Вхід | Реєстрація

Модна назва «термосет», або що недоговорюють продавці посуду

Гастроємності і блюда для викладки з меламіну — компанія «Нормак»

Назва «термосет» (thermoset) все частіше зустрічається у продавців посуду та професійного інвентарю для HoReCa. Цей матеріал гучно називають новітнім винаходом людства і описують у всіх фарбах його переваги.

Навколо термосета дуже багато питань, та відповіді на них — досить розмиті. В описі товарів можна побачити тільки: «якісний міцний матеріал», «зносостійкий та довговічний», «має сертифікати міжнародних лабораторій».

Фахівці «НОРМАК» спробують дати більш детальні пояснення стосовно так званого термосету і розкажуть:

  • що насправді продають під назвою thermoset;
  • чи обґрунтована науково така назва матеріалу для виготовлення посуду, або це просто модне «хайпове» слово, яке не фігурує ні в яких документах;
  • чи зазначений термосет у сертифікатах на продукцію.

Але спочатку давайте розберемося з термінологією.

Який матеріал називають «термосетом»?

Термосет — це термореактивний пластик. Інша назва, яку Ви можете зустріти — «реактопласт».

Поняття «термосет» об’єднує в собі всі полімерні матеріали, які при певній температурі та під дією затвердівачів проходять необоротний процес полімерізації. Тобто після того, як виріб з термосета приймає певну форму, він більше не може бути переплавлений.


Термореактивними полімерами (термосетами) називають всі полімерні матеріали, які з твердого стану не можуть перейти назад в рідкий (в’язкий) стан.


Чим термосет (thermoset) відрізняється від термопласта?

Ключова особливість всіх термосетів — неможливість перейти з твердого стану в рідкий. У цього пластику немає температури плавлення. При високих температурах молекули термосету починають руйнуватися. Відбувається розкладання матеріалу. Один із прикладів термореактивних пластмас, які ми зустрічаємо в повсякденному житті, — бакеліт. З нього роблять ручки до каструль та сковорід. Ви напевне помічали, що якщо така ручка перегрівається, вона не розм’якшується, а починає диміти, і виникає дуже неприємний запах. Це як раз і є результат руйнування молекул.

Термопласти ж, навпаки, можуть формуватися багаторазово. У таких матеріалів є чітка температура плавлення. Їх лінійна структура зі слабкими зв’язками дозволяє переходити термопластам з твердого стану в рідкий.

Посуд з меламіну — компанія «Нормак»
Термореактивні матеріали, як правило, більш міцні, ніж термопластичні

Різновиди термореактивних пластиків

У складі будь-якого реактопласту є термореактивна смола і наповнювач. І класифікують їх саме виходячи з типу наповнювача. Є кілька основних видів термореактивних пластмас:

  • волокніти, азбоволокніти і скловолокніти (мають в своєму складі волокнисті наповнювачі, такі як бавовняні очеси, азбестові волокна, скловолокно);
  • шаруваті пластмаси (в якості наповнювача використовуються тканина, папір або інші листові наповнювачі);
  • фенопласти і амінопласти (наповнювачем можуть бути порошкоподібні речовини: цемент, графіт, меламін, целюлоза, тальк).

Сполучною ланкою в термореактивних пластиках можуть бути фенолоформальдегідні, карбамідоформальдегідні, меламіноформальдегідні, кремнійорганічні та епоксидні смоли.


Що називають «термосетом» продавці посуду і професійного інвентарю для HoReCa?

Термосет — це узагальнююче поняття, яке характеризує виробничий процес виготовлення пластикових виробів. Такий термін свідчить про те, що в ході термообробки і формування готового виробу в матеріалі утворюються незворотні хімічні зв’язки. Саме вони не дають матеріалу розплавитися і знову перейти у в’язкий стан.

По одному слову «thermoset» неможливо зрозуміти, які саме речовини є у складі продукції. Термосет включає в себе велику різноманітність полімерів. Це і бакелит, і поліуретан, і меламін, і силікон, й інші матеріали.


Тому назва матеріалу «термосет» не дає ніякого розуміння про те, що являє собою виріб.


Виходячи з характеристик, які вказують продавці посуду з термосету, ми можемо зробити висновок, що мова йде про меламіновий посуд. Але якщо це насправді меламін, то даний параметр обов’язково повинен бути зазначений в назві посуду. Крім того, ця інформація має бути зафіксована у Висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Чому ж продавці недоговорюють?

Що змушує продавців називати посуд «термосетом», і чому такі продавці повинні викликати побоювання у покупців? Є кілька можливих причин.

Банальне невігластво

Деякі продавці просто не усвідомлюють, що «термосет» — некоректна назва матеріалу. Адже вона не містить жодної інформації про склад виробу.

Подібні продавці діють без злого умислу, але залишають покупця в невіданні. Крім того, такі «недомовки» не припустимі в закладах громадського харчування.

Ви повинні чітко знати, яку продукцію використовуєте і бути впевненим в її якості. А якість посуду підтверджують тільки відповідні сертифікати. До речі, навряд чи Вам вдасться знайти в сертифікаті слово «thermoset».

Меламіновий посуд різних форм — компанія «НОРМАК»
Різноманітний посуд з меламіну

Маркетингова хитрість

Деякі продавці прикривають свої дії відмовкою, що в усьому світі прийнято називати меламін термосетом. Але насправді, якби це було законно, то така назву фігурувала б і у сертифікатах.

Маркетинг маркетингом, а інформація про товар має бути достовірною. І цю інформацію Вам повинен надати саме продавець.

Якщо Ви попросите сертифікат на посуд «з термосета», то швидше за все, Ви побачите там давно знайомий «меламін» (або «меламінову смолу», або «меламінформальдегідну смолу») або ж інший наповнювач.


Для покупця не важливо, що змушує продавців некоректно вказувати матеріал виробів. Важливо тільки, що така неправда неприпустима. Продукція, яка використовується в закладах громадського харчування має бути сертифікована, а власники закладів повинні точно знати, який посуд вони використовують.


Вся правда про меламін

Компанія «НОРМАК», як постачальник високоякісного посуду та інвентарю для HoReCa, має в своєму асортименті і вироби з меламіну.

Такий посуд:

  • зовні виглядає, як фарфор і кераміка, але є більш міцним (він не б`ється при падінні);
  • дозволений FDA для подачі, транспортування і тривалого зберігання продуктів харчування (в ході досліджень демонструє припустимий відсоток міграції шкідливих сполук);
  • може використовуватися при t від -20 °C до + 100 °C (тому підходить для подачі як гарячих, так і холодних страв);
  • демонструє теплоізоляційні властивості (їжа у такому посуді довше зберігає свою початкову температуру).

Меламін в якості сировини для посуду — абсолютно безпечний. Немає жодної потреби «приховувати» цей матеріал за іншими назвами. Тим більше, якщо ці назви не фігурують в сертифікатах і інших документах на посуд.

Плануєте замовити блюда для викладки або гастроємності з меламіну для свого закладу, перейдіть, будь ласка, на сайт компанії «NORMAK»: https://normak.com.ua/gastroemkosti-iz-melamina

Контакти компанії «Нормак»

Телефон: 044 383-59-50, 068 564-58-52, 066 055-18-99

Адреса: вул. Робоча 89, м. Дніпро, 49008, Україна

Email: [email protected]

Instagram: instagram.com/normak_ua/


Матеріал підготовлений до публікації
в Ideas Bureau Slav.ua

Ideas Bureau Slav.ua — комплексне просування вашого бізнесу. Надійно. Професійно.

Розміщено на правах реклами
26 жовтня 2021 | Категорія: Побут

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації