днів.
У спеку її бажано притіняти — натягнути нетканий матеріал. Інакше листя буде грубуватим.
Корисна порада
Усі східні види капусти корисно вирощувати поряд з ароматними травами: чебрецем, м’ятою, селерою, шавлією, полином, рутою, часником і цибулею — вони насичуються запахами пряних сусідів і набувають приємний смаковий відтінок.