- IgorSergeevich
10 грудня, 21:15
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Як не отруїтися грибами
Традиційний в Україні грибний сезон розпочався. Щороку вересень і жовтень — найгарячіша пора у грибників.
Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3–ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявлятися лише тоді, коли в шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння ніг та рук — все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.
Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо ви вже відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне. Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких не чітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або готувати заготівлі. Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте, а потім відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що готують груддю.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у голові), негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1–2 літрами розчину марганцівки або солоного розчину. Пийте багато рідини.
Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.