- IgorSergeevich
10 грудня, 21:15
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Коли і як збирати яблука
На календарі ще чи вже, то, як кому до вподоби, але кінець першого осіннього місяця. А це означає, що садівникамаматорам час засукувати рукави і починати збір яблук, котрі в цьому році навдивовижу щедро вродили.
Збір зимових сортів яблук — трудомісткий процес, що вимагає дотримання термінів знімання, підготовки тари і приміщень для зберігання фруктів. Недосвідчені садівники перетримують плоди на дереві, через що яблуня виснажується і погано переносить зимівлю. Вчасно зібрати врожай — це половина справи. Щоб надовго зберегти його смакові якості, необхідно грамотно провести підготовку до зберігання.
Особливості плодів пізнього строку дозрівання
Плоди зимових сортів яблук мають гармонійний смак і стійкий аромат. Вони дозрівають до кінця вересня або початку жовтня, коли інші фрукти вже зібрані. Сорти, що знімаються з гілок восени (до морозів), відрізняються довгим терміном зберігання. У них більші плоди з підвищеним вмістом мінеральних речовин, особливо калію і заліза. У яблуках знаходиться пектин, вітаміни B1 і B2, харчові волокна. Плоди мають міцну шкірку, щільну консистенцію м'якоті. Вони придатні для тривалого зберігання і транспортування на великі відстані.
У який час знімати на зберігання?
Зимові яблука знімають у середині осені, важливо встигнути закінчити роботу до того, коли настануть стійкі холоди. На відміну від інших видів яблук, не допускається повного дозрівання плодів, призначених для тривалого зберігання. Споживчої зрілості вони сягають не на гілках дерева, а в ящиках. Збір починається, коли настане кінець вересня. Яблука ще тверді і кислі, у них міститься велика кількість крохмалю. Через 23 місяці в процесі дозрівання плоди набувають кольору, характерний для сорту, з'являється виражений аромат. Крохмаль піддається гідролізу, перетворюючись у сахарозу і глюкозу. Яблука стають більш солодкими і соковитими. На терміни дозрівання врожаю впливають погодні умови. У спекотне літо плоди дозрівають раніше, у холодний сезон зрілість відкладається на кілька тижнів.
Крім календаря, фахівці визначають час, коли потрібно збирати яблука на зберігання, за кількома ознаками: розмір плодів; вік — час від цвітіння з урахуванням температури; забарвлення покриву; кількість крохмалю; щільність м'якоті.
Садівникам досить знати основні правила, коли знімати яблука на зберігання, щоб не пропустити оптимальний час збору: яблука легко відділяються від гілки разом з плодоніжкою; насіння придбали темнокоричневе забарвлення; плоди тверді і кислі, але великі.
Як зривати фрукти?
Збір плодів має свої правила, починаючи від вибору погоди і часу доби, до способу зривання яблук. Для зимових сортів, які поміщають на тривале зберігання, особливо важливо дотримуватися правил збору.
- 1. Вибирати для роботи суху погоду. Починати краще до обіду, коли висохне роса. Плоди повинні бути сухі, вологість сприяє поширенню хвороб.
- 2. У першу чергу обривають яблука з нижніх гілок, поступово рухаючись до маківки. Фрукти не можна тягнути, при цьому пошкоджуються гілки. Їх беруть у руку і провертають, піднімаючи. При такій технології плодоніжка акуратно відділяється від гілки. Її присутність — хороша гарантія на тривале зберігання.
- 3. Плоди знімають і укладають у тару обережно, намагаючись не пошкодити шкірку і восковий наліт на ній.
- 4. Спочатку знімають яблука з південного боку дерева, де вони вистигають раніше.
Підготовка до закладки на зиму
Перед приміщенням на тривале зберігання яблука повинні пройти підготовку. Перший етап — сортування. Плоди відбирають за кількома параметрами: розмір — дрібні, середні, великі; якість — ціла шкірка, відсутність червоточини і інших пошкоджень, наявність плодоніжки; сорт — у залежності від сорту, яблука розрізняються терміном зберігання.
Яблука не варто після збору надовго залишати на повітрі, бажано відразу відправити їх у сховище. Порада. Оптимальна тара для зберігання яблук —дерев'яні ящики. Перед закладанням плодів їх треба дезінфікувати розчином марганцівки і висушити. Як зберігати і укладати? Тривале зберігання яблук можливе тільки коли температура досить низька — 25 ° C. Має значення вологість у приміщенні, вона повинна бути в межах 8590%. У сухому мікрокліматі фрукти швидко в'януть і зморщуються. Уникнути цього допоможуть ємності з вологим піском. Якщо для зберігання використовується підвал, його необхідно підготувати. Зробити прибирання, стіни побілити розчином вапна і мідного купоросу. Дезінфекція позбавить від бактерій і грибків.
Укладати яблука можна кількома способами: кожен плід обертається в папір і укладається плодоніжкою вгору, можна розміщувати в кілька шарів; яблука пересипаються піском або чистою тирсою, вони не повинні торкатися один одного, укладають у ящик по 34 шари; у герметично закритих поліетиленових мішках, яблука насипають по 57 кг, зберігають у підвалі або в ямі на вулиці, засипавши їх землею. Місцями, у які можна поміщати яблука на зберігання, можуть бути наступні: комора, балкон, підвал, холодильник.
Увага!
Не можна трясти дерево, щоб отримати фрукти, що знаходяться на високих гілках. У разі, коли плоди пошкодилися при падінні, їх не можна прибирати на зберігання. Такі яблука швидко згниють самі і зіпсують найближчі плоди. Яблука із високих гілок рвуть з використанням драбини або спеціальних пристосувань — плодознімачів.
Це покупна або саморобна конструкція з пластику, що має вирізи по краях. Вона кріпиться до довгій палиці і дозволяє дбайливо знімати плоди. Червиві, пошкоджені фрукти і падалицю відразу відбраковують на переробку.
Змінено 08.10.2021, 18:05