- Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям? - Selena2017
10 листопада, 18:20
На тему: Підприємця із Кобеляк засудили за незаконну вирубку дерев - Чудо Юдо
28 жовтня, 11:58
На тему: Міська рада поновила Дмитра Жугана на посаді - Чудо Юдо
28 жовтня, 11:57
На тему: У Кобеляках загорілася церква - Dikaia
28 жовтня, 11:48
На тему: Зимняя куртка – женственно и функционально
У якому посуді краще готувати їжу?
Варто уважніше поставитися до вибору посуду: він впливає не тільки на смак і якість приготовленої їжі, але і на наше здоров’я. Асоціації споживачів, екологи, вчені і медики застерігають від потрапляння в наш організм токсичних речовин у результаті використання деяких видів посуду.
Алюміній. Основний ризик — можливість токсичної дії алюмінію на кісткову і нервову системи.
Його частинки потрапляють в наш організм у результаті контакту з кислими продуктами (помідори, лимон, абрикос, щавель). Алюмінієвий посуд можна використовувати час від часу, але не щодня.
Силікон. Один з різновидів цього посуду (на базі насиченого киснем силікону) був заборонений у Швейцарії через потенційну небезпеку для здоров’я. Вибирайте форми для запікання з максимальною термостійкістю і ніколи не перевищуйте рекомендовану температуру.
Нержавіюча сталь. Посуд з неї міцний і безпечний. Проте людям з алергією на нікель такий посуд використовувати не рекомендується.
Пластик. Ідеальний для сухих і холодних продуктів. При розігріванні їжі в мікрохвильовій печі надавайте перевагу склу, адже при тривалому або сильному нагріванні молекули пластмаси можуть проникати в їжу, особливо в продукти, що містять жир (наприклад, м’ясо, сир). Не рекомендується класти гарячу або жирну їжу в пластиковий посуд — жир легко вбирає в себе всі шкідливі речовини.
Мідь. Недолік — здатність до окислення: мідь може вступати в реакцію з азотною кислотою, яка міститься у мийних засобах.
Кераміка. Не виділяє ніяких шкідливих речовин. Але неглазуровану кераміку не можна мити з використанням мийних засобів. Холодну кераміку не слід ставити в розігріту духовку. Читайте маркування — фарби, якими покрито посуд, можуть виділяти токсини.
Чавун — майже ідеал. Знавці наполягають на сковородах і сотейниках без покриття: приготовлена в них їжа має найкращі смакові якості. Скло — екологічний матеріал, але легко б’ється. Дерево — якщо поверхня пошкоджена і на ній залишаються мікрочастинки їжі, це створює сприятливий ґрунт для мікробів.
Антипригарне покриття. Використання посуду з низькоякісним полімерним покриттям може бути пов’язане з ризиком виділення канцерогенних речовин. Для чищення посуду такого типу не можна використовувати абразиви та нагрівати його до високих температур, особливо без їжі. Як тільки порушується цілісність антипригарного покриття — викидайте цей посуд.